≫ 

Da li se sećate osuđenog sudije Obradovića? Odavno je oslobođen, čak može i da tuži državu Srbiju

Arbitar koji je uhapšen i procesuiran posle skandalozne utakmice Spartak - Radnički Niš odigrane 2018. godine, zbog sumnji da je direktno uticao na ishod iste - slobodan je građanin od 16. decembra 2021. godine

  • 14
srđan obradović sudija Foto: MN Press, Twitter/mirko poledica

Da li se sećate sudije Srđana Obradovića, koji je zbog sumnji da je direktno uticao na superligaški meč Spartak - Radnički Niš 2018. godine (2:0) uhapšen, procesuiran, zbog čega je i određeno vreme proveo u zatvoru - oslobođen je svih optužbi!

Akt o oslobađajujćoj presudi za kontroverznog jagodinskog arbitra, objavljen je još 16. decembra 2012. godine, i od tada je zvanično Obradović slobodan čovek, čak može opet i da se bavi fudbalom i suđenjem. Podsetimo, on je prvobitnom presudom izbačen iz fudbala na 10 godina i određena mu je zatvorska kazna od 15 meseci, a po drugostepenoj presudi tri meseca kraće.

Na kraju, posle žalbe, Obradović je dobio oslobađajujuću presudu nakon tri i po godine razvlačenja po sudovima. Posle svega, Srbija će platiti troškove krivičnog postupka, jer je okrivljeni Srđan Obradović oslobođen od optužbe. Nekadašnji sudija iz Jagodine ima pravo i na naknadu štete za vreme provedeno u pritvoru od 14. maja do 11. juna 2018. godine.

Prethodnim odlukama, okrivljeni je podneo finansijski teret postupka.

U odluci Vrhovnog kasacionog suda navodi se da je to telo oslobodilo Obradovića od optužbi da je zloupotrebom službenog položaja, odlukama donetim protivno pravilima igre, pomogao fudbalerima Spartaka da pobede i naneo štetu niškom Radničkom. Petočlano veće Vrhovnog kasacionog suda, u konačnoj odluci, usvojilo je zahteve za zaštitu zakonitosti branilaca, prethodnim sudijskim odlukama dva puta u istom slučaju kažnjavanog Srđana Obradovića, i utvrdilo da sudija ne može imati svojstvo službenog lica.

Prethodno, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda i kasnije Apelacioni sud, u Novom Sadu, osudili su Jagodinca na višemesečnu kaznu zatvora, utvrdivši da je spornim odlukama, dosuđenim kaznenim udarcem za Spartak Ždrepčevu krv i isključenjem napadača Nišlija, Milana Pavkova, direktno uticao na rezultat 2:0 i omogućio Spartaku sigurnu pobedu, "svestan dela i njegove zabranjenosti".

Kasacioni sud, u zaključnoj odluci, utvrdio je da ovlašćenje glavnog fudbalskog sudije obuhvata regulisanje "samo određenih situacija u okviru tačno određene igre i to samo prema igračima na terenu". Zbog ograničenog dejstva - stav je kasacije - to nije vršenje javnih ovlašćenja.

U dodatnom obrazloženju stoji i da odlučivanje u okviru konkretne utakmice nema značaj za javni interes.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AV GP

    27. mart 2022 | 19:17

    Ako ste zaboravili, to je onaj pomocni sudija sto nije svirao gol aut od pola metra u derbiju. I on moze opet da sudi. Strašno.

  • Majo

    27. mart 2022 | 18:46

    Od je deo najgore istorije u srbiji, on brdar i ekipa svw toncev sudije, milion godina zatvora

  • Mare

    27. mart 2022 | 18:26

    Ahahaha pocelo je regrutovanje Bjekovica, ocekujem da ovaj gospodin sudi neku od narednih utakmica i ako bude gusto da malo pogura partizane, mozda opet penal kao u Subotici pre par nedelja, zbog kog nam se smeje cela evropa?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA