≫ 

Piksi o spisku, Erakoviću, "rezervisti" Pavloviću i savetu za Vlahovića pre transfera u Juventus

Selektor je opet zračio optimizmom pred mečeve sa Mađarskom (24.03) i Danskom (29.03)

  • 2

Kao nikad pre, navijači u Srbiji danas, više nego ranije, čekaju svaku novu reprezentativnu akciju i pojavljivanje selektora Dragana Stojkovića da ozrači novom dozom optimizma pred nastupajuće utakmice. Piksi se danas pojavio pred medijima u Staroj Pazovi i najavio prijteljske mečeve sa Mađarskom (24.03) i Danskom (29.03) koji će biti uvertira za najvažniji događaj još od meča sa Portugalijom - žreba za grupe Svetskog prvenstva u Kataru.

Na konstataciju novinara da je Stojković od samog starta, od prvog dana od preuzimanja reprezentacije, bio jedini pravi optimista, i tokom čitavih kvalifikacija, i svojim karakterom vodio Srbiju do velikog uspeha, Piksi je uzeo reč:

- Činjenica da smo imali zaista uspešan period pogotovo kada su kvalifikacije u pitanju. Od početka smo bili puni optimizma, s pravom, ja sam barem verovao u kvalitet i potencijal igrača koje nose u sebi. Samo je to trebalo posložiti na pravi način, a to se videlo iz mečeva koje smo igrali. Novembar i taj Lisabon je samo jedan rezultat koji nas je učinio sve ponosnim, ali mi je drago da sam taj optimizam uspeo da prenesem i na ostale aktere, na moje saradnike, na igrače - čini mi se i na kompletnu srpsku fudbalsku javnost - kaže Piksi.

- Zadovoljstvo je još veće, za mene kao trenera, ne samo to da smo se kvalifikovali na Svetsko prvenstvo, već smo to uradili sa stilom, sa igrom koja pleni, koju želim da vidim. Očito da su to igrači prihvatili na najbolji mogući način i nema razloga da bilo šta menjamo. Nastavljamo u tom ritmu. Budućnost je i te kako lepa, a da bismo postigli to što želimo, moraćemo puno da radimo i da puno verujemo u to što radimo. Nemam dilemu da će srpski fudbal ići ovim putem, kao što je prošla godina i početak ove - za ponos svih što je urađeno nešto fenomenalno, nezamislivo, ali eto vidite da je moguće. Ali morate da verujete, ali ne može bez znanja. Ništa bez znanja. To je putokaz u kom pravcu ćemo raditi i u kom pravcu ćemo se kretati.

FK fudbalska reprezentacija Srbija Portugalija Foto: Tanjug/AP

Na spisku su proverene snage, ali ste navikli da iznenadite - da li će biti iznenađenja na nekom novom spiku?

- Videli ste da je tu 21 igrač plus 3 golmana, proverene snage. Iznenađenje je samo da nema Lazovića i Maksimovića zbog lakših povreda. Što se ostalih tiče, odlično ih poznajete, znate kvalitet, i što je najvažnije, znam ih ja. Tu su s pravom i zaslužuju da se nađu na ovom papiru ovde.

Pojedini igrači, standardni reprezentativci, su u svojim klubovima trenutno rezervisti, što, kako kaže Piksi, njega uopšte ne brine. On zna koliko ti momci vrede bili na klupi ili na terenu.

- Kada bih gledao ko koju minutažu ima, bolela bi me glava. Ne bavim se time, samo individualnim i ljudskim kvalitetom koji ti igrači poseduju. Zašto ne igraju, to je problem njihovih trenera, to oni neka kažu, ali to sigurno neće promeniti moje mišljenje o njima. Pre svega kao ličnostima, i kao igračima koji poseduju kvalitet i o igračima koji zaslužuju da ponesu dres sa državnim grbom.

Pohvalno je Piksi prilčao o sve boljem Zvezdinom adutu Erakoviću.

- Još prošle godine sam rekao Dekiju u neformalnom razgovoru, nisma ni bio selektor, januar neki prošle godine, za tog malog Erakovića. Gledao sam ga na nekim utakmicama, pokazao je zaista potencijal i drago mi je da nisam pogrešio u tome, da strašno napreduje. To se vidi iz utakmice u utakmicu, ali naravno on nije doskoro bio baš stanardan, međutim razvija se u dobrom pravcu i to je dobar benefit za srpski fudbal, za budućnost. On je već reprezentativac, igra za mlade, tako da je to to. Što se tiče drugih igrača, kažete da ih proveravam na ovim prijateljskim? Nema tu šta da se proverava, nije ovo školica da znaš ili ne znaš. Pratimo mi njih sve stalno, ljudi iz mog stručnog štaba to pokrivaju, nema tu nekih iznenađenja.

dragan stojković Foto: MN Press

Pre odlaska na Svetsko prvenstvo Srbiju čeka veliki broj utakmica, atipično pred tako veliko takmičenje. Praktično imaju jedno ozbiljno takmičenje pre onog najvećeg.

- Mi samo pratimo pogrgam koji je odavno predviđen i napisan, ništa nismo smislili, sve je po UEFA i FIFA rapsoredu. Više utakmica, kažete - to znači i manje treninga. Vole igrači da igraju, posebno takmičarske utakmice. Taj jun u kratkom periodu donosi četiri utakmice, koje ja jedva čekam, jer znače, imaju značaj. To je dobro i za igrače da se sastaju, budu zajedno, da ideje koje želimo da prezentujemo budu u prilici da ih više rade na terenu i tako dalje.

Jedno od pitanja za Piksija je bilo da oceni partije Gudelja na mestu štopera u Sevilji i da li bi, ako zatreba, mogao da ima tu ulogu i u Srbiji.

- Za mene to nije iznenađenje. Još ranije sam, čini mi se, pre par godina, znao da je to jedan polivalentan igrač, igrač koji može da odigra na nekolkiko pozicija. Čak i desnog beka su mi govorili da može, i na krilo, može i da brani - ja kažem. To je igrač koj ima kvalitet i inteligenciju, anticipaciju i tehniku, može bez problema to da odigra. Nisam razmišljao na tu temu, sigurno da ćemo se baviti i time, zašto da ne, ali se nadam da neće biti potrebe za tako nečim. Mislim da on to može bez problema, ali bez problema da odigra i to vrlo kvaliteno čega je on svestan.

Postavilo se i pitanje statusa Strahinje Pavlovića u Bazelu, gde čas igra, čas ne igra.

- Svoje mišljenje ne menjam, imam formirano mišljenje i to teško da iko može da promeni. Ok, bolje je da igra za njega samog, ali kada je reprezentacija u pitanju tu ja odlučujem i ja vučem poteze koji su najbolji u tom momentu. Pratimo sve šta se dešava i za potencijalne reprezentativce, znamo o čemu se radi. To što tamo igra pa ne igra, tako je bilo i pre Portugala pa je dečko odigrao maestralnu utakmicu. Nije ostavilo traga to što nije odigrao neku utakmicu. I vi i ja odlično znamo njegove igračke i ljudske kvalitete, karakter pravog profsionalca. On je spreman da bez jedne noge igra za reprzenetaciju, tako da mišljenje neću promeniti sigurno zbog toga da li on igrao za Bazel ili ne.

Ovo je kostur za Katar, posle Danaca ide žreb za SP - imate li dobar osećaj, da li ste optimista pred žreb?

- Prvog aprila je dozvoljeno da se kaže bilo šta... Šalim se, iskreno zaista ne razmišljanm o tom žrebu osim što ću fizički biti tamo, sačekati da se i ta, da kažem dužnost obavi. O protivnicima zaista ne razmišljam, rivali me uopšte ne zanimaju, samo Srbija me zanima, naš sistem, taktika i ono šta mi možemo da uradimo. Imena ne znače puno, jer je jedino merilo ono šta pokažete na terenu. Ime danas, pogotovo u modernom fudbalu, ne znači ništa, tako i govorim mojim igrčima da se ponašaju i da jednostavno budu koncentrisani na svoj posao. Ko god da nam dođe kao protivnik ili mi njemu, biće to dobra, interesantna grupa. Iščekivaće se, svi će jedva čekati da vide Srbiju. Ima vremena da se priča o tome šta ćemo, kako ćemo i koliko ćemo. Još je rano za tako nešto da se bavimo progonozama. Predstoji nam taj jedan turnir Liga Nacija koji ima takmičarski smisao, važan iz nekoliko razloga. Korak po korak idemo, rešavaćemo stvari onako kako nam dolaze.

Zlatna lopta Srbije 2021 Foto: Nikola Tomić

Ako je nešto najmanje bitno za Piksija kada je reč o vođenju tima, to su prijateljske utakmice, odnosno rezultat na istima, što je slučaj i sa nastupajučim duelima sa Dancima i Mađarima.

- Iskreno, rezultat me ne zanima, prijatelsjke su nešto što moramo da odigramo jer je na programu. Uvek je lepše pobediti, sa stilom, sa znanjem, da se zasluži, ali i da dođe do nekog kiksa da se ne pobedi to neće ništa promeniti. Te utakmice nemaju takmičarsku važnost. Neću reći igračima "hajde da idemo da izgubimo", naravno da idemo da pobedimo, to ću tražiti i tako ćemo se i spremati. Prijateljske su nešto što mora da se odigra. Šta ja mogu da vidim u prijateljskim? Već sam video. Ovde je važno da, bez obzira na ime protivnika, jednostavno date sve od sebe da vi budete lider na terenu, da kontrolišete, da naterate protivniaka da vam čestita na kraju. Što se rezultata tiče, kako budemo igrali tako će biti na kraju. Ali neće biti opterećenja da se dobije utakmica. Liga nacija je druga priča, tad je rezultat baš vaažan.

O igrama Dušana Vlahovića?

- Šta da vam kažem o njemu, da li igra ili ne igra? Kako sam zadovoljan? Čim je na spisku znači da sam zadovoljan. Izabrao je dobru sredinu, Juventus je jedna od najvećih ekipa u Evropi, u Italiji se zna ko su. Dobar izbor u svakom slučaju. Mlad je, ali ne treba očekivati sad od njega da svaku utkamicu rešava i da postiže dva tri gola, da se stvara taj dodatni prtisak zbog celog tog prelaska i svega što je bilo. Mislim da ga dobro poznajem, radi se o profesionalnom momku koji voli trening i voli da napreduje, ima imspresivno razmišljanje za godine koje ima. Čvrsto stoji na zemlji i to je pokazatelj da će njegova karijera ići samo uvis. Dao gol ili ne, to mi ne znači ništa, on je igrač koji strahovito puno radi za ekipu, kreće se, to za trenera mnogo znači, a gol - ko to može da predvidi. Sve pozitivno što se njega tiče.

Otkrio je piksi da je možda i sam uticao da Dušan ostane u Italiji.

- Kao što rekoh, to je moje mišljenje, ne mora da znači da sam u pravu. Za godine koje ima i koje je proveo tamo, najbolje je što je ostao. Juventus kad vas uzme i učini jako jako veliki napor da vas dovede, to treba poštovati, što znači da imate veliki kapacitet koji su oni prepoznali, i to ne slučajno, zbog onog što je pokazao. Imali smo razgovor, možda tamo dva dana pred Katar ovde u Beogradu. U šetnji, pošto gledamo i čitamo šta se dešavalo - pitao me šta mislim. Ja sam mu rekao da se ne bavim menažerskim poslom, da nisam neko ko kupuej i prodaje, ali da mislim da je za njega najbolje da ostane u Italiji, da je mlad da menja. Sad da li je poslušao mene ili ljude koji brinu o njemu, mislim da je uradio nešto dobro za sebe i svoju karijeru. Transfer nije mali, ti veliki klubovi ne kupuju tek tako, bez podloge, da nisu imali ko zna koliko očiju da ga vide na delu - sve što mu se dešava je zaslužio. Kad ne budem više trener, možda bih mogao da budem menadžer, imam nos. Šalim se. Dobro on to nosi na svojim leđima, sada je u žiži interesovanja. Najvažnije da je uvek spreman za grb Srbije da pruži maksimum i to mi je sasvim dovoljno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ups

    18. mart 2022 | 14:08

    Pa i nije bas da svi cekamio sta ce da se desi,ia nad koje bas ne zanima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA