≫ 

Šta znači 16. april za Zvezdu i Partizan: Tog dana su odigrana već tri derbija, da li rezultati nešto govore?

Duga istorija i jedan veoma uočljiv datum

  • 4
FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Nikola Tomić

Ovog 16. aprila biće odigran 167. večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana na Marakani, a ovaj datum je četvrti put izabran za okršaj dva velika beogradska rivala.

Ko god bude slavio ovog 16. aprila, pamtiće taj dan kao poželjniji za odigravanje ovako velike utakmice, jer do sada Zvezda i Partizan imaju po jednu pobedu, a jednom se desila i podela bodova.

Prvi put se na tom datumu odigrao susret još 1961. godine kada su crveno-beli slavili sa 3:2. Zvezda je bila formalni domaćin, pošto se meč igrao na stadionu Partizana, pošto se Marakana tada tek gradila. Iako je Zvezda pobedila u ovom derbiju, Partizan je na kraju osvojio titulu ispred večitog rivala, a treći je bio Dinamo Zagreb. Na ovakav ishod šampionata uticala je i pobeda Partizana od 3:0 u prvom derbiju te sezone tokom jesenjeg dela. To je inače bilo i prvi put da je neki tim osvojio tri titule uzastopno.

Sledeći večiti derbi u znaku gorepomenutog aprila odigrao se 1997. godine kada su crno-beli, sada na svom stadionu, bili bolji sa 2:1. Na kraju je Partizan završio i kao prvak, druga je bila Zvezda, dok je na trećem mestu, daleko iznad, završila Vojvodina.

I na kraju, pre šest godina je takođe igrano 16. aprila, a došlo je do podele bodova na stadionu "Rajko Mitić". Ipak, to ništa nije značilo za crno-bele koji su na kraju gledali u leđa Zvezdi sa minusom od 28 bodova. Čukarički je završio na trećoj poziciji sa samo bodom iza kluba iz Humske.

Rezultati na 16. aprila između večitih rivala:

16. april 1961. Crvena zvezda 3:2 (2:0) - šampion: Partizan

16. aprila 1997. Partizan 2:1 (1:0) - šampion: Partizan

16. april. 2016. Crvena zvezda 1:1 (0:0) - šampion: Crvena zvezda

Video: Zvezdan Terzić: Razlika između Zvezde i Partizana nije bila veća u poslednjih 30 godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA