≫ 

Srbiji rastu šanse da se nađe na EURU: UEFA proširuje broj reprezentacija od 2028. godine na 32 tima

U planu je da učestvuje skoro dve trećine reprezentacija

  • 3
Dragan Stojković Piksi Foto: Marko Jovanović

Ne prestaje trend uvećavanja broja reprezentacija koje učestvuju na evropskoj fudbalskoj smotri. Nakon što je u pet vezanih izadanja 16 timova učestvovalo na EURU, taj broj je 2020. godine povećan na 24. Na našu veliku žalost, Srbija je i u tom slučaju propustila turnir zbog eliminacije od Škotske u finalu baraža, ali iz UEFA stižu dobre vesti za Orlove.

Naime, UEFA planira da od 2028. godine čak 32 selekcije uzmu učešće na završnom turniru, što će reći da će taj biti dupliran u odnosu na izdanje iz 2016. godine. I to samo u razmaku od 12 godina. Faktički, gotovo 2/3 članica evropske kuće fudbala će u tom slučaju zaigrati na Evropskom šampionatu.

Prema pisanju "Dejli Mejla", UEFA se ponovo vodila finansijama kada je predložila novo povećanje, smatrajući da će veći broj utakmica takođe privući i veću pažnju šire javnosti. Ruku na srce, ne možemo reći da bi na taj način i kvalitet fudbala porastao, ali bi to svakako bila šansa da i "manje" selekcije napreduju.

Domaćin prvenstva još nije određen, a to će kako sada stvari stoje biti Engleska, Škotska, Vels, Severna Irska i Republika Irska. Inicijalno se pominjalo da bi nadmetanje moglo da bude održano i u Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj. Izgleda da se od te ideje na kraju odustalo.

Poslednji put Srbija je učestvovala na Evropskom prvenstvu 2000. godine, što će reći da je od tada propustila ukupno pet šampionata Starog kontinenta.

Video: Projektil Kabića za gol Srbije protiv Hrvatske: Orlići vode na prijateljskom susretu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • glupost

    9. mart 2022 | 18:51

    evropa ima 44 drzave znaci 12 manje na prvenstvu (32) onda im kvalifikacije nisu ni potrebne

  • Pele

    9. mart 2022 | 20:38

    To je totalno izgubilo smisao. Samo se pare vrte a što fudbal tako postaje dosadan to njih ne interesuje.

  • asdf

    10. mart 2022 | 01:05

    Ma daj 69 zemalja nek igra,prikljuci i Amerikance ako moze,samo nek ima love

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA