≫ 

Fejsa o povratku u Partizan: Posle Olija i Benfike otac me je pitao kada ću obući prave boje

Sećam se kao da je juče bilo da sam mu rekao: polako, biće, ali nisam razmišljao da ću se jednog dana vratiti, no, kada sam pročitao u novinama da postoji interesovanje, dobio jedan poziv i srce me je privuklo

  • 11

Retki su prelazni rokovi u kojima Partizan minulih godina nije posegao za nekim proverenim, dobro poznatim imenom i gotovo po pravilu su to fudbaleri koji su već branili boje crno-belih, a koje navijači vole i "prizivaju" kada god se pokrene tema pojačanja. Ove zime ime Ljubomira Fejse je i te kako odjeknulo, jer i kada se pojavila mogućost da klub iz Humske angažuje zadnjeg veznog, gotovo niko nije verovao da će igrač sa takvim CV uopšte i razmatrati eventualnu mogućnost da se vrati, odnosno da će Partizan imati sredstava i moći da konkuriše za njegov potpis, u momentima kada je na dvevnom nivou imao i po desetak poziva drugih timova.

Ipak, kako sam Fejsa kaže, jedna neobavezna medijska insinuacija je pokrenula i njegove misli, navela ga da sebe u nekim planovima "projektuje" baš među crno-belima, koji su zapravo samo iskoristili momentum, emocije igrača, želju da se posle 11 godina vrati kući, porodici. Posao je uspešno priveden kraju, a Fejsa, skroman kao i uvek, kaže da je sve to došlo prirodno, bez tenzije, iako priznaje da sada oseća veću obavezu i tremu, nego li kada je prvi put, kao neoformljen igrač, stigao iz Hajduka iz Kule, za tada neverovatnih 1.200.000 evra.

Upitan zašto sada, kada je u fudbalu prošao bukvalno sve, ima veću tremu nego prvi put, vezista kaže:

- Da, u prethodnom mandatu kada sam dolazio bio sam mlađi, nisam razmišljao mnogo. Sada sam stariji, iskusniji. Srećan sam i zadovoljan jer sam se vratio. Ovom prilikom bih se i zahvalio ljudima iz kluba što su hteli da se vratim i što su malo duže čekali. Presrećan sam, jedva čekam da se što pre spremim i da počnem ponovo da igram - jasan je Ljubomir Fejsa.

Zašto opet Partizan? Bile su opcije poput Astane, klubova iz Portugalije...

- Imam dvoje male dece, Partizan je moj klub i već dam dugo igrao preko. Nisam razmišljao da ću se jednog dana vratiti, ali kada sam pročitao u novinama da postoji interesovanje, dobio jedan poziv, drugi... Srce me je privuklo tu. Više sam voleo da dođem u Partizan nego da idem po drugim klubovima.

Početak u Partizanum u prvom mandatu, nije bio sjajan, navijači Vas nisu odmah prihvatili. Sada je, čini se, drugačije, radosni su što ste se vratili?

- Imao sam "okej" odnos i tada sa navijačima. Doduše, u početku i ne baš, ali bio sam mlad, sećam se da nisam ni igrao na svojoj poziciji. Da se ne vraćam na sve situacije... Ipak, kvalitet uvek dođe do izražaja. Trebalo mi je vreme da osetim šta je to Partizan i potom je sve bilo super. Naši navijači su uvek bili fenomenalni.

Došao sam da osvajam trofeje

Možete li da uporedite Partizan koji ste ostavili sa ovim koji si sada zatekli?

- Iskreno, kao da sam otišao juče. Sve ove godine su mi prošle veoma brzo. Ekipa je pre 11 godina bila veoma dobra, bila je nešto starija nego sada kada je pregršt mladih igrača. Trener je dobar, kao i tim što se vidi po rezultatima. Partizan je uvek dobar tim, samo detalji odlučuju.

Koliko Vas je motivisala činjenica da je Partizan prvi na tabeli i da imate mogućnost da osvojite i 24. trofej u karijeri?

- Veoma me je motivisalo. Tip sam igrača koji voli da ode u klub koji će se boriti za trofeje. Ne volim da sam deo prosečnog kluba iz sredine tabele koji igra bez pritiska. Odlučio sam da dođem, da pomognem i da na kraju svi zajedno slavimo.

U prvom mandatu sa Partizan niste imali priliku da igrate na proleće u Evropi. Radujete li se tome?

- Istina, nisam, to će biti nešto novo i dobro. Sada postji šansa i potrudićemo se da ostvarimo uspeh. U Evropi je lepo igrati, kroz čitavu karijeru sam igrao u Ligi šampiona i Ligi Evrope, a sada imam priliku i u Ligi konferencija. Voleo bih da se borimo što duže, evropske utakmice su uvek lepe, za uživanje.

Ljubomir Fejsa Foto: FK Partizan

Malo je sezona u kojima niste osvajali titule. Kako ste se podnosili kada nema uspeha?

- Malo ih je zaista. Pamtim godinu sa Benfikom kada smo pred kraj sezone izgubili titulu i prekinuli niz od četiri uzastopne šampionske krune. Svi su bili razočarani, katastrofa. Ipak, bio sam svestan da u jednom trenutku svemu dođe kraj. Važno je boriti se, pružam maksimum, a kada se posvetite nečemu ne može da izostane rezultat.

Partizan već u februaru ima važne utakmice i u prvenstvu i u Ligi konferencija. Veruješ li da u ovom mesecu možete da prelomite sezonu?

- Naravno da verujem. Prvo kolo igramo na strani, potom derbi, tu je i dvomeč sa Spartom... Sve su to veoma bitne utakmice, ali sezona je duga, najvažnije je da gledamo korak po korak i da pokušamo da u svakoj narednoj budemo što bolji.

Crno-beli nisu imali nikada više više povratnika, da li je to garancija za uspeh?

- Lepo je što je toliko povratnika. Svi mi volimo Partizan i želimo da svojim povratkom pomognemo. Povratnici su iskusniji i uz mlađe čine idealnu kombinaciju.

Za titule se zna, smatrate li da donosite i taliju Partizanu i za derbije?

- Uvek sam govorio, bio talija ili ne, bitna je ekipa. Kada imaš dobar kolektiv u kojem svi daju 200 posto tu mora da bude rezultata, bilo da sam tu ja ili ne.

Ljubomir Fejsa Foto: MN Press

Upozorio sam Portugalce na Srbiju, ali...

Fejsa je u karijeri, pored Hajduka i Partizana, branio boje Olimpijakosa, Benfike, Alaveša, na posletku i Al Ahlija. Napominje da sve bivše klubove redovno prati.

- Pratim, najviše Benfiku u kojoj sam najduže i bio. Ne prolaze kroz lak period, ali veliki su klub i dići će se sigurno".

Možda su im potrebni novi Benfikovići?

- Bilo nas je sedam, osam, mnogo... Onda su jedan po jedan išli dalje, ali bio je to zaista lep period u karijerama svih nas.

U Lisabonu ste sarađivali sa Lazarom Markovićem, koji vas je sačekao i u Partizanu, Sa kojim igračem još negujete dobre odnose?

- Da, da, tu su Lazar Marković, potom Aleksandar Miljković. pa i nekoliko igrača koji su bili kada sam prethodno igrao, ali su me svi lepo prihvatili. Uglavnom su mladi igrači i atmosfera je super. Kao da sam već dosta dugo u timu.

Nemanja Radonjić, Ljubomir Fejsa, tetovaže Foto: MN Press

Neki od saigrača su te gledali kao deca u dresu Benfike ili reprezentacije. Imate li ambicije da se vratite u reprezentativnu opremu?

- Uvek sam se odazivao pozivima, mojoj zemlji. Nema tu šta...

Jeste li iznenađeni plasmanom Srbije na Svetsko prvenstvo? Možemo li u Kataru da uradimo nešto?

- Zašto da ne. Imamo mladu, dobru ekipu, sa dobrim selektorom, tako da mislim da bismo mogli da izvučemo pozitivan rezultat. Ukoliko budemo igrali kao u kvalifikacijama možemo da dogudamo malo dalje nego inače što se dešava kada odemo na velika takmičenja.

Verujemo da je bilo poziva iz Portugalije posle pobede Srbije?

- Zvali su me svi, ali rekao sam im i pre utakmice - pazite se, imamo dobru ekipu. Bili smo odlični i zasluženo pobedili - sa osmehom kaže Fejsa.

Ljubomir Fejsa Foto: MN Press

Porodica se iznenadila kada sam rekao da se vraćam

Koga ste najviše iznenadili odlukom da se vratite u Partizan?

- Moju porodicu je iznenadilo. Otac je stari partizanovac i kada sam mu rekao baš je bio iznenađen. Od mog odlaska nije gledao utakmice u toj meri, ali prati moje utakmice, tako da će se sada ponovo vratiti na stadion. Otac i majka su sekli isečke iz novina od najranijih dana. Imaju punu kutiju tekstova.

Ko je u porodici najveći kritičar?

- Supruga, a njom provodim najviše vremena. Tata, kao tata, on razume sve i samo pozitivne stvari potencira. Nema tu šta, sam sebe kritikujem kada postoji povod. Kad odigraš loše trudiš se da popraviš šta nije funkcionisalo, a kad odigraš dobro da nastaviš u istom ritmu.

Bilo je u porodici "peckanja" i zbog boja dresa i crveno-belih u Pireju i Lisabonu?

- Otac me je pitao nakon Olimpijakosa i Benfike - da li ću nekada ponovo nositi prave boje. Sećam se kao da je juče bilo da sam mu rekao: polako, biće... Profesionalac sam ipak, boja dresa je nešto što ide u rok službe.

Vraća li se i porodica sa Vama u Srbiju?

- Dok sam bio u Saudijskoj Arabiji porodica je više vremena provodila u Srbiji, te su deca već navikla, pričaju srpski. Ponovo sam kući u ovo vreme posle 11 godina, prethodna tri meseca zuživao sam sa decom i suprugom tokom praznika, ali sada kreću profesionalne obaveze. Uživao sam uz porodicu, ali što je mnogo mnogo je, nisam navikao da budem kući i jedva sam čekao da se vratim u ritam.

Ljubomir Fejsa Foto: Instagram.com

Ako bude titule - stiže tetovaža

Znate li tačan broj osvojenih trofeja u dosadašnjoj karijeri?

- Mislim, 23 ili 24 do sada, ne mogu baš tačno da se setim.

Gde čuvate sve te trofeje?

- Nalaze se u kući u Srbiji. Jednog dana kada okončam karijeru ću sve lepo da namsetim, uradim i da kad pogledam mogu da kažem: ih, ta si sve otovrio.

Računate li i ove što dolaze sa Partizanom među njima?

- Ne, ne, nisam to računao, jer ne računam ništa unapred.

Ima li mesta za novu tetovažu ukoliko Partizan osvoji titulu?

- Za titule uvek ima mesta. Biće, polako.

Video: Fejsa stigao na pripreme Partizana

(Zoran Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    3. februar 2022 | 19:08

    Pa kada ti se otac preziva Fejsa normalno je da dođeš u jugoslovenski klub nepostojece države Jugoslavije osnovan u Zagrebu

  • # @ # ? ? ?

    3. februar 2022 | 18:06

    Posle Olija ?

  • SrbskiBek

    3. februar 2022 | 19:45

    Jel ovaj uopste negde igrao zadnjih godinu dana !??????? Bez zezanja pitam !??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA