≫ 

Posthumno priznanje: Vujadin Boškov u italijanskoj Kući slavnih

Ostavio je dubok trag na "čizmi"

  • 0
Vujadin Boškov Foot: MN Press

Fudbalska federacija Italije promovisala je čuvenog trenera Vujadina Boškova u člana „Kuće slavnih“, objavio je njegov prvi klub Vojvodina.

Nagrada, ustanovljena sa namerom širenja i afirmacije italijanskog fudbala, na proleće će imati deseto izdanje. Po pravilima, odnosi se na fudbalere i trenere zaslužne za rast i razvoj najpopularnijeg sporta na Apeninima i promociju Italije u svetu.

Komisija, sastavljena od eminentnih novinara, direktora novinskih kuća i predstavnika sindikata štampe, odlučila je ovog puta da mesto u galeriji nezaboravnih obezbedi i Vujadinu Boškovu. Porodica Boškov primiće posebnu Nagradu sećanja.

Veliki trener radio je nepunih 14 godina u Italiji – vodio Askoli, Sampdoriju, Romu, Napoli i Peruđu.

Sa klubom iz Đenove imao je najviše uspeha, 1989. osvojio je Kup pobednika kupova, 1991. Skudeto, a godinu dana kasnije igrao sa Barselonom u finalu Lige šampiona (0:1).

Vodio je i madridski Real, šampionski lovor u Španiji, zajedno sa kupom, osvajao 1980, trofeje je upisivao i u SFR Jugoslaviji i Holandiji.

Italijani su uvek prema Boškovu gajili neskrivenu emociju. Omiljen, kao trener, sagovornik, analitičar i fudbalski filozof, često je u nadahnutim razgovorima sa novinarima objašnjavao fenomene najpopularnijeg sporta na sebi svojstven način. Humorom i mislima, ostavio je dubok trag na Apeninima, Španiji i prostorima bivše Jugoslavije.

Legendarni Vujadin Boškov rođen je 1931. godine u Begeču, a preminuo je 2014. u Novom Sadu.

Promocija članova desete generacije italijanske Kuće slavnih očekuje se na svečanosti u Rimu, u aprilu, ili maju.

Video: Ko pobeđuje na večitom derbiju, ko daje golove? Građani Beograda dali svoju prognozu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA