Sve o meču Partizan-Sparta: Ko je favorit u revanšu i zašto Pavel Vrba računa na srpski derbi?

Tim iz Humske ima veliku šansu da se domogne završnice evropskog takmičenja, jer nosi prednost iz Praga, ima publiku i domaći teren na svojoj strani

  • 3
FK Sparta - FK Partizan Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Partizan je "jednom nogom" u osmini finala Lige konferencija, ali da bi u potpunosti zakoračio u završnicu pomeutog takmičenja, moraće večeras u potpunosti da "dotuče" Spartu, koju je pre sedam dana načeo i minimalnim rezultatom (1:0) porazio u Pragu.

Nije sve gotovo, iako sluti na uspeh, jer češki tim spada u red onih dosadnih, fizički i mentalo snažnih, koji nikada ne odustaju, no, ovoga puta je svaka moguća prednost na strani crno-belih, od pomenute prednosti, preko domaćeg terena, navijača, ali i spremnosti da se prilagode i adaptiraju načinu igre rivala i potuku ga njegovim oružjem. Tim iz Humske je tokom ove sezone izlazio na kraj i sa težim izazovima i jedino što ga trenutno remeti je činjenica da samo tri dana posle Sparte igra i večiti derbi sa Crvenom zvezdom, no, znao Aleksandar Stanojević da se izbori i sa takvim situacijama, pa ne treba sumnjati da će i iz ovoga izvući maksimum. Sa druge strane, Pavel Vrba je izrazio nadu da će, ako ne poedi, makar otežati posao domaćinu pred derbi, koji ih očekuje u nedelju. Telegraf vam ovoga puta donosi niz činjenica u vezi sa večerašnjim revanšom u Humskoj, koji za Partizan znači mnogo više od prolaza u narednu fazu, jer pobeda donosi porast ugleda kluba, vrednosti igrača, novac od nagrade...

FK Sparta - FK Partizan Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Revanš meč između Partizana i Sparte se igra od 18.45 na stadionu u Humskoj, uz direktan TV prenos na Areni sport Premijum 1, koja je nosilac prava za Ligu konferencija, kao i na Javnom servisu RTS. Ko sudi revanš u Beogradu? Bugarski sudija Georgi Kabakov imenovan je za glavnog delioca pravde za revanš meč 1/16 finala Lige konferencija između Partizana i Sparte iz Praga, a pomageće mu Martin Margaritov i Dijan Valkov. Kabakov je već ranije sudio crno-belima, i to na meču protiv Traiakija 2018. godine, dok je letos bio na centru na Marakani gde je Crvena zevdza dobila Kluž rezultatom 4:0. Pored evropskih utakmica, Kabakov je ove sezone sudio i jedan meč grčke lige. Ukupno je delio pravdu na 18 utakmica u pokazao je čak osam penala, 96 žutih i četiri crvena kartona.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Iščekujući drugi meč sa Spartom, Partizan je u domaćem takmičenju počistio Radnički iz Kragujevca koji predvodi Nenad Lalatović, ali ništa drugo se nije ni očekivalo u duelu lidera i "fenjeraša" na tabeli. Crno-belima veći problem predstavlja činjenica da ih posle duela na Česima očekuje 166. večiti derbi sa Crvenom zvezdom (nedelja, 18.00), koji bi u velikoj meri mogao da odredi tekuću sezonu. Otuda Stanojević mora da isplanira dva teška meča u tri dana, da sačuva sve raspoložive resurse, snagu i energiju tima, jer su crno-beli trenutno i u Evropi i u domaćem takmičenju u sjajnoj poziciji. Da bi tako ostalo i na kraju tekuće sedmice, ekipa iz Humske mora iz oba pomenuta duela da izađe neokrnjena. Sparta, pak, nije imala "potrošnju između između dva meča sa Partizanom, jer je minulog vikenda otkazan duel tamošnjeg šampionata sa Jablonecom zbog nevremena koje je zadesilo taj deo Češke. Dakle, izabranici Pavela Vrbe dolaze odmorniji u Beograd, u boljem stanju pre prvog duela u Pragu, kada su crno-bele dočekali posle dva derbija sa Slavijom u Kupu i Viktorijom Plzen u prvenstvu. Ipak, dolaze i sa

minusom od jednog gola, što će ih verovatno navesti na drugačiji način igre i možda olakšati Partizanu dolalazak do cilja.

FK Partizan, FK Sparta Prag Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Zdravstveni bilten?

Dan pred duel sa Spartom, trener Aleksandar Stanojević je napomenuo da ne može da računa na Ljubomira Fejsu koji još nije spreman, a vrlo verovatno i na Aleksandra Miljkovića, koga muči povreda stopala. Odavno u stroju nije ni Ivan Obradović zbog hroničnih problema sa leđima. Kako stvari trenutno stoje, ako je verovatni medijima u Češkoj i izveštajima iz tabora Sparte, pomenuti tim u Beograd stiže u punom sastavu.

Glavni aduti na terenu?

Protiv timova kakav je Sparta, čvrstih, fizički pripremljenih, samo je timska igra garancija uspeha. Pokazalo se u u prvom meču u Pragu, verovatno će biti slučaj i u revanšu, jer je ekipa Pavela Vrbe tako selektirana i usmerena da ne igra dopadljiv, lep fudbal, nego da su sve snage usmerene da trku i "tuču". Naravno, treba obratiti pažnju na Adama Hložeka, Haraslina, Pešeka, koji mogu da naprave proble, ali Čehe najpre treba zaustaviti timski.. Zbog načina igre Sparte, Partizan mora da odgovori na isti način, s tim da su crno-beli tehnički ipak daleko potkovaniji i da nekolicia igrača može da napravi Česima problem upravo na individualni kvalitet.

Rikardo, Menig, Marković, Natho, Jojić - sve su to igrači koji mogu da ugroze goste, a ne treba zaboracviti ni prekid, u kome će domaćin imati dominantne skakače.

FK Sparta - FK Partizan Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Koliko novca donosi prolaz?

Crno-beli su dosad osigurali 6.176.000 evra, a ako bi otišli korak dalje, uvećali bi saldo za još 600.000. To je novac koji u vidu bonusa UEFA isplaćuje svakom učesniku osmine finala koji se te faze domogne kroz baraž. Partiza je tokom leta izbacio slovački DAC, ruski Soči i Santa Klaru (ukupno 300.000 evra) i plasirao se u grupnu fazu Lige konferencija, što mu je donelo još 2.940.000 evra. Potom je u grupi savladao Anortozis i Floru, igrao nerešeno sa Gentom i predstavnikom Kipra i na taj način dodali još 1.332.000 evra (po 500.000 evra za svaku pobedu, a 166.000 evra za remi). Na to se nadovezuje i 979.000 evra na osnovu UEFA deonica, koje vrednuju učinak kluba na

desetogodišnjem obračunu u međunarodnim kupoivima. Zatim, za drugo mesto u grupi zarada iznosi 325.000 evra, a plasman u šesnaestinu finala doneo je 300.000.

Novih 600.000 evra za eventualnu eliminaciju Sparte bi svakako došlo kao najlepši novogodišnji poklon, koji bi u Humsku stigao "sa mašnicom" i malim kalendarskim zakašnjenjem.

Šta kažu kladionice?

Za razliku od prvog meča, gde je prednost bila za nijansu na strani Sparte, kladionice u revanšu daleko više veruju u Partizan. Ako je suditi po ponudi kvota, crno-beli su ozbiljan favorit i njihova pobeda se vrednuje kvotom 2.10, remi iznosi 3.25, a pobeda gostiju čak 3.85...

Reč trenera

Aleksandar Stanojević (Partizan):

- Sigurno nas očekuje jedna teška utakmica, ne sme da nas zavara taj rezultat iz Praga, mislim da će biti atmosfera fenomenalna. Što se mene tiče, ja želim samo prolaz. Nije bitno na koji način, važno je da prođemo dalje. Biće nam jako teško, oni dolaze rasterećeni zbog prve utakmice, imali su i sad više odmora od nas, nisu igrali u prvenstvu.

Fudbal, FK Partizan - FK Spartak Subotica Foto: MN Press

Pavel Vrba (Sparta):

- Moramo da budemo bolji u ofanzivi jer ono u Pragu nije bila naša igra. Prvih 20 minuta je bilo dobro, ali onda smo stali. Ako bude kao tih 20 minuta, verujem da možemo unesemo dramu u meč. Partizan je pobedio u Pragu, tako da mislim da će igru graditi iz sigurne odbrane, ali očekujem i će biti ofanzivniji nego u prvom meču jer će želeti da obraduje svoje navijače. Mislim da Partizan želi dobar rezultat i protiv Sparte, ali i u derbiju. Nadamo se da ćemo im sutra otežati i da neće otići na derbi u optimalnoj kondiciji.

Očekivani sastavi

Partizan (4-2-3-1): Popović, Miletić, Vujačić, Saničanin, Urošević, Zdjelar, Jojić, Marković, Menig,

Natho, Rikardo

Sparta (4-2-3-1): Holec, Vijesner, Panak, Celustka, Hančko, Pavelka, Saček, Pesek, Haraslin, Hložek,

Minčev

FK Partizan SASTAV Ilustracija: Telegraf

Video: Svidela mu se imitacija: Stanojević prasnuo u smeh kad su mu pomenuli tiktokera koji ga imitira

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA