≫ 

Šta ostaje iza Romana Abramoviča: Napravio od Čelsija svetski brend, davao "šakom i kapom"

Mogući odlazak Romana Abramoviča iz Čelsija unosi veliki potres u svet fudbala

  • 0

Na "Stamford Bridžu" postoji era pre i za vreme Romana Abramoviča. Ranije je bilo nezamislivo da će možda neki ruski tajkun preuzeti arogantnim Englezima, naročito Londonu, klub u sportu koji smatraju religijom i da će od njega ekspresno načiniti neizbežnog takmaca za najjače trofeje.

Došao je na čelo Čelsija par godina pre stogodišnjice, a u godini prvog veka postojanja tim je došao do titule u Premijer ligi. Žoze Murinjo odabere, Roman otvori sef. Nije se štedelo. Bilo je i pregršt promašaja u igračkom i trenerskom kadru, ali se zamena uvek lako nađe. "Plavci" sa "Stamford bridža" su do 2003. bili u senci Liverpula, Mančester Junajteda, Arsenala, pa čak i Aston Vile i Njukasla. Devetnaest godina kasnije su se izborili za svoje mesto na Olimpu fudbalskih, pa i sportskih, brendova.

Abramovičevo ime i lik postali su zaštitni znak na Zapadu za ruske milijardere. Temperamentni, plahoviti, tvrdoglavi hedonisti. Daće ti koliko tražiš jednim pozivom sa svoje jahte usidrene na Azurnoj obali, ali čim učiniš jedan pogrešan korak u komunikaciji, zakažeš sa rezultatima, "leti ti glava". Letele su glave i Žozeu Murinju, Karlu Anćelotiju, ljubimcu navijača Frenku Lampardu, Mauriciju Sariju, uprkos njihovom doprinosu obogaćivanju klupskog muzeja novim vitrinama za nove trofeje. Trend vlasnika koji ne pitaju šta košta nastavili su Arapi.

Preko dve milijarde evra dao je Roman za pokrivanje dugova i dolaske jakih imena. Ko zna kad i kako će mu Čelsi sve to vratiti? Prvo, da li će uopšte vratiti?

Radnja je otvorena. Gazdi je blokiran račun zbog burnih dešavanja u domovini, tako da mora da se vadi iz blata što pre. Gori mu pod nogama, tako da može da dođe do cenkanja. Švajcarac Hansjor Vajs je već našao feler zbog kog tvrdi da će umesto željenih 4.8 milijardi, realna cena bila 2.2 milijarde funti.

Prema zvaničnom saopštenju, planira sav novac da donira žrtvama rata u Ukrajini, što je iznenadilo svetsku javnost. Sledi buran period na "Stamford bridžu".

Odnos trofeja pre i posle Romanovog dolaska u Čelsi pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Princ Mohamed je kupio dvorac Luja IV, jahtu Bila Gejtsa a sada kupuje Njukasl za 350.000.000 evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA