Teatar fudbala

Ajbroks park je nesumnjivo stadion sa najboljom atmosferom koju sam dosad osetio uživo

  • 19

Atmosfera koju su navijači Rendžersa napravili na Ajbroks parku na meču protiv Zvezde ne nešto što rečima teško može da se opiše. To mora da se doživi.

Onda vam tek postane jasnije koliko je ostrvska fudbalska kultura drugačija u odnosu na našu, iako se hvalimo da navijači kod nas prave možda i najbolju i najvatreniju atmosferu.

Najvatreniju možda, ali što se fudbalske atmosfere tiče, miljama smo daleko od Škota.

Način na koji se prati meč, kako se horski reaguje na neki dobar potez, požrtvovano uklizavanje, gol, ili na grešku protivnika kojem se ironično podsmeva kada pošalje centaršut na tribine, nešto je jedinstveno što dosad nisam mogao da se osetim ni na jednom stadionu. Isto mišljenje imaju i kolege koje su u Glazgovu pratile meč. Neki od njih bili su i na preko 100 stadiona širom Evrope, ali ističu isto - ovo na Ajbroks parku je najbolja atmosfera koju su doživeli uživo.

Stadion koji je izgrađen još 1899. godine i dalje neguje taj tradicionalni duh, odiše istorijom, sa drvenin "šankom" nasred glavne tribine na zapadu, po kojem povremeno lupaju navijači koji su u prvom redu ispred njega.

Neopisiv je osećaj i kada cela tribina počne da se trese kada ceo stadion počne da skače. I tu nema podele na ultrase i "simpatizere", već skaču svi, od 7 do 77. Mogli smo da vidimo klince, ali babe i dede sa koji sa tolikom strašću navijaju i bodre svoj klub, što malo gde u svetu može da se vidi.

Na sve to, niko nije gostima iz Beograda uputio jedan mrki pogled, a kamoli nešto više.

Spiker sa stadiona pre meča takođe napominje navijačima da poštuju rivala i da je fudal lepši kada se to čini i to očigledno svi poštuju.

Fudbal je ovde zaista nešto što je više od igre, deo života i nešto što svako nosi u svom srcu. Nešto što se gaji tradicionalno od malih nogu i gde se na stadion ne dolazi "iz fazona", pa kad fazon prestane, onda se više i ne dolazi na stadion.

Ovde je ljudima fudbal u duši, a sada, kada se njihov gigant vratio na veliku scenu posle godina tavorenja u nižim ligama zbog bankrota, mogu da uživaju u neverovatnim rezultatima svog kluba i da na Ajbroksu priređuju pravu umetnost navijanja.

Ako je Old Trafordu Mančesteru "teatar snova", onda je Ajbroks park "teatar fudbala" i zbog istorije i tradicije, a najviše zbog atmosfere koju prave navijači Rendžersa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stari navojac Zvezde

    11. mart 2022 | 16:44

    Svaka čast za navijanje i atmosveru na stadionu!!!

  • T N

    11. mart 2022 | 16:36

    Svi to poštuju, osim Stankovića, stara je to seljačina.

  • Miša

    11. mart 2022 | 18:32

    Za takvu atmosferu potreban je vanredno akustičan stadion. Naš stadion uopšte nije akustičan. Drugo, ostrvski stil navijanja je "ole" na samoglasnicima, i ono što je bitno glasni su. Ne štede glasne žice. Kod nas niko sebe ne čuje dok navija. U masi glasova moraš svoj čuti! A da znamo i mi zaurlati, dokaz je hala Pionir. Znači, dajte nama Ajbroks i stavite čepove u uši. Nismo ni mi za bacanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA