≫ 

Najskuplja bruka u istoriji fudbala: Potrošio milijardu €, a kopira sramotnu taktiku bivšeg selektora Srbije

Žestoke kritike stižu na račun igre koju su "jorgandžije" prikazale u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona

  • 18
Atletiko Madrid Printscreen: Twitter / @HigorSantos_10

Dijego Simeone je šokirao čitavu fudbalsku javnost, ali negativno. Argentinski stručnjak je izveo svoj Atletiko na megdan Mančester sitiju u Engleskoj sa samo jednim ciljem - da ne primi gol. I u tome nije uspeo. Ali ono u čemu je uspeo jeste da obruka i sebe i svoj tim, pred najvećim fudbalskim auditorijumom kakav donosi meč četvrtfinala Lige šampiona.

Mančester siti je slovio za favorita protiv "jorgandžija", ali nije ni Atletiko ekipa koju treba potcenjivati. Znao je Atletiko pod vođstvom Simeonea u prošlosti da eliminiše velike "aždaje" iz najelitnijeg takmičenja, pa ni ovoga puta to ne bi bilo ogromno iznenađenje.

Ipak, u Mančesteru je delovalo kao da Simeone i ne želi da njegova ekipa to uradi. Izašao je Argentinac maksimalno defanzivno, praktično u formaciji 5-5-0 koja u ozbiljnom fudbalu nije viđena od 1998. godine kada je Havijer Klemente, kasnije selektor Srbije, na klupi Betisa oprobao tu taktiku protiv Bolonje i prošao veoma loše - italijanski tim je slavio sa 4:1. Atletiko je na "Etihadu" doživeo poraz od samo 1:0, pa rezultat i nije tako sramotan koliko pristup igri.

Kritike na račun postavke igre Simeonea imao je i njegov kolega sa suprotne strane Pep Gvardiola. Španac je objasnio kako je Atletiko igrao sa 10 igrača iza lopte i da je veoma teško probiti taj bedem, jer su se Madriđani branili tako da prostora uopšte nije bilo za kombinovanje.

Po postavci na terenu i načinu branjenja Atletika, delovalo je da Siti igra protiv neke od nižerazrednih ekipa engleskog fudbala, a ne protiv aktuelnog šampiona Španije. Prosto je neverovatan podatak da za 90 minuta fudbala Atletiko nije uputio niti jedan šut ka golu Edersona, bilo kakav šut! To se desilo prvi put otkad Dijego Simeone vodi ovu ekipu.

Dijego Simeone Foto: Tanjug / AP

A, nije da nemaju dovoljno artiljerije da napadnu protivnika. Sinoć su se u "napadu" Atletika, makar na papiru, našli Žoao Feliks i Antoan Grizman. Mladi Portugalac je leta 2019. godine stigao u Madrid za preko 127 miliona evra, kao neko ko bi trebalo da reši muke u napadu Simeonovog tima. Pred početak tekuće sezone u Atletiko je na pozajmicu vrednu 10 miliona evra stigao i Antoan Grizman, ali ni on nije pokazao sve što zna. Možda se razlog toga krije upravo u tome što argentinski stručnjak tvrdoglavo ne želi da odstupi od stila igre po kom je prepoznatljiv, a koji je i bio opravdan dok nisu uložena ogromna sredstva u izgradnju tima.

Samo pred start ove sezone Atletiko je na dvojicu fudbalera potrošio 61 milion evra, ne računajući Grizmana. Stigli su Rodrigo de Pol i Mateus Kunja, vezni fudbaler iz Argentine koji je prošle sezone u Seriji A imao solidan napadački učinak (devet golova i 10 asistencija), kao i brazilski ofanzivac koji je u Herti pokazao naznake svog talenta.

I to nisu jedini veliki transferi poslednjih godina u Atletiku. Tomas Lemar je stigao za 72 miliona evra 2018. godine, Markos Ljorente za 30, tu su i brojni promašaji za koje je Atletiko dao ogroman novac. Računajući poslednje četiri godine, Madriđani su potrošili čak 581 milion evra!

Ako gledamo period otkad se Dijego Simeone nalazi na klupi Madriđana, dakle od 2011. godine, taj iznos premašuje milijardu evra. Tačnije, na dovođenje igrača Atletiko je potrošio 1.144.600.000 evra za 11 godina.

Mančester siti - Atletiko Madrid Foto: Tanjug / AP

Previše uloženog novca za sramotu kakva se desila u utorak veče u Mančesteru. Prema zvaničnim podacima sa sajta UEFA, Atletiko je imao posed lopte 32% vremena, Simeonovi fudbaleri nisu uputili niti jedan udarac ka golu, nisu izveli niti jedan korner i samo 15 puta su napali Gvardiolinu ekipu.

Zbog svega toga Simeone je na udaru baš svih fudbalskih stručnjaka, ali i navijača, jer je nedopustivo da jedna tako dobra ekipa, u koju je uloženo preko pola milijarde evra poslednjih godina, igra "antifudbal".

Verovatno da je "Čolo" došao donekle do rezultata koji ga zadovoljava, jer u revanš meču na "Vanda Metropolitanu" ima realne šanse za prolaz dalje, ali je sigurno da nikog ko iskreno voli fudbal takva igra nije usrećila. Simeone se očigledno neće odreći "svog" stila fudbala, koji taktiku svodi na izbegavanje rizika, i to potpuno izbegavanje rizika. Argentinac voli da sve bude u kalupu iz kog se nipošto ne iskače, pa su zbog toga Atletikove utakmice jedne od najneomiljenijih za gledanje svih fudbalskih fanova.

Ipak, to nije ništa novo kada je u pitanju Simeone i Atletiko, i sve dok donosi rezultat, a do sada je donosilo, verovatno da čelnici madridskog kluba nemaju ništa protiv stila igre koji forsira Argentinac. Navijači, pogotovo oni neutralni, koji fudbal gledaju iz ljubavi prema igri, i te kako imaju šta da zamere Simeonu. I to s pravom.

Video: Novinar Telegrafa branio penale Nemanji Motiki, pogledajte kako je to izgledalo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RPD

    6. april 2022 | 13:47

    e sad da vidimo šta će biti u Španiji

  • Srbin

    6. april 2022 | 18:40

    Lep fudbal je za gledaoce a rezultat je za istoriju. Da je zvezda igrala lep fudbal protiv Marseja danas ne bi imali pehar šampiona evrope.

  • Cccc

    6. april 2022 | 15:57

    Mozete da pisete sta God hocete ali atletiko pobjedjuje u ovome dvomecu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA