≫ 

Kako trenutno izgleda put večitih u kvalifikacijama za LŠ i šta im treba za scenario iz snova?

Crveno-beli i crno-beli imaju sezonu iz snova u Evropi, što im naredne sezone donosi potencijalno veoma dobru situaciju u kvalifikacijama

  • 9
Zvezda, Partizan, Liga Sampiona, tabela Ilustracija: Nikola Jovanović Printskrin: Kassiesa.net

Crvena zvezda i Partizan su po prvi put u istoriji u isto vreme stigli ovako daleko u evropskim takmičenjima. Oba večita rivala su saznala i imena rivala za osminu finala, pa će tako Zvezda igrati protiv Rendžersa u osmini finala Lige Evrope, a Partizan protiv Fejenorda u osmini finala Lige konferencija.

Ove sezone je Srbija zahvaljujući fenomenalnim rezultatima Zvezde i Partizana ostvarila ogroman broj bodova, što je Srbiji gotovo i teoretski donelo direktno mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2023/24, ali i drugog predstavnika u kvalifikacijama.

Dok se to ne desi, naredne sezone će ipak samo šampion ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će drugoplasirani tek u kvalifikacije za Ligu konferencija. Zbog toga je ove godine titula nikad bitnija u Srbiji.

Ko god se domogne titule, imaće sasvim dobar put u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Zvezda je na granici da bude nosilac čak i u plej-ofu, dok je Partizan na granici da bude nosilac u 3. kolu i trenutno je drugi ispod crte, ali sa velikim šansama da već posle meča sa Fejenordom dođe u situaciju da bude prvi ispod crte.

Partizan trenutno ima 24.500 bodova, a ispred je Karabag sa 25.000, koji je završio takmičenje u Evropi i ne može više da napreduje. Partizanu je dovoljan bar jedan nerešen rezultat u dvomeču sa Fejenordom da pretekne Azerbejdžance.

Crveno-beli su prvi ispod crte i za potencijalni plej-of LŠ, ali imaju sasvim realne šanse da se domognu mesta nosioca, jer bi im bilo potrebno da samo jedan tim od ekipa koje su povlašćene kiksne u kvalifikacijama, ili da neko od bolje rangiranih timova ne osvoji titulu.

Situacija je prilično povoljna po crveno-bele u Švajcarskoj, gde trenutno Cirih ima 10 bodova prednosti u odnosu na Bazel i Jang Bojs koji su na deobi drugog mesta. Cirih je inače 172. na UEFA rang listi sa mizernim koeficijentom od 7.000, pa njegova titula pogoduje i Partizanu kako bi mogao da se popne za jedno mesto.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Takođe je situacija neizvesna i u Hrvatskoj, gde ni Zvezdi, ni Partizanu ne odgovara da Dinamo Zagreb uzme titulu. Ukoliko to urade Hajduk, Osijek ili Rijeka, to bi značilo da bi se šampion Srbije popeo jedno mesto na listi.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Neizvesno je i u Češkoj, gde se za titulu bore Slavija iz Praga i Viktorija Plzenj. Zvezdi bi odgovaralo da Plzenj uzme titulu, pošto ima bolji koeficijent od njih, a slabiji od Slavije, pa bi joj to donelo potencijalno novo pomeranje i mesto nosioca u plej-ofu.

Za Partizan titula u Češkoj nema uticaja, jer i Viktorija Plzenj ima bolji koeficijent od Partizana.

Standings provided by SofaScore LiveScore

I dansko prvenstvo će se pratiti sa velikom pažnjom među navijačima Partizana, a trenutno se vodi velika bitka između Kopenhagena, Midtjilanda i Brondbija, koje deli tri boda, a u igri je i Alborg sa 5 bodova zaostatka. Partizanu bi odgovaralo da titulu uzme bilo ko sem Kopenhagena, koji jedini ima bolji skor od Partizana.

Za Zvezdu titula u Danskoj trenutno nema uticaja, jer ima 4.500 bodova više, osim ako Kopenhagen ne ostvari veliki uspeh u Ligi konferencija i pretekne crveno-bele na rang listi.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Ipak, za večite rivale tek predstoji najvažnija bitka, a to je da se domognu titule u Srbiji. Prva će biti već u nedelju od 18 časova na Marakani, kada se igra 166. večiti derbi, koji bi mogao ili da reši pitanje titule, ili da dodatno zakomplikuje situaciju.

Partizan trenutno ima pet bodova prednosti u odnosu na Zvezdu.

Video: -5 pretvorite u 5. uzastopnu titulu: Delije koreografijom poslale jasnu poruku igračima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    25. februar 2022 | 16:36

    😂😂😂 Па гробљу да није Звезде не би играли ни овај куп Јашара Ахмедовског, а камоли били носиоци! 🙈

  • da da da

    25. februar 2022 | 16:27

    crveno beli i crveno beli ?

  • znaci

    25. februar 2022 | 16:41

    mission impossible

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA