≫ 

Čudo na Marakani, čudo kako Zvezda nije prošla: Mekgregor sa sto ruku eliminisao crveno-bele iz Evrope!

Potpuno je neverovatno šta su Beograđani uspeli da ispromašuju večeras u pobedi od 2:1, ali su gosti prošli dalje ukupnim rezultatom 4:2

FK Crvena Zvezda - Rendžers Foto: Nikola Tomić

Fudbaleri Crvene zvezde uspeli su da ispadnu iz Evrope posle pobede nad Rendžersom na stadionu "Rajko Mitić" 2:1 u revanš meču osmine finala Lige Evrope. Zbirno, gosti idu dalje sa velikih 4:2 - ali je potpuno neverovatno da je ovo krajnji ishod posle svega viđenog nakon 180 minuta glazgovsko-beogradskog okršaja koji će se pamtiti.

Junak prohladne beogradske večeri bio je vremešni golman škotskog prvaka Alan Mekgregor (40), posle koje mu i navijači Zvezde mogu reći: Alane, alal vera kako si branio. Sa sto ruku i sto nogu bio je čuvar mreže gostiju večeras, i opet nosi ukupnu pobedu kao i u onom davnom okršaju dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2007. godine.

Zvezda je imala sve što su svi želeli, čemu se nadala i priželjkivala: mudru igru, rano vođstvo i uraganske napade i šanse koje su se ređale kao na traci. Nije bilo sreće, nije bilo mirne noge i još mirnije glave, osim Ivanićeve u 10. minutu kada je upalio fitilj za eksploziju Marakane.

Sve što je usledilo posle toga može se sabrati u Stankovićeve reči posle utakmice.

- Ne znam da li je bolji tim prošao, verovatno, ali nosiću tu misao sa sobom - rekao je Dejan Stanković još vruće glave posle meča, uzdignutog čela, ponosan na svoje momke.

I zaista, i bez preterivanja se mora reći, na prste obe ruke mogu se pobrojati šanse koje je Zvezda napravila posle Ivanićevog pogotka. Pavkov je imao najbolju, najzreliju, iz najbolje pozicije, ali je traljavo gađao, za njim Ohi glavom, Ivanić malo pre toga, za kraj poluvremena i Pićini čiju je "kiflu" sa ivice kaznenog prostora paradom uhvatio čovek odluke u dvomeču Mekgregor.

Sve su to bile dobre, baš dobre pozicije.

Zvezda je i drugo poluvreme otvorila tako da su igrači Rendžersa delovali kao kegle koje samo što se nisu srušile pred rulanjem teške kugle. Mekgregor je imao pune ruke posla posle gotovo svake treće akcije Stankovićevog tima. Zvezda je igrala kao nikad do sada, toliko dobro, zrelo, organizovano i nadahnuto, napadački. Sve je savršeno bilo, osim te realizacije koja je zakazala, ali ima tu i do Mekgegora - on je večeras spustio roletnu onda kada se lomilo.

Uraganski nalet Zvezde se nije gasio, Stanković je izabrao savršenih 11 koji su lomili rivala, doveli ga u stanje panike, ali nije umeo, niti je imao sreće da ih dotuče kao maljem. Gol je "visio u vazduhu" i posle novog pokušaja Pavkova, pa Ohija, potom i Kataija. Rendžersova odbrana se povijala do tačke pucanja, a Mekgregor sijao - i onda šok!

Kontra udar gostiju pravo niotkuda, juriš Kenta i opet nedostatak sreće za Zvezdu i u toj situaciji: lopta se posle udarca Kenta odbila od Dragovića, prevarila već poleglog Borjana i odsela u mreži.

Za muk na Marakani, za gašenje nade - ali ne i želje. Glad je bila ista kao i pre gola.

FK Crvena Zvezda - Rendžers Foto: Nikola Tomić

Crveno-beli su, uz ulazak sveže krvi sa klupe, nastavili da nadiru kao da je meč tek krenuo: Ben, Motika, Gajić i Falko su doneli svežinu i doprineli da stalan pritisak na Rendžersovu odbranu ostane takav kakav je bio od prvog minuta - i isplatilo se konačno. U nadoknadi, Falko je srušen u kaznenom prostoru, za najstrožu sankciju gostiju, a Ben matirao Mekgregora. Konačno!

Za pobedu, za trijumf za ponos Zvezde, za uzdignuta čela i ovacije na kraju utakmice.

Zvezda je eliminisala iz Evrope, ali je ponosna. Zvezda nema za čim da žali, jer ume, može, ima tim, ima sve da se svake godine pobije sa ekipama iz samog predvorja najvišeg evropskog staleža.

FK CRVENA ZVEZDA - FK RENDŽERS 2:1 (prvi meč 0:3)

(Ivanić 10, Ben 92. pen - Kent 55)

TOK MEČA

93. minut - GOOOOL, Ben, vraća vođstvo Zvezda!

92. minut - PENAL za Zvezdu, Falko je srušen u kaznenom prostoru!

90. minut - Teče i psoeldnji minut regularnog dela meča, čeka se kraj i potvrda plasmana Rendžersa u 1/4 finale Lige Evrope. Igraće se još šest minuta.

84. minut - Sad se treba i odbraniti, dva puta su opasno napali gosti i malo je nedostajalo da krunišu te akcije. Šteta bi bilo da odu kući sa pobedom, koju, ruku na srce, nisu zaslužili.

82. minut - Sve manje nade za Zvezdu, koja se nalazi na pragu eliminacije iz Lige Evrope.

FK Crvena Zvezda - Rendžers Foto: Nikola Tomić

72. minut - Dvostruka izmena u Zvezdi, u igri su Motika i Falko, izašli su Rodić i Ivanić.

70. minut - Šta se ovo dešava, šta Zvezda promašuje?! Ben je vrhunskom loptom proigrao Kataija, ovaj napravio potez više pred golom, iskosa, na kraju ubacio na peterac gde je Gajić gađao glavom - pravo u Mekgregora!

67. minut - Dve prilike za 30 sekundi, i dve fenomenalne odbrane Mekgregora! Najpre je paradom sprečio pokušaj Pavkova, brzo potom uspeo da odbije udarac Kange iz daljine, istina ne toliko sigurno, a onda i da se ispravi nakon što je Ben uhvatio odbitak. E tu je već sjajno intervenisao i na pola metra od crte ukrotio loptu.

66. minut - Šansa za Zvezdu, Ivanić umalo da donese 2:1. Utrčao je kroz odbranu Ivanić, smirio loptu grudima, šutirao "iz prve", ali pored stative.

FK Crvena Zvezda - Rendžers Foto: Nikola Tomić

64. minut - Kao da je Zvezdin elan ubijen posle gola Rendžersa, ali ne odustaju crveno-beli, bore se, traže gol, traže nadu.. Stanković je u međuvremenu izveo Pićinija i Ohija, uveo Gajića i Bena.

56. minut - GOL, 1:1, Kent! Serija grešaka u odbrani Zvezde, nažalost, donela je izjednačenje. Eraković i Pićini su "ispali", Kent je jurnuo ka golu, mogao je i da proigra saigrača, ali se odlučio na šut, pogodio usput Dragovića - i matirao Borjana. Šteta! 

55. minut - Ne staje Zvezda, sjajna partija Stankovićevog tima. Katai je u skoku osvojio loptu u kaznenom prostoru Rendžersa, prosledio do Ohija, čiji je udarac odbranio Mekgregor.

49. minut - Šansa za Zvezdu koja nadire iz napada u napad. Ohi je uspeo da dobije duel sa snažnim Bejsijem, izbori se za poziciju u kaznenom, svi su očekivali šut, ali je Ohi odložio do Pavkova, međutim niti je to bio dobar pas, niti je Pavkov bio na pravom mestu... Velika šansa je otišla u nepovrat

48. minut - Šansa za Zvezdu - Mekgregor na mukama! Posle konera Kange lopta je u niskom letu prošla kroz šumu nogu na prvoj stativi, iznenadila sve, ne i sjajnog Mekgregora, koji je refleksno spasio svoj gol.

Fudbal UEFA Liga Evrope Crvena Zvezda Glazgov Rendžers Foto: MN Press

46. minut - Ohi je pao u kaznenom protoru, tražio je prekršaj Norvežanin, ali ga nije dobio. Za sudiju Ištavna Kovača niej bilo nedozvoljene igre defanzivca Rendžersa.

POLUVREME

45. minut - Pićini umalo da postigne golčinu, fantastično je gađao sa ivice kaznenog, Mekgregor je opet fenomenalan, vrhunskom paradom skida šut Italijana! Šteta, šteta!

38. minut - Napad Rendžersa završio se i trećim pokušajem Morelosa u gol Borjana, najslabijim do sada. Iz okreta, iz teške pozicije je pokušao Kolumbijac, ali je to bio lak plen za golmana Zvezde.

35. minut - Novi napad Zvezde u koprodukciji Ohija i Kataija, sjajna lopta Norvežanina za saigrača i smislen potez Kataija koji je ubacio na peterac gde je Goldson glavom sprečio novu neprijatnost po Rendžers.

FK Crvena Zvezda - Rendžers Foto: Nikola Tomić

30. minut - Mirniji period meča barem kada je su gol šanse u pitanju, Rendžers pokušava da udalji igrače Zvezde što dalje od svog gola, a crveno-beli su u gotovo niskom startu kad god im se ukaže prostor da navale na odbranu gostiju.

24. minut - Au, šta je promašio Pavkov?! Iznenada se ukazala prilika Zvezdinom napadaču, bio je na desetak metara od gola, neometan, Mekregor je već bio izleteo - ali Begečanin tuče traljavo i šalje loptu pored stative.

23. minut - Šansa za Rendžers! Opet Morelos, ponovo je probio po desnom krilu, šutirao po zemlji, poslao loptu tik uz dalju stativu Borjanovog gola!

FK Crvena Zvezda - Rendžers Foto: Nikola Tomić

20. minut - Gosti su se, čini se, konsolidovali psole posle konfuznog starta usled jakog tempa Zvezde. Ipak, evo opet šanse za crveno-bele. Ohi je dobio loptu na drugu stativu, trznuo glavom, ali gađao je direktno u Mekgregora.

12. minut - Umalo i 2:0 za Zvezdu! sjajan meč crveno-belih od samog starta, Ivanić leti po terenu, opet je bio u šansi, ali mu je Mekgregor fantastičnom paradom odbranio pokušaj. Ispružio se koliko je dug veteran među stativama Beograđana i vrhovima prostiju izbacio loptu u korner!

Fudbal UEFA Liga Evrope Crvena Zvezda Glazgov Rendžers Foto: MN Press
Fudbal UEFA Liga Evrope Crvena Zvezda Glazgov Rendžers Foto: MN Press

10. minut - GOOOOOL, Ivanić.... To se čekalo, rani gol za Zvezdu, za nadu, za eksploziju stadiona. Ivanić je izmakao pažnji čuvara nakon korenera, primio loptu i odmah je smestio u mrežu Mekgregora!

9. minut - Sjajan "lažnjak" Kataija kod gol-aut linije, poslao je Goldsona "po burek", ali nije potom najbolje ubacio pred gol Zvezdin ofanzivac.

6. minut - Prva intervencija Borjana, rutinska, nakon udarca Morelosa sa ivice kaznenog prostora.

2. minut - Odmah je Zvezda napala, umalo i da profitira kada je Ohi uz Beloguna trčao ka lopti koja ih je obojicu preskočila. Defanzivac Rendžersa je, čini se, odgurnuo napadača Zvezde tik isprd kaznenog prostora, ali sudija se nije oglasio.

Navijači Zvezda Foto: MN Press

SASTAVI

Crvena zvezda: Borjan, Pićini, Eraković, Dragović, Rodić, Sanogo, Kanga, Ivanić, Katai, Ohi, Pavkov

Rendžers: Mekgregor, Tavernije, Goldson, Balogun, Bejsi, Džek, Lundstram, Kamara, Aribo, Kent, Morelos

Video: Marakana zagrmela kad su igrači Rendžersa izašli na teren

Navijači Rendžersa Foto: MN Press
FK Crvena Zvezda - Rendžers Foto: Nikola Tomić

Najava meča:

U prvom meču u Glazgovu bilo je 3:0 za Rendžers i Zvezdi je potrebno "čudo" za plasman dalje.

- Nada poslednja umire, igramo u Beogradu, pred našim navijačima, jedan rani gol promenio bi sve i videćemo kako će se Rendžers ponašati pod pritiskom. Ovaj stadion šalje igrače da budu duplo jači, taj adrenalin sa tribina je poseban, biće isti huk kao u Glazgovu, Marakana neće uplašiti Rendžers, ali će Rendžers imati dva puta jačeg protivnika. Nećemo grlom u jagode, ja to kažem kalkulisani rizik, u dobroj smo fazi kao tim - rekao je trener fudbalera Crvene zvezde Dejan Stanković.

navijači rendžersa Foto: Telegraf.rs

Glavni artibar na meču Zvezde i Rendžersa na Marakani biće rumunski sudija Ištvan Kovač. Kraj aut linija pomagaće mu sunarodnici Vasile Florin Marineksu i Ovidiu Artene. U VAR sobi sedeće nemački arbitri Kristian Dingert i Harm Osmers.

Video: Škot urlao s prozora i poziva upomoć: Ekskluzivan snimak tuče Delija i navijača Rendžersa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    17. mart 2022 | 17:45

    To volim misteru, za razliku od Milojevica imas onu stvar da napadnes , a ne samo bunker. Do pobede momci, pa kako bude, a neka bude borba neprestana 🔴⚪💪

  • Grobar

    17. mart 2022 | 20:47

    Svaka čast zvezdi na prikazanoj igri, gledao sam utakmicu sa velikom pažnjom i mogu da kažem svaka čast, perfekcija od igre. Šteta za ispadanje.

  • BOBA

    17. mart 2022 | 21:06

    Ne pamtim kada je Zvezda stvorila ovoliko stopostotnih šansi u evropskim utakmicama,prosto neverovatno kakve je šanse propustila i tamo i ovde,srećniji tim je prošao dalje,šteta,Škoti bili zreli za petardu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA