≫ 

Ruski fudbal gravitira ka Aziji, otvara se nova realnost za klubove iz najveće zemlje sveta

Ako UEFA i FIFA budu dosledne u izricanju sankcija Rusiji kao što se očekuje, Ruska fudbalska federacija preispitaće alternativna rešenja

  • 6
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Rusija - Danska Foto: Tanjug/AP

Ruska fudbalska federacija preispituje opciju pridruživanja Azijskoj fudbalskoj federaciji posle izbacivanja iz UEFA, tvrdi dobro obavešteni ruski sportski novinar Nobel Arustamjan. Ovaj scenario je i te kako izvodljiv i realan, sada posebno nakon sankcija za Rusiju nakon vojne invazije na Ukrajinu, a koje će biti potvrđene na sastanku FIFA u Kataru u četvrtak.

Očekuje se da Rusiji bude izrečena dvogodišnja suspenzija iz svih takmičenja pod okriljem FIFA i UEFA, moguće da će ta kazna biti i radikalnija, te su Rusi već spremili "Plan B" za ovakav ishod, koji je svakako izvestan.

Rusija se geografski prostire duboko na azijski kontinent, te je i sa te strane prirodno što se u kancelarijama ruskog fudbalskog saveza, kao alternativa sankcijama, razmatra opcija priključivanju azijskom fudbalu i takmičenjima koja se odvijaju pod kapom te organizacije.

- Teško da će ostali evropski klubovi i reprezentacije hteti da igraju protiv Rusije narednih godina, a takav pritisak sigurno ne dolazi iz Azije - napisao je Arustamjan.

Pridruživanje Aziji za ruske klubove u praksi znači da će igrati azijsku Ligu šampiona umesto UEFA Lige šampiona i AFC Kup umesto Lige Evrope. Kada je reč o reprezentaciji, ona bi kroz azijske kvalifikacije pokušala da se domogne narednog Mundijala, mada bi tu opet FIFA bila prepreka jer bi sankcije važile bez obzira na to gde s Rusi budu nadmetali.

- Ako Rusija ima realnu opciju sa Azijskom fudbalskom konfederacijom, zašto da ne? Radio sam u Aziji, igrao u Saudijskoj Arabiji. Bio bih zainteresovan da gledam takve mečeve - izjavio je bivši ruski reprezentativac i nekadašnji igrač Mančester junajteda Andrej Kančelskis.

Sličan stav ima i još jedan bivši reprezentativac, malo starija garda, Juri Gavrilov:

- Ako nemamo kud, treba pustiti da igraju u Azijskoj ligi šampiona. Kakva je razlika? Da li će to uticati na naš kvalitet? Ruski fudbal je svakako slab. Ne vidim kako bismo bili pogođeni igranjem sa azijskim ekipama? Nemam nijedan tim u Ligi šampiona i Ligi Evrope - kaže Gavrilov.

Ima i sumerenijih stavova na ovu ideju, kakav je onaj koji je izneo počasni predsednik Ruskog fudbalskog saveza Vjačeslav Kološkov.

- U ovom trenutku nema smisla pričati o bilo čemu, mogući prelazak u azijsku konfederaciju je samo jedna fantazija - kaže ovaj veteran.

Kako bilo, u četvrtak će mnoge stvari biti jasnije, FIFA će tada potvrditi suspenziju ruskom fudbalu, biće poznato i na koji vremenski rok, i tek nakon toga će ruska federacija preduzeti korake kako bi omogućila svojim ekipama i reprezentaciji najbolji ishod u narednim godinama.

Video: Kamenović snažno glavom za vođstvo Srbije: Orlići iz kornera za 1:0 protiv Jermenije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ХАЏИ КОСТА

    30. mart 2022 | 10:43

    ФИФА И УЕФА МАФИЈА ☦️☦️☦️🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇺🇷🇺🇷🇺♥️

  • naravno

    30. mart 2022 | 13:13

    Sve ce krenuti da gravitira prema aziji dragi moji, citava evropa

  • Alex

    30. mart 2022 | 13:06

    tako smo i mi trebali posle kosova ali ne moze se sa ovim sahistima pa da ga okreces ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA