≫ 

Partizan se "osmicom" oprostio od Evrope: Fejenord i pakao De Kajpa bili veliki zalogaj za crno-bele

Crno-beli nisu uspeli da anuliraju prednost Fejenorda iz Beograda

FK Partizan - FK Fejnord Foto: Nikola Tomić

Porazom se Partizan oprostio od ovogodišnjeg takmičenja u Ligi konferencija, gde je od letnjih kvalifikacija, preko grupne faze, pa do druge faze takmičenja, odnosno osmine finala, ostavio dobar utisak, podigavši i ugled kluba, ali i srpskog fudbala donoseći značajne bodove za klupski koeficijent. Fejenord je zasluženo slavio i u revanšu sa 3:1, pokazao se kao bolji tim, iako su crno-beli odigrali znatno bolje nego u Beogradu, a golove su postigli Dezers, Nelson i Linsen za domaćina, odnosno Rikardo Gomeš za tim iz Humske.

Drugi meć roterdamskog tima i crno-belih nije bio gotovo ni nalik duelu od pre sedam dana, ni po ritmu, intenzitetu u igri, niti po dominaciji Holanđana, što se može pripisati bezbrižnošću usled stečenog kapitala, ali i značajno boljoj, čvršćoj igri Stanojevićevog tima.

Bolje je tim iz Humske delovao u svim linijama, sigurnije u odbrani, gde je, pre svih, Aleksandar Lutovac odradio sjajan posao u duelima sa Luisom Sinisterom, koji je u prvoj utakmici praktično sam pobedio Partizan, a i preostala trojka Miletić, Saničanin, Urošević je delovala sasvim zadovoljavajuće, uz svesrdnu pomoć veznog reda, daleko postojanijeg i mirnijeg na lopti nego u Beogradu.

Činjenica je takođe da su crno-beli zbog gorkog iskustva i visokog poraza više brinuli o svom golu i da su zbog toga možda trpeli u ofanzivnom delu tima, gde su najistureniji Rikardo i Jojić, od koga se očekivalo da distribuira lopte u odsustvu Bibrasa Natha, praktično bili odsečeni.

Fejenord jeste kontrolisao tok meča, imao loptu više u posedu, ali su i Holanđani, za razliku od prve utakmice u kojoj su naprosto “mleli” svih 90 minuta, nekako napadali na mahove, pa su posle dobrog početka gotovo stali i dopustili Partizanu da “prodiše” i sasvim dobro parira tokom većeg dela prvog poluvremena.

Istina, imali su domaćini nekoliko dobrih akcija, no, odbrana Partizana je u poslednjoj trećini terena uvek bila na pravom mestu i uspevala da osujeti završni pas ili udarac, što je i golmanu Nemanji Stevanoviću olakšavalo posao.

Prvi put je blok crno-belih “pukao” u 34. minutu i to na levom boku, gde je probio Nelson i šutirao uz požrtvovanu intervenciju Saničanina, ali se lopta odbila do Tila čiji pokušaj iz prve je završio na stativi, da bi Dezers uspeo da reaguje i pogodi mrežu. Na sreću Partizana, sudija Entoni Tejlor je ponišio gol na asistenciju pomoćnika, iako je situacija bila čista, jer je Miletić zakasnio da izađe i bio je najbliži Stevanoviću.

Uspeo je Partizan u završnici čak da prenese težište igre na polovinu Fejenorda i imao dva solidna pokušaja posle kornera, a onda je pred sam odlazak na odmor jedan propust skupo plaćen. Igrao se 44. minut, Marko Jevtović se spetljao na svojoj polovini, potom srušio Tila kako bi se ispravio, no, kako je lopta ostala u posedu domaćina Tejlor je pustio da se akcija nastavi, da bi potom pomenuti vezista napravio još jedan prekršaj i zaradio žuti karton.

Loptu je na 30-tak metara postavio kapiten Tonstra, šutirao snažno, da bi lopta na putu ka golu pogodila Dezersa u leđa i prevarila Stevanovića – 1:0.

Drugo poluvreme je bilo jednako fudbalski “ludo” kao i prvi meč u Beogradu. Mnogo brže sa obe strane, otvorenije, ofanzivnije, sa mnogo prilika i zaista lepih poteza. Počelo je prilikom Dezersa, posle izgubljene lopte Jevtovića, ali je sreća i ovoga puta bila saveznik crno-belih, jer se napadač Fejenorda našao u ofsajdu, a i Stevanović je sjajno intervenisao za svaki slučaj.

“Upalio” se tada i Stanojevićev tim i na presing domaćina odgovorio sa nekoliko dobrih akcija, čija kruna je u tom momentu bio odličan udarac Rikarda sa distance, koji golmanu Fejenorda nije napravio previše problema, jer je išao posred gola. I kada se učinilo da su crno-beli nadomak gola, ponovo se dogodila greška, koju je roterdamski tim iz munjevite tranzicije surovo kaznio.

Bio je to 59. minut, loptu je na sredini terena izgubio Jevtović, sevnula je kontra po desnom boku, gdeje Til izdržao duel sa Zdjelarom koji je pokušao da spase šta se spasti može, potom i uposlio Nelsona, koji se pojavio ispred Miletića i pogodio i neposredne blizine – 2:0.

Nije mirisalo na dobro, međutim, nešto hrabrija igra Partizana je nagrađena u jednom od narednih napada. Igrao se 62. minut kada je Marković pokušao da probije i raziga saigrače, lopta se od igrača Fejenorda odbila do Rikarda, koji je primirio i praktično “iz kolena” pogodio sam ugao sa 20-tak metara – 2:1.

Gol kao da je dodatno podigao moral crno-belima koji su u minutama koji su usledili propustili dve velike prilike da izjednače rezultat. Prvo je Rikardo uspeo da primiri loptu okružen odbranom domaćina i iz okreta uputi odličan šut koji je praktično pogodio golmana Marsiana, da bi u sledećoj akciji Menig umakao čuvarima (pas Rikarda) na levom boku, dobro centrirao, a Marković glavom sa sedam, osam metara šutirao preko gola.

U poslednjih 20-tak minuta Stanojević je, baš kao i kolega De Volf, počeo sa izmenama, poštedeo je nosioce igre i priliku pružio mlađim igračima, ali i nešto iskusnijim koji imaju manju minutažu, svestan da je sve odavno rešeno, a da tim u ponedeljak očekuje važno gostovanje u Surdulici.

U smiraju utakmice je ritam prirodno opao, nisu više ni Holanđani jurišali, jer njih očekuje derbi Eredivizije sa Ajaksom, ali su minut pre kraja Tonstra sjajnim pasom kroz odbranu i Linsen “prodali” akciju vrednu trećeg gola za konačnih 3:1...

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 17. mart 2022 | 20:19

    Ми боље немамо !Само да опет не пукне петарда! Све испод тога је успех за ову скромну екипу!

  • Nele

    17. mart 2022 | 21:00

    Napada Stanojevic nase mozgove.Sastav uzas.Odlazi sto pre!

  • Hulk

    17. mart 2022 | 20:59

    Sve manje od 3:0 je uspeh.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA