Vodič za Prvu ligu Srbije: Ko ispada, koliko klubova može u Superligu i kako funkcioniše baraž?

Završnica ovog takmičenja bi stvarno mogla da bude veoma zanimljiva

  • 2
Prva liga Srbije Foto: Thomas Weißenfels / Panthermedia / Profimedia, Prva liga Srbije

Superliga Srbije ove godine ima nikad zanimljiviju sezonu. Zvezda i Partizan su na vrhu tabele sa istim brojem bodova, te će najverovatnije derbi i odlučiti o šampionu, ukoliko se neko ne "saplete" i ranije. Po uzoru na njih, Prva liga Srbije (drugi nivo takmičenja) takođe ima veoma zanimljivu sezonu, gde se prvak ne može ni nazreti, kao ni oni koji bi sledeće sezone mogli da igraju u Srpskim ligama.

Ne postoje sigurne ekipe u Prvoj ligi Srbije, kako na vrhu tabele gde se ne zna ko će biti deo "elite" od naredne sezone, tako se ni na drugoj strani tabele ne zna ko bi mogao da ispadne u Srpsku ligu. Odnosno, Kabel je već izvesno siguran putnik, dok se preostali mogu samo nagađati.

Do kraja regularnog dela u Prvoj ligi ostalo je jedno kolo, koje naizgled i nije toliko važno, jer su poznati učesnici i Plej-ofa, ali i Plej-auta. Osam ekipa će moći da odahne i ne strepi od mogućeg ispadanja, ali će upravo tih osam morati da se bori za plasman u Superligu, dok će drugi kraj tabele biti mnogo napetiji.

No, krenimo redom, za početak je najvažnije znati sistem takmičenja.

FK IMT, FK Mačva Printskrin: Youtube / Prva liga Srbije

Format takmičenja - Regularni deo, podela tabele na "gornju" i "donju" polovinu

Prva liga Srbije je po ovome ista kao i Superliga, 16 ekipa se takmiči, svako sa svakim igra dva puta, što čini "regularni" deo takmičenja.

Kada se odigra tačno 30 utakmica, tabela se potom deli na prvih osam i drugih osam. Prva polovina se naziva "Plej-of" i tamo će ovi klubovi odigrati po još jednu utakmicu međusobno boreći se za najbitniju nagradu - plasman u Superligu Srbije.

Kao što je i gorenavedeno, znaju se već ekipe koje će se naći u Plej-ofu, to su Inđija, Mladost GAT, Javor, Železničar, IMT, Radnički iz Sremske Mitrovice, Loznica i Žarkovo, ukoliko ne izgubi sa više od 10 golova razlike, a pritom Mačva pobedi favrizovanu Mladost iz Novog Sada.

Inđija je trenutno prvoplasirana i to će joj ostvariti dobar benefit jer će biti domaćin protiv vodećih ekipa do njih, takođe, čak četiri meča će odigrati pred svojom publikom, dok će tri biti na strani.

Plej-aut funkcioniše po istom formatu, osam ekipa - Mačva, Grafičar, Zlatibor, Budućnost Dobanovci, Bačka, Rad, Timok i Kabel, boriće se za opstanak u Prvoj ligi. Trenutno vodeća, Mačva, ukoliko ostane na tom mestu, imaće benefite poput i Inđije u gornjem delu, jer će četiri meča igrati pred svojom publikom u Šapcu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Koliko klubova ulazi u Superligu Srbije?

Ovo je možda trenutno i najkonfuznije pitanje kada se radi o samoj Prvoj ligi Srbije. Naime, kako nalaže pravilnik takmičenja, čak četiri tima se mogu naći u Superligi naredne sezone. Od ta četiri, dva su sigurna, dok će preostala dva tima morati da se izbore za mesto među najboljima.

Direktan plasman u Superligu će ostvariti ekipe koje posle Plej-ofa takmičenje završe na prvoj i drugoj poziciji, hipotetički, u ovom trenutku su to timovi Inđije i Mladosti iz Novog Sada, dok bi po trenutnom stanju u baraž išle ekipe Javora i Železničara.

Kako baraž funkcioniše?

Baraž je takođe drugačiji ove godine u odnosu na ono što smo navikli. Laički rečeno, totalno se razlikuje i od onog najpopularnijeg u Čempionšipu, jer se ovde trećeplasirana i četvrtoplasirana ekipa bore sa timovima iz Superlige, a ne međusobno, pa će tako moći obe da odu u viši rang.

Sistem određivanja parova baraža je sledeći: Trećeplasirani iz Prve lige Srbije će igrati protiv ekipe koja u Superligi završi na 14. poziciji, dok će trinaestoplasirani iz Superlige igrati protiv četvrtplasiranog iz Prve lige Srbije. Odnosno, prema trenutnom stanju, Železničar bi igrao protiv Radničkog 1923, dok bi Proelter snage odmerio sa Javorom.

U baražu se igraju dve utakmice, važi pravilo u gostima, a tim iz Prve lige će biti domaćin prvog meča, tako da timovi iz Superlige imaju prednost u revanšu.

FK Železničar, FK Rad Printskrin: Youtube / Prva liga Srbije

Koliko klubova ispada iz Prve lige Srbije i ko ih menja u takmičenju?

Takođe jedno nejasno pitanje je ono oko ispadanja iz Prve lige Srbije. Kako je prvobitno najavljeno, iz takmičenja je trebalo da ispadne šest klubova, odnosno, samo dva tima bi se spasila u Plej-autu, da bi samo mesec dana kasnije stigao novi dopis u kom je taj broj smanjen na četiri ekipe koje će se iduće sezone naći u Srpskim ligama.

Skoro sigurno je jedan putnik ekipa Kabela, koja od samog starta takmičenja ima problema sa igračkim kadrom, ali i sa upravom, te je bilo pitanje i da li će nastupati.

Pored nje, ostale ekipe će "grebati i rukama i nogama" da se sačuvaju, jer predstoji veoma neizvesna borba, gde se sve ekipe nalaze u tek nekoliko bodova razlike. Primera radi, Mačva na devetoj poziciji ima samo pet bodova više od Bačke, koja je prva "ispod crte".

Kada bi se liga završila ovog trenutka, ispali bi Timok, Rad, Bačka i Kabel, ali će zbog plej-auta imati priliku da se sačuvaju i ostanu deo drugog najjačeg ranga u srpskom fudbalu.

Umesto četiri ekipe koje ispadnu, u Prvoj ligi će se naći četiri osvajača iz četiri Srpske lige (Beograd, Vojvodina, Zapad i Istok). Trenutno stanje u tim ligama je sledeće, u Srpskoj ligi Vojvodine prvo mesto pripada OFK Vršcu, na istoku je vodeća ekipa Budućnosti iz Popovca, na zapadu je prvoplasirana ekipa Sloge iz Požege, dok u Beogradskom reonu prvo mesto čuva Zemun.

Video: Poruka podrške za Sinšu Mihajlovića sa severne tribine: Siniša, ti koji živiš pod srećnom zvezdom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    7. april 2022 | 19:36

    Svaka čast za tekst, konačno neko pored Žurnala da napiše nešto o nižim rangovima takmičenja 😉

  • Vukodlak

    7. april 2022 | 19:59

    Nekadasnja -Beogradska zona,samo im Fali OFK -Beograd,postala prva liga. Zato nam je fudbal spao na ove grane. Da nam je sudjenje ,korektno ,jer sudije Su ti koji odredjuju sudbinu klubova,i ritam igre. Pravilno sudjenje donosi kvalitetan fudbal.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA