≫ 

Piksi stvara moćnu Srbiju za Katar: Dominacija nad Mađarima, "zaključana" odbrana, dobili smo i novog golmana

Sve je rešeno posle autogola u 35. minutu, imali smo i sreće u 93. minutu, kada su domaćini pogodili stativu i promašili svoju najbolju šansu

  • 60
Aleksandar Mitrović, Fudbalska reprezentacija Srbije, Mađarska Foto: MN Press

Reprezentacija Srbije slavila je u Budimpešti protiv Mađarske sa 1:0, autogolom Nađija u 35. minutu. Ovo je za Srbiju bila prva provera nakon što je herojski obezbedila Mundijal u Kataru pobedom nad Portugalijom u Lisabonu u novembru prošle godine.

Selektor Dragan Stojković Piksi ima razloga da bude zadovoljan. Naš tim je nastavio sa pobedama, nije primio gol, dominirao je na terenu, imao više šansi, a dobio je i golmana koji je pokazao da može ravnopravno da konkuriše za prvih 11 - Vanju Milinkovića Savića, koji je branio čitav meč u sjajnoj formi.

Iskoristio je Stojković priliku i za promenu formacije u drugom poluvremenu, zaigrao je sa dva napadača, pošto se Mitroviću u tandemu pridružio i Jović.

Mogla je naša reprezentacija i do ubedljivije pobede da su u drugom poluvremenu šanse iskoristili Jović, Mitrović, ili da je glavni arbitar svirao očigledan penal nad Mitrovićem.

Na samom kraju meča Mađari su u 93. minutu pogodili stativu, imali su neverovatnu šansu da izjednače, ali ni u nastavku akcije nisu pogodili maltene nebranjenu mrežu posle odbitka. To je bio možda i jedini propust naše reprezentacije i na tome će Piksi definitivno morati da poradi još, da koncentracija bude na nivou dok sudija ne odsvira kraj.

Mađarska - Srbija 0:1

(Nađi ag 93)

Mađarska: Gulaši, Lang,  Fiola, Z. Nađi, Nego, A. Nađi, A. Salaj, Soboslaj, Šafer, R. Salaj, Botka

Srbija: V. Milinković-Savić, Veljković (Račić 77), Nastasić (Terzić 65), Pavlović (S, Mitrović 55), Živković (Jović 46), Gudelj, Lukić (Radonjić 46), Kostić (Ristić 46), Tadić, S. Milinković-Savić, A. Mitrović

Već posle uvodnih nekoliko minuta bilo je jasno da je ovo sve samo ne "prijateljski meč". Obe ekipe su u duel ušle motivisano i kao da je u pitanju odlučujući meč za plasman u Katar.

Došlo je i do nekih oštrih startova Mađara koji su iznervirali srpske fudbalere.

Viđene su i šanse na obe strane. Prvi su zapretili domaćini, ali je Vanja Milinković Savić vrhunskom odbranom posle šuta Adama Salaija glavom, pokazao da nije slučajno dobio poverenje Piksija da na ovom meču brani u startnoj postavi.

To je pokazao još jednom bravuroznom intervencijom nekoliko minuta kasnije, kada je sprečio gol Mađara, ali je svakako u tom momentu i ofsajd zastavica bila podignuta, pa gol ne bi bio priznat ni da su ga postigli.

Srbija je u 10. minutu zatresla mrežu preko Kostića, ali je gol odmah poništen, zbog faula u napadu Mitrovića u prethodnom duelu pre nego što je lopta stigla do Kostića. Mitrovića su ti faulovi u napadu žestoko iritirali, pa je nešto kasnije čak i uputio arbitru neke neprimerene reči, na šta ga je ovaj opomenuo, ali bez kartona.

Aleksandar Mitrović, Fudbalska reprezentacija Srbije, Mađarska Foto: MN Press

U nastavku meča se vodila uglavnom ravnopravna borba, s tim da je Srbija imala više potencijalno opasnih situacija. Na kraju je posle kornera koji je izveo Tadić u 34. minutu, lopta stigla do Mitrovića, koji je raspalio po loptu. Gulaši je odbranio, lopta se zatim odbila o prečku i vratila u polje, gde je Nađi trapavo intervenisao i vratio loptu u gol. Jedan igrač Mađarske je ispucao loptu sa gola, ali je ona već prethodno prešla celim obimom. Glavni sudija nije odmah reagovao, iako je Mitrović već počeo da slavi. Usledila je VAR provera koja je potrajala 3-4 minuta, da bi na kraju Srbiji ipak bio priznat gol.

Mađari su u nastavku do kraja poluvremena imali najozbiljniju priliku posle opasnog prodora sa desne strane i povratne lopte na koju je natrčao Adam Salai, ali je njegov šut prošao pored gola, a nije uspeo da loptu skrene i Nego koji se ubacivao iz drugog plana.

Početkom drugog poluvremena selektor Dragan Stojković Piksi je iprobao novu formaciju, sa dvojicom napadača. U igru je ušao Luka Jović umesto Saše Lukića, a promenjena su i krila, pa su tako igru napustili Kostić i Živković, a zatigrali Ristić i Radonjić.

U prvih 15 minuta nastavka nije bilo ozbiljnijh dešavanja, uglavnom se borba vodila na sredini terena, uz kontrolu igre naše reprezentacije. Piksi je u tom periodu izvršio još jednu izmenu, pa je tako teren napustio Strahinja Pavlović, a ušao Stefan Mitrović.

Zahuktalo se tek u 69. minutu, kada je Srbija posle sjajnog prodora Radonjića mogla da povede sa 2:0. Odlično se krilni igrač Srbije ubacio iza leđa odbrane Mađarske nakon sjajne lopte Tadića, usledila je povratna lopta ka MItroviću, koga je Fiola vukao s leđa jedno 7-8 metara. Istina da je to počelo izvan kaznenog prostora, ali se nastavilo i unutar šesnaesterca, gde ga je na kraju fudbaler Mađarke i oborio pred dodavanje Radonjića. Lopta je u nastavku stigla do Jovića, koji nije uspeo odbitak da sprovede u mrežu.

Aleksandar Mitrović, Fudbalska reprezentacija Srbije, Mađarska Foto: MN Press

Usledio je poziv iz VAR sobe da se pogleda ta situacija, sudija je sam gledao situaciju, ponovio je desetak puta, ali je na kraju i pored očiglednog faula, odlučio da ne pokaže očigledan penal.

Srbija je mogla do gola nekoliko minuta kasnije, Mitrović je izbio sam pred Gulašija, ali u zicer situaciji nije uspeo da matira golmana Mađarske, pa je propala idealna šansa da se povede sa 2:0.

Imala je Mađarska jednu šansu u 79. minutu, ali je Salai šutirao pored gola, a utisak je i da je Vanja Milinković Savić bio na lopti i dobro pokrio ugao.

Naajveću šansu do kraja meča propustio je Radonjić posle kontre u 85. minutu, ali je mreža mirovala.

Mađari su u 93. minutu pogodili stativu i propustili neverovatnu šansu za 1:1.

Srbija će za pet dana, u Kopenhagenu u utora od 18.00 imati novu proveru, ovoga puta protiv još jačeg rivala i učesnika Mundijala, reprezentacija Danske.

Video: Tadić: Ključ je u zajedništvu, nastavljamo gde smo stali

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • justice for targeted individuals

    24. mart 2022 | 18:15

    danas igrate za sve Srbe u dalmaciji

  • Aaaa

    24. mart 2022 | 18:56

    Sramota!Nema prenos na državnom kanalu! Zašto plaćamo pretplatu???????

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    24. mart 2022 | 19:39

    Ови бре мађари не играју фудбал, него рагби...бију као и гробари, све сами костоломци...а тек 10-ак минута прошло

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA