Ko je najbolji igrač na Balkanu? Rikardo ili Katai iz Srbije, Livaja ili Oršić iz Hrvatske ili neko treći

Nije malo ljudi koji mogu konkurisati za ovakvu titulu, a na vama će biti da odlučite - ko je trenutno najbolji fudbaler na Balkanu

  • 33
Hrvatska liga vs Superliga Srbije Foto: Pixabay, Youtube/Disconnect KANAL, Profimedia/David Loveday/TGS Photo/Shutterstock Editorial, Marko Jovanović

Fudbal na celom Balkanu je doživeo ogromnu ekspanziju u prethodno vreme. Prvenstveno u Srbiji i Hrvatskoj, gde su i klubovi, ali i nacionalni timovi napravili značajan iskorak u poređenju sa pređašnjim rezultatima. Srbija je uspela "dominantno" da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo, Hrvati su aktuelni vice-prvaci sveta, dok klubovi postaju sve standardniji u Evropi i pomeraju granice mogućeg.

Sve to je posledica dobrog rada, ali i sve kvalitetnijih fudbalera koji igraju širom ove dve. Naravno, ne treba zaboraviti ni ostale zemlje, no, kvalitet je daleko ispod većpomenutih srpskih i hrvatskih klubova, koji bi uskoro mogli da pretenduju i na još više domete u Evropi.

Za takve rezultate treba čestitati pojedincima koji su se vratili u svoje klubove, odnosno, neki su se vratili, a neki su se tek prvi put pronašli u dresu za kojim su "patili" čitavu karijeru. Fudbaleri poput Rikarda, rasnog golgetera iz Partizana, Kataija koji i dalje nosi Zvezdu na svojim plećima, pa sve do Livaje, Oršića i Bruna Petkovića koji su "Bogovi" u svojim klubovima  Hajduku i Dinamu, svi su oni već sada zvezde koje sijaju na nebu navijača ovih klubova.

Ništa manje vredan pomena nije ni Mijo Caktaš, čovek koji je već ispisao neke stranice fudbalske istorije Hajduka, a sada u redovima Osijeka pokušava da svrgne Dinamo s trona.

Ipak, kada bi pogledali statistiku i sve ostalo, ne bismo videli njihov čitavi sjaj, a mi ostavljamo pitanje, ko je trenutno najbolji fudbaler na Balkanu? Mišljenje možete ostaviti u anketi na dnu teksta, kao i u komentarima vesti.

Bibras Natho Foto: Marko Jovanović

Rikardo Gomeš - FK Partizan, 43 utakmica, 29 golova i 8 asistencija

Kada se pomene ekipa Partizana, prva asocijacija je definitivno njihov napadač i glavna uzdanica trenera Aleksandra Stanojevića - Rikardo Gomeš.

Rikardo je prava gol mašina, kad god je lopta kod njega, a on tu negde oko 16 metara, to je sama po sebi velika prilika za gol. Kada se nađe u takvoj situaciji, tada strepe defanzivci ali i golmani širom Superlige. No, nije više ni samo u Superligi, u šta su se uverile i ekipe u Ligi konferencija, u kojoj je na osam utakmica postigao četiri gola.

Takođe, ima Rikardo i svoje mane, kako je Stanojević nekoliko puta na svojim konferencijama izjavljivao, stasiti napadač je izraziti gol igrač i kad god je lopta kod njega, on vidi samo gol i traži načine na koje bi mogao da savlada golmana, dok se dosta ređe odlučuje za asistencije i ključnim dodavanjima.

Istina, imao je osam asistencija, ali bi taj broj umnogome bio veći kada bi još malo popravio svoju viziju u završnici napada.

Osim toga, Rikardo stvarno nema nijednu drugu izrazitiju manu, odlično se snalazi i levom i desnom nogom, ali i glavom. Ono što je retkost u srpskom fudbalu je napadač koji i kretanje ima na zavidnom nivou, kao da svaki put zna gde treba da se nađe. Kao mana koja bi mogla da ga zakoči je i nešto slabija tehnika, mada, ipak ne treba ni sitničariti previše.

Fk Tsc - Fk Partizan Foto: Nikola Tomić

Mirko Ivanić - FK Crvena zvezda, 44 utakmice, 16 golova i 8 asistencija

Ne baš slavna statistika ispred ovog fudbalera, ili se može reći i motora Crvene zvezde - Mirka Ivanića. Kada Ivanić igra na svom nivou, Zvezda nema za šta da brine, jer je sposoban da na svojim plećima nosi čitav ekipu koja se nalazi pored njega.

Ono što je mučilo Ivanića i tokom većine njegovog mandata u Zvezdi je to što mu još nije pronađena ona "prava pozicija". Fudbaler koji nastupa za reprezentaciju Crne Gore je dugo lutao po terenu. Sa krila je prelazio na ofanzivnog veznog, pa sve do centralnog veznog i to je ono što mu je uništilo kontinuitet u igri.

Ipak, pokazao je Mirko mnogo puta da se radi o veoma kvalitetnom igraču, koji je sposoban da igra u oba pravca kada zatreba, da pomaže i napadu i odbrani i da to rade tokom svih 90 minuta.

Da to nije samo puka priča, pokazuje i utakmica iz prošle godine kada je Zvezda odmerila snage sa Milanom, gde je Ivanić čuda činio i po boku, ali i po sredini igrališta, kada je nekoliko puta veoma lepo nadmudrio defanzivce ekipe koja je trenutno prvoplasirana u Seriji A.

FK Crvena Zvezda - FK Čukarički Foto: Nikola Tomić

Marko Livaja - HNK Hajduk Split, 31 utakmica, 26 golova i 6 asistencija

Fudbaler Hajduka verovatno je i najveći favorit za epitet - najboljeg igrača na Balkanu. Njegova statistika govori u to ime, ali i ne samo statistika nego i igra koja pleni lepotom i ogromnim samopouzdanjem kada je on na terenu, reč je naravno o "božanstvu" iz Splita - Marku Livaji.

Livaja je stigao kao enormno veliko pojačanje u Hajduk i od trenutka kada je zaigrao, čitav klub, ali i čitav grad su počeli da odišu nekom drugačijom energijom, reklo bi se onom fudbalskom. Kako drugačije i nazvati to kada je jedan fudbaler uspe da probudi uspavani grad, te da već sada, 13 utakmica pre kraja sezone, izjednači rekord po broju golova za ekipu Hajduka u HNL-u, a kasnije da isti taj rekord i obori.

Ono što takođe krasi ovog fudbalera iz Hrvatske je i raskošni talenat kojim se retko ko može pohvaliti, možda jedan fudbaler, ali o njemu će kasnije biti reči. Livaja stvarno ima to umeće da jednim potezom reši utakmicu, čak i kada ga svi "zatvore" na svih 90 minuta, njemu je potreban samo momenat.

Ipak, Marko Livaja ima i jednu veliku manu. Njegova "glava" je često predstavljala problem tokom karijere, zato nije ni uspeo u Interu, a ni u ostalim klubovima. Čini se kao da je rođenog Splićanina njegov grad smirio, pa je i on zaigrao na baš neverovatnom nivou.

Koliko je velik Livaja u Splitu govori i činjenica da je letos ceo grad krenuo u kampanju pod nazivom "#LivajaOstani", samo kako bi fudbalera zadržali. To su uspeli, a on im se odlučio odužiti na najlepši mogući način.

Marko Livaja Printskrin: Youtube/Disconnect KANAL

Mislav Oršić - HNK Dinamo, 41 utakmica, 16 golova i 5 asistencija

Iskusni, ukoliko je to pravi epitet za fudbalera od 29. godina, Mislav Oršić trenutno je najveća uzdanica ekipe koju s klupe predvodi Željko Kopić.

Tokom zime je postojala i određena priča da bi on mogao da ode iz kluba i potpiše za Barnli u Premijer ligi, i to za rekordnih 13 miliona evra, Dinamo i Mislav su tu ponudu ekspresno dobili i Oršić je ostao u svom Zagrebu kako bi klubu pokušao da donese titulu u jednoj od najnapetijih sezona u istoriji hrvatskog fudbala.

Oršić je već puno puta pokazao da se radi o izrazitom golgeteru, koji će većinu svojih pogodaka dati van 16 metara, jer mu je takva priroda pozicije (levo krilo), ali će ujedno pokušati i da se stavi u ulogu klasičnog napadača. Mislav je takođe i pokazao da može da se nosi sa znatno jačima od sebe, a to su na svojoj koži osetile ekipe poput Atalante, ali i Totenhem Hotspura, koje je upravo ovaj fudbaler "slomio".

Čak je i Vest Hem ove sezone osetio "bes" Oršića, kada ih je rođeni Zagrepčanin dobio u sred Londona i to neverovatnim pogotkom.

Jednostavno, fudbaler koji na svom Maksimiru postigne tri gola protiv Totenhema, i to protiv njihovog najjačeg sastava, definitivno mora makar biti u konkurenciji za najboljeg fudbalera na Balkanu.

Ipak, poput i Ivanića, Oršić ne briljira statistički po golovima i asistencijama, ali kao i Mirko, on je doslovno onaj "iks faktor" ekipe, koji kada povuče tim, tada ostalih 10 oko njega postanu stvarno za klasu bolji, što često i rezultuje pobedom.

FK Dinamo - FK Totenhem Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Katai - FK Crvena zvezda, 36 utakmica, 23 gola i 6 asistencije

Pored Mirka Ivanića značajnu, možda i mnogo važniju, ulogu u Crvenoj zvezdi ima i Aleksandar Katai, koji je i veći talenat u ovoj situaciji od gorenavedenog veznog fudbalera. Ono što njih razlikuje je to što je Katai isključivo orjentisan unapred, dok Ivanić pokriva i odbranu i napad.

Katai se dugo mučio sa povredom, kao i sa stvarima koje su ga odaljile sa terena i koje su mu verovatno u ogromnoj meri naškodile karijeri. Sada, fudbaler rođen u Srbobranu ne može baš uvek da iznese svih 90 minuta na vrhunskom nivou, ali zato i dalje opravdava nadimak - Magiko.

Veznjak iz Zvezde je sličan tip igrača kao i gorenavedeni Marko Livaja, čovek koji je u stanju da 90 minuta bude neprimetan, ali da onda u sekundi stvori nešto i donese svom timu tri boda, to je Aleksandar Katai. Ukoliko se prisetimo i prethodnog mandata iz Crvene zvezde, jasno je o kakvom igraču se radi.

Da nije bilo povreda, kao i problema sa infekcijom, on bi do sada bio u nekoj znatno jačoj ligi, gde bi u punoj snazi uspevao da napravi razliku, baš zbog toga što ima taj dar - u sekundi može da osmisli čudo i obezbedi svoj tim.

Zdravlje ga nije slušalo, međutim, nije mu to ni mnogo naškodilo jer i dalje uspeva da oduševi publiku širom Srbije, a čak je i zaradio poziv u reprezentaciju Srbije, što stvarno nije mala stvar ukoliko se uzme u obzir ko su mu sve konkurenti na krilnim pozicijama.

FK Crvena Zvezda - FK Čukarički Foto: Nikola Tomić

Lovro Ivanušec i Bruno Petković, HNK Dinamo

Dvojac koji pored Oršića praktično nosi Dinamo, a radi se o dva fudbalera koja su i A reprezentaciji Hrvatske, aktuelnog vice-prvaka sveta.

Ivanušec (23) već neko vreme komanduje veznim redom Dinama, dok su se u njegove kvalitete i uverili brojni evropski klubovi koji samo čekaju priliku da pošalju Dinamu ponudu koja se ne odbija. Ove sezone je Ivanušec učestvovao u 13 golova (osam golova, pet asistencija), ali njegova tržišna vrednost od 12.5 miliona dovoljno govori za sebe.

Ivanušec je sličan tip igrača kao Mirko Ivanić, kreator koji igra za druge, što se ne ogleda u statistici na najbolji način. Ipak, navijači Dinama su sigurno presrećni što jedan ovakav talenat igra upravo kod njih, a ne negde drugde.

S druge strane, Bruno Petković je prototip modernog napadača, a ujedno je i prvi izbor selektora Zlatka Dalića u Hrvatskoj. Doduše, ove sezone malo zastaje, postigao je tek 10 golova na 36 utakmica, ali njegove prethodne sezone su upravo ono što mu je i zaradilo mesto u prvom timu reprezentacije koja je osvojila srebro na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Možda je ovo na "račun stare slave", ali fudbaler poput Petkovića se sigurno ne sme izostaviti sa spiska.

Naravno, pored ovih fudbalera, ima tu još nekoliko igrača koji su vredni pomena. Mijo Caktaš je jedan od prvih, pored njega tu je i Bibras Natho iz Partizana, ali i Nikola Kalinić iz Hajduka, kao i Dominik Livaković, prvi golman Dinama i reprezentacije Hrvatske. 

Preduga je lista, ali vi vaše mišljenje možete ostaviti u anketi ispod, kao i u komentarima ove vesti.

Video: Precizna raketa Ivanića i potop Kolubare

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    22. mart 2022 | 11:35

    Grobar sam ali realno Rikardo je zalutao na ovu listu. Po meni je Katai ubedljivo najbolji igrac i sramota je sto nije dobio poziv u reprezentaciju.

  • Ksize

    22. mart 2022 | 11:53

    Realno Katai je daleko najbolji igrač..

  • 1389

    22. mart 2022 | 11:40

    Gobeljic ili Miljković...mrtva trka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA