Partizanov tim za "večiti derbi": Stanojević ide na Zvezdu sa proverenim snagama

Trener crno-belih nema previše razloga da "tumba" tim, jer se odlično pokazao i u prvenstvu i u Evropi

  • 10
FK Partizan sastav Foto: Telegraf, MN Press

Tim koji dobija, igra dobro i sposoban je da bez problema eliminiše Spartu iz Praga u evropskom iskušenju, da uz to limitira Čehe na ukupno dva udarca za 180 minuta - ne treba menjati, sem ukoliko su te promene nužne, izazvane taktičkim zamislima, povredama ili, pak, pravilima (bonus). Sigurno je toga svestan i trener crno-belih Aleksandar Stanojević u pripremi 166. večitog derbija (nedelja, 18.00, Arena sport Premijum 1), koji bi, u zavisnosti od krajnjeg ishoda. mogao mnogo toga da reši, ali i "zakuva" u borbi za šampionsku titulu.

Rekosmo već da je duel sa čvrstim, fizički snažnim Česima možda bio i najbolja moguća "generalna proba" pred utakmicu sa Crvenom zvezdom, iako je on sigurno donekle uzeo danak i u snazi i u emotivnoj potrošnji tima. Ipak, ako upitate Stanojevića, za sutrašnje odmeravaje snaga sa večitim rivalom - ne postoje izgovori, jer bi eventualna pobeda na stadionu "Rajko Mitić" mogla začajnije da razdvoji dve ekipe na tabeli i praktično odvede do pol-pozicije za osvajanje toliko željenog trofeja.

Zato će, verujemo, i Stanojevićeve korekcije u sastavu biti minimalne i nužne, što naravno ne znači da igrači neće imati potpuno drugačije taktičke zadatke u odnosu na duele sa Spartom, Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja, a interesovalo je i medije dan pred derbi, ticalo se Stanojevićevog odabira bonusa. Od toga bi zavisila možda i neka druga kadrovska rašenja, odnosno promene pozicija pojedinih igrača.

Aleksandar Stanojević Foto: Marko Jovanović

Ko je bonus u derbiju?

Trener crno-belih je uz osmeh odgovorio da zna koga će od mladih igrača poslati na teren i, ako je suditi po formi, prikazanom na pripremama u prethodnim mečevima, čini se da će to biti - Nikola Terzić.

Levonogi vezista bi trebalo da dobije prednost u odnosu na Nemanju Jovića, koji se posle silnih povreda u prvom delu sezone, potom i logičnog pada u formi i samopouzdanju, značajno podigao na zimskim pripremama u Turskoj, ali još nije ubedljiv kao u ovom periodu prošle godine, kada je bio otkrovenje posle prodaje Filipa Stevanovića.

Ako smo možda uspeli da prozremo Stanojevićevu nameru sa izborom mladog igrača u ofanmzivnom delu, ostatak rešenja u timu ne bi trebalo da bude prevelika enigma. Mada, možda se nekome učini da postoji nejasnoća i u vezi sa izborom desog beka, no, na toj poziciji ne bi trebalo da bude iznenađenja.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da Stanojević, za početak, uvek koristi isključivo spremne fudbalere, odnosno da se drugi filter vrši na osnovu kvaliteta rivala, zahteva u igri, jasno je da će i u duelu sa Zvezdom od prvog minuta na teren - Nemanja Miletić.

Štoper po vokaciji, ali sa ozbiljnim "stažom" iz prvog madata uz desnu aut-liniju, Miletić bi trebalo da nadomesti sve ono što bi i Aleksandar Miljković doneo da je u potpunosti spreman: bolju i čvršću defanzivu, defanzivni, pa i ofanzivni skok.

Nikola Terzić Foto: Marko Jovanović

Kada štoper postane bek

Drugačiji profil desnog beka, kakav je, recimo, Marko Živković donosi drugačije karakteristike i vrlo je verovatno da će biti iskorišćene tokom samog meča, ali ponekad je početak derbija i najbitniji i tada su neophodni snaga i čvrstina, iskustvo u derbijima, pa i onaj sportski bezobrazluk, koji Miletić svakako ima.

Treća dilema mogla bi se ticati izbora drugog krila: Lazar Marković ili Kvinsi Menig? Ako je suditi po trenutnoj formi, čini se da je Holanđanin bliže startnoj postavi, jer je njegov uticaj na igru od smiraja jesenjeg dela sezone, odnosno na početku proleća značajan za ceo tim.

Menig je jednako sposoban da igra i na levoj (njemu dražoj) i na desnoj strani, pa i kao drugi napadač, odlično se kreće između linija, asistira saigračima, pogađa mreže, odgovoran je u defanzivnim zadacima...

Lazar Marković Foto: Marko Jovanović

Koga na krilo?

Sve navedene kvalitete i plus lucidnost ima i Marković, s tim da je za nijansu više "vezan" za desnu stranu terena, koja mu više "leži" i ponekad za nijansu "opušteniji" u odbrani, što u derbiju može skupo da košta. Pride, ne treba zaboraviti da je vezista u decembru, na meču Estoniji, doživeo stravičnu povredu ramena i još uvek "hvata zalet" kako bi se vratio u formu od pre pomeute nesreće koja ga je zadesila.

Ako smo na "talon" stavili tri eventualne dileme i prepostavke u vezi sa Stanojevićevim izborom u tom slučaju, ostatak rešenja ne bi trebalo da predstavlja problem.

Dakle, na golu Partizana će u 166. večitom derbiju stajati Aleksandar Popović. poslednju liniju će činiti pomenuti Miletić na poziciji desnog beka, potom Igor Vujačić i Siniša Saničanin kao tandem centralnih defanzivaca, te Slobodan Urošević uz levu aut-liniju.

Najviše poverenja Stanojević ima u svoja dva zadnja vezna igrača - Sašu Zdjelara i Miloša Jojića. koji će i sutra od prvog minuta biti na terenu, po bokovima će delovati, rekosmo već. Nikola Terzić (desno) i Kvinsi Menig (levo), a u centralnom delu terena - Bibras Natho, kao organizator igre.

Ključevi napada su, naravno, u rukama najboljeg strelca lige - Rikarda Gomeša. koji posle dva gola Sparti u derbi ulazi sa velikim samopouzdanjem.

Ne treba zaboraviti da je Stanojević dan pre meča napomenuo da bi u toku same igre mogao da promeni i formaciju i zadatke, u zavisnosti od scenarija derbija i u tome će mu sigurno značajno pomoći fudbaleri sa klupe...

Video: Sutra je šansa da se pečatira dosadašnji rad: Aleksandar Stanojević jasan pred derbi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mister

    26. februar 2022 | 20:41

    Miletić,nema kvalitet ni za drugu ligu,a kamoli za Partizan!Ja stvarno ne razumem Stanojevića,kao da hoće namerno da izgubi od zvezde!Sreća što je Miljković povredjen,verovatno bi i on zauzeo mesto u starnoj postavi!STRAŠNO!!!

  • Шамрок станојка

    26. februar 2022 | 20:53

    Очигледна тактика флора и фауна илити 7-2-1,гсп испред гола

  • Brut

    26. februar 2022 | 22:29

    Dvica ko Marakana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA