Nema više finansijskog fer-pleja: UEFA napravila revoluciju, promene će više odgovarati bogatima

Aleksandar Čeferin izjavio je kako su prethodna pravila odradila svoj deo posla

  • 1
Aleksander Ceferin, Aleksander Čeferin Foto: Tanjug/AP

Finansije su uvek bile tema o kojoj se mnogo raspravljalo u evropskom fudbalu. Čuveni "fer plej" bile su reči kojih su se plašili mnogi bogati klubovi, koji su plaćali i goleme kazne zbog njegovog kršenja u godinama koje su iza nas. Međutim, UEFA je odlučila da potpuno odbaci ovaj model i promeni ga za novi.

Tako se čelna kuća evropskog fudbala odlučila na prvu promenu propisa još od njihovog uvođenja pre 12 godina. Ovaj novi svakako više odgovara bogatima, pa se može reći da će oni nešto siromašniji biti na udaru. Klubovi će sada na transfere i plate, kao i na provizije moći da potroše najviše 70% svojih prihoda i to će biti na snazi iduće tri godine.

Od sledeće sezone ta brojka će se naći na 90%, potom na 80%, a zatim će se postepeno doći do pomenutih 70%. Novi propisi stupaju na snagu u junu 2022. godine, a to je potvrdio predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin posle sastanka u Nionu.

- UEFA je radila vredno sa svim zainteresovanim stranama na razvoju ovih novih mera kako bi pomogla klubovima da se suoče sa novim izazovima. Ovi propisi će pomoći da zaštitimo igru i pripremimo je za sve potencijalne buduće šokove, istovremeno podstičući racionalne investicije - rekao je Čeferin.

Dodao je predsednik UEFA da je pravilnik koji je bio na snazi punih 12 godina poslužio svojoj svrsi, pa čak i više od toga.

- Pravilnik koji je bio na snazi od 2010. godine je poslužio svrsi, zahvaljujući tome je evropski fudbal uspeo da se izvuče sa ivice ambisa i napravljena je prava revolucija. Međutim, kako se stvari u fudbalskoj industriji stalno menjaju, poputefekata koje je ostavila pandemijam, moramo i mi da uvodimo reforme - podvukao je Slovenac.

Klubovima će takođe biti dozvoljeno da odu i u veći minus tokom tri kalendarske godine. Do sada je važilo da mogu da budu u manjku od 30 miliona evra, a sada je taj broj podignut na 60 miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hko

    7. april 2022 | 20:01

    Kakav finansiski fer plej, trosi onoliko koliko mozes i koliko ti je volja kao u zivotu. To je isto da komsiji zabranis da kupi Ferari zato sto ti ne mozes.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA