≫ 

Šta je sa Amerikancima i Serijom A? Sedmi klub "pada u ruke" sponzora iz SAD

Američki investicioni fond u poodmaklim pregovorima sa aktuelnim vlasnicima Atalante o prodaji kluba

  • 0
FK FC Juventus - Atalanta Foto: Tanjug/AP

Američki kapital i italijanski fudbalski klubovi u poslednje dve-tri godine uspostavili su odnos koji, kako stvari teku, postaje širi biznis plan, o čemu svedoči vest da je sedmi klub sa "Čizme" na putu da "padne u ruke" investitorima sa severnoameričkog tla.

Posle Milana, Fiorentine, Parme, Specije, Bolonje i Parme, čiji su većinski vlasnici Amerikanci i američki fondovi, na red je došla Atalanta, čiji aktuelni vlasnici, familija Perkasi, pregovara o prodaji većinskog dela investicionoj firmi "KKR".

Pregovori su, kako javlja "Sky Sport Italia", u poodmakloj fazi i ako ne bude veleobrta posao bi mogao da bude završen naredne nedelje, kada bi Atalanta mogla da dobije nove gazde. Američki fond bi otkupio 85% akcija kluba po ceni od 350 miliona evra. Postoji i plan da fond kupi i manji udeo u kontroli kluba, no u svakom slučaju aktuelni vlasnik Luka Perkasi ostaće na poziciji izvršnog direktora.

Firma "KKP" osnovana je 1976. godine i vodeći je investicioni igrač na polju ulaganja koja, pored ostalog, nudi alternativno upravljanje imovinom, kao i tržištom kapitala i rešenja za osiguranje.

Atalanti je vrednost na tržištu vrtoglavo porasla poslednjih godina posle sjajnih rezultata u domaćim okvirima i najviše u Evropi gde je sada već redovan učesnik Lige šampiona. Aktuelna sezona u Ligi šampiona je Atalanti treća uzastopna u elitnom društvu.

U eri najzaslužnijeg za uzlet ekipe i kluba Đanpjera Gasperinija, tim iz Bergama je dvaput igrao finale Kupa Italije, i oba je izgubio - od Juventusa i Lacija.

Saradnja klubova Serije A i sponzora iz SAD dobila je nedavno novu dimenziju kada je obelodanjen plan da se čitava liga na mesec dana premesti u Ameriku, gde bi se turnirski igralo u jeku Mundijala - pod uslovom da se italija ne plasira u Katar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA