≫ 

Ludnica u Glazgovu: Simbolu grada na glavu stavili ukrajinski čunj, Delije se okupljaju u blizini pred meč

Čuveni spomenik Velingtonu sada ima dodatni "ukras"

  • 8
Glazgov, spomenik Velingtonu Foto: Telegraf

Fudbaleri Crvene zvezde od 21.00 u Glazgovu igraju prvi meč osmine finala Lige Evrope protiv Rendžersa.

Očekuje se fenomenalna atmosfera na Ajbroksu gde će biti više od 50.000 domaćih navijača.

Ali, imaće i Zvezda podršku, pošto će biti oko 500 navijača crveno-belih, koji će čudnom odlukom domaćina biti smešteni u blizini najvatrenijih pristalica Rendžersa i deliće ih samo redari.

Delije bi pre utakmice trebalo da se okupe u samom centru Glazgova, odakle će krenuti ka samom stadionu.

U samom Glazgovu je vreme tipično ostrvsko, uz dosadnu sitnu kišu, ali se na to čovek brzo prilagodi, naročito kada vidi lokalce koji ne nose ni kišobrane, ni kapuljače, a neki šetaju i u šortsevima.

Telegraf je obišao i jedan od glavnih simbola grada Glazgova, spomenik generalu Velingtonu, koji je kod Vaterloa porazio Napoleona i naneo mu ključni udarac za pad njegove imperije.

Nalazi se ispred velelepne zgrade galerije moderne umetnosti, a spomenik je zbog jednog dodatnog "ukrasa" postao deo moderne umetnosti i simbol duha Glazgova.

Ovaj spomenik postao je čuven u svetu tokom osamdesetih, kada je najverovatnije neko od pijanih Škota tokom noći na glavu Velingtonu stavio čunj za saobraćajnu signalizaciju. Stanovnicima grada se to dopalo toliko, da godinama nije postojala šansa da vlast uspe da spreči, koliko god se trudila i pretila, da Velington ne dobije ovaj neobičan "šešir".

Kada god bi ga vlast skinula, neko bi pod okriljem noći vratio čunj na glavu.

To se na kraju završilo tako da je spomenik sa čunjem na glavi postao simbol Glazgova, njegovog duha i humora, pa vlasti grada, koje su nekada sprečavale da se čunj pojavi na spomeniku, sada baš s njim promoviše turističku ponudu Glazgova.

Ovih dana je upravo i ovaj spomenik dobio drugačije izdanje i novi dodatak, a razlog je situacija u Ukrajini, pa je na glavu Velingtonu stavljen čunj u bojama Ukrajine, dok.je originalni premešten na glavu vojskovođinog konja.

Za danas je u Glazgovu najavljen i veliki protest za Ukrajinu, pa nema sumnje da će sve to, uz pojavu navijača Zvezde, ali i Rendžersa i Seltika, dodatno na dan utakmice izazvati pažnju organa reda.

Video: Ajbroks spreman za Zvezdin istorijski duel: Delije na istoj tribini kao i navijači Rendžersa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    10. mart 2022 | 11:12

    Nije bio penal za Partizan.

  • M.K.

    10. mart 2022 | 14:29

    Puno uspeha za moju Crvenu Zvezdu veceras ! ✨✨✨✨⚽🏟️💥💥🔴⚪⭐Za razliku od vas dezurnih provokatora koristim samo jedan Nick i ne visim ovde 24 sata! Komentarišem kad ja hocu i šta ja hocu i ne treba mi nicije odobrenje.🇷🇸✨✨✨✨✨napred Zvezda 💫💫💫

  • Miloš

    10. mart 2022 | 14:12

    Na istoj smo tribini, znači nameštaju nas za neku kaznu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA