≫ 

Murinjo, ti li si?

Da li je Dejan Stanković protiv Partizana u nedelju veče iskoristio činjenicu da je tokom karijere radio sa slavnim portugalskim trenerom?

  • 34
Dejan Stanković Foto: MN Press

Samim tim što je priznao da je napravio loš odabir ekipe pred 166. večiti derbi, Aleksandar Stanojević je priznao da je jedan od krivaca što je Partizan u nedelju veče u potpunosti nadigran od strane Crvene zvezde! Kažemo jedan, jer je drugi definitivno trener srpskog šampiona Dejan Stanković koji je do perfekcije postavio utakmicu koja je bila "mač nad glavom" njegovog tima!

Otkako je došao na klupu Zvezde, Stanković ne zna za poraz u prvenstvenim derbijima. Računajući i još dva u Kupu, izgubio je samo jednom - kada je Partizan 2020. u polufinalu slavio na Marakani rezultatom 1:0. Ukupno ih je vodio sedam i ima učinak od dve pobede i četiri remija (uz već pomenuti poraz), od kojih je jedan i onaj u finalu Kupa kada su crveno-beli dobili posle penala.

Ovaj 166. večiti derbi, da se ne lažemo, bio je njegovo najbolje izdanje kada su u pitanju mečevi sa Partizanom, što je i sam Stanojević indirektno potvrdio rečenicom da je jedan od najvećih problema njegovog tima bio taj što im "Zvezda nije dozvolila da igraju."

I stvarno, za Zvezdu "nema zime" svaki put kada izađe na teren i odluči da igra fudbal. Problemi nastaju onda kada se u glavi "stafa" pojavi ideja da bi mogli da kalkulišu. Dokazi su vidljivi u Dekijevom prvom derbiju, onom 162. kada nije bilo golova, jer je očigledno da je ideja bila samo da se ne izgubi.

Valjda zbog toga što mu je pobeda bila i te kako potrebna u nedelju veče, Stanković je uradio svoj master rad na temu spremanja utakmice kada je u pitanju večiti derbi. Možda mu je u tome pomogao i raniji rad sa Žozeom Murinjom, pokazao je da je fleksibilan kao i Portugalac i stil igre prilagođava igračima koje ima na raspolaganju.

Zvezdino prvo poluvreme u 166. večitom derbiju je podsetilo na igru Porta iz vremena kada je Murinjo sedeo na klupi Zmajeva - visoki presing, dok su se u drugom crveno-beli branili srednjim i niskim blokom, istim onim koje je Murinjo koristio kada su ga optuživali da parkira autobubus. Stajali su na malom prostoru, prenatrpali su ga i tako maksimalno suzili manevar Partizana u napadu. Doduše, Stanković u ovom slučaju nije ništa "parkirao."

- Mislim da smo dobro izanalizirali utakmicu, da smo izvukli svoj maksimum, momci su verovali u to što smo spremali i odradili su nestvaran posao. U drugom poluvremenu nije bio isti ritam kao u prvom, ne može 90 minuta da se igra visok presing na strani polovine protivnika. Bilo je normalno da dođe do pada, spremili smo se na to, poslednjih 15 minuta smo se povukli pozadi. Utakmica je tekla onako kako smo mi zamislili - jasan je bio Stanković posle utakmice.

Dejan Stanković Foto: MN Press

Murinja je tokom karijere krasilo to što je savršeno mogao da pročita igru u datom trenutku i odmah reaguje kako bi njegov tim postigao najbolji rezultat, a nešto slično smo videli i od Stankovića koji je, ponavljamo, maksimalno koristio prednosti svojih igrača na terenu. Kada mu je trebalo, igrači Zvezde su igrali presing i dominirali -  a kada je trebalo da se "stane" njegovi momci su delovali sinhronizovano i agresivno, oslanjajući se na kontranapad. Takođe, "na licu mesta" je odlučio da vrati Sanoga na mesto trećeg štopera i formacija 4-2-3-1 je vrlo brzo postala 5-4-1. Tu je bio kraj crno-belih...

Nije ovaj derbi iza nas bio oličenje fudbalske lepote, ali se donekle i predosećalo da će tako biti. Još u najavi meča Stanković je rekao da će uvek birati da "igra ružno i pobedi", jer uvek ide na trijumf, što svakako podseća na Murinjovu filozofiju da ga nije briga kako je došao do pobeda sve dok se one gomilaju.

Da, zbog toga su Portugalca tokom karijere optuživali da igra dosadan fudbal. Sećamo se jednog njegovog intervjua kada je rekao da bi više voleo da dobije osam utakmica po 1:0 nego jednu 8:0, što jasno govori da je više preferirao odbranu vođstva od 1:0 nego napad da postigne drugi gol.

Upravo takva Zvezda je bila u drugom poluvremenu, s tim da je Stankoviću bilo mnogo lakše zbog toga što je već imao dva gola viška. Međutim, ta filozofija da se čuva rezultat bila je vidljiva već od starta drugog dela. I, gledajući tim koji je imao na terenu, Stanković je to mogao sebi da priušti.

Trener Zvezde je obilato naplatio to što je izašao na teren sa ogromnim motivom da pobedi, dok je njegov kolega s druge strane više razmišljao o tome kako da ne izgubi - što je još jedan dokaz da se crveno-belima gotovo nikada ne isplati kada se u pripremu meča uvuče računica. Videli smo to i u tom jedinom porazu Stankovića od Partizana u Kupu, ali i kod nekih njegovih prethodnika.

Na kraju, kao što je i sam u subotu pred derbi rekao, "završna reč o rezultatu" je najbitnija, kao i da ovakve mečeve odlučuje jedan detalj. Ovoga puta to je bila sama priprema utakmice od strane Zvezdinog Mistera.

Video: Stanković otkrio šta je poručio Stanojeviću: Diskusija između trenera večitih na kraju meča

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemke

    28. februar 2022 | 17:14

    Bio murinjo ili ne, stankela je unakazio šamroka na derbiju sa taktikom, ej jedan sut na gol su imali za 90 min!

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    28. februar 2022 | 17:17

    Шамрок Шарлоа Форијан Штаноје ли је неки јак тренер...додуше, тамам за овакав јсд. Какав ллуб, такав и тренер...али може Звезда то још јаче и боље

  • Jug

    28. februar 2022 | 18:09

    Jesam grobar,ali kada radis sa najvecim trenerima danasnjice onda prosto moras da od svakog "ukrades" ono najbolje.. Kako god bilo,za naseg Stanoju je pokazao da je Murinjo. Na zalost...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA