≫ 

"VAR i poštenje", ključni miks za preporod Superlige: Šef sudijske komisije FSS vidi svetlo!

Novi predsednik Sudijske komisije Dejan Filipović sumirao prvih šest meseci pod svevidećim okom pravde

  • 5
FSS, Radionica, Stara Pazova Foto: Nikola Tomić

Možda smo danas svedočili istorijskom danu za srpski fudbal, za suđenje. Reč "poštenje" danas je bila vodilja dana u staropazovačkoj bazi Fudbalskog saveza Srbije.

Sudije su imale reč!

Novi šef sudijske organizacije Dejan Filipović sa svojim najbližim saradnicima, kontrolorima suđenja, analitičarima, sa najbolji sudijama, izašao je prvi put pred veliki broj medija visoko dignutog čela, pun velike nade i optimizma, i okrenuo novi list. Obnarodovao svoju misiju i zadatak koji mu je letos poveren. Da pištaljka pravde dođe na srpske terene. Da bude "sve i svja". Da se poštuje.

Poštenje i srpski fudbal, o kako to perverzno zvuči, dosad nisu išli ruku pod ruku. Filipović bi da srpski fudbal i pravda opet budu kao nokat i meso, otud je dao zapovest sebi i svom bataljonu arbitara.

"Zadatak Sudijske komisije: kompletna i temeljna reforma suđenja - pošteno suđenje". Ovako, od reči do reči, glasi udarna smernica za Filipovića i njegove saradnike, sami su je sebi nametnuli kao obavezu, dali je na uvid i novinarima.

Nadamo se da nije još jedno mrtvo slovo na papiru. Što je do njih, uradiće sve, ali, kaže Filipović, a i to je upisao, sudijama je potrebna podrška i poverenje krovne organizacije i ono što mora da se desi da sve bude kako mora biti - nezavisnost u radu!

Bez toga, sve je uzalud...

sudijska komisija smernice Foto: Telegraf.rs

VAR je taj koji je okuražio sudije da može biti kako samo oni kažu. Kad već nisu mogli sami da se izbore sa bočnim vetrovima, tu je tehnologija koja je poput proteze opet osovila suđenje na stabilne noge. Sad su sudije ohrabrene jer više "nisu same".

- Var je mnogo doprineo, Var ima dvostruki uticaj na igrače, na fudbal - sumira Filipović šestomesečni "boravak" VAR sistema među Srbima.

Svevideće oko je, kaže, uticalo na sve aktere, pa nema mnogo vrdanja. Sa Varom nema prevare.

- Prvi (uticaj VAR-a) je direktan, da ispravlja očigledne greške. Drugi je onaj podsvesni. Sada igrači neće više da udaraju laktom kad ih niko ne vidi zato što znaju da ih sada neko može videti. Dakle, postoji taj podsvesni uticaj na igrače, i naravno da nam je pomogao u tome, zaista jeste. Na kraju, da zaključim, da su ipak sudije te koje vode glavnu reč, a ne VAR, jer su arbitri najzaslužniji za neke (pozitivne) stvari koje su se desile, i njihove dobre procene - kaže Filipović.

Poslednjih godina u nas je postalo normalno ono što nije normalno nigde - da igrači, funkcioneri, novinari četvrtkom lupaju taster "f5" na sajtu Superlige da bi videli koji sudija je delegiran za koji meč. Pa kad se sazna, da odmah krenu sumnje, da se pletu teorije "da je, eto, baš taj sudija planski delegiran Zvezdi, Partizanu, Vojvodini".

Otud pitanje za Filipovića da li je VAR doprineo da četvrtak u poslednjih šest meseci ipak bude običan dan za sve u sudijskoj organizaciji?

- Da, čak je sreda to sada, pošto se utakmice igraju ranije, u petak je već prva - osmehuje se šef srpskih sudija, koji je na toj poziciji nalsedio kontroverznog Milana Karadžića čiji mandat nije slavno prošao.

U duhu Filipovićeve vodilje, neka bude pošteno kao što je, verujemo, bilo ovih šest meseci. Samo da ne bude po staroj narodnoj "pošteno - pa ko koga prevari".

Video: Sudija koji je dosudio da je lopta prešla gol-liniju na Večitom derbiju dobio pitanje o tom golu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tilovanje tevojneee

    4. februar 2022 | 18:33

    VAR je doneo +5 sa prosecnim timom .Nema vise golova kad lopta izadje dva metra iza korner linije, nema vise penala na 19 metara od gola

  • M.D.

    4. februar 2022 | 18:20

    Od kako je pošteno suđenje,zvezda nije prva !

  • Tako je

    4. februar 2022 | 18:17

    Nameštanje je sada podignuto na viši nivo i mnogo sigurnije se namešta! 🍌

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA