≫ 

Partizanov tim za "Večiti derbi": Stanojević pravi četiri izmene u odnosu na februarski duel

Najviše rotacija u odnosu na prethodni meč sa crveno-belima je u defanzivnoj liniji

  • 25
FK Partizan, sastav, Aleksandar Stanojevic 3-5-2 Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Možda nisu priželjkivali scenario nalik predstojećem, možda su se nadali da će u večitom derbiju imati prednost domaćeg terena i o sudbini odlučivati pred svojim navijačima, ali niz okolnosti koje su Partizan dovele u težu poziciju, da se u 167. odmeravanju snaga sa Crvenom zvezdom bori za šampionsku titulu u komšiluku, svakako nisu jednostavne za objašnjavanje, niti sasvim čiste kada se analiziraju neka dešavanja u prolećnom delu sezone.

Kako bilo, crno-beli na čelu sa Aleksandrom Stanojevićem pred sobom imaju veliki ispit, utakmicu na “biti ili ne biti”, bez obzira na floskule koje se ponavljaju već danima unazad da “derbi ništa ne rešava, da ima još da se igra”... Ima, ali onaj ko sutra bude slavio na stadionu “Rajko Mitić” imaće na svojoj strani ogroman kapital, samopouzdanje, otvoren put ka najželjenijem peharu...

Možda postoje taktičke finese ili poneko iznenađenje kojim treneri mogu da iznenade jedan drugoga, no – da se ne lažemo – Aleksandar Stanojević i Dejan Stanković vrlo dobro znaju šta mogu da očekuju od rivala, svog tima, kolege na suproznoj klupi. Pitanje je samo u kojoj meri će igrači spovesti zamisli, ko će biti agresivniji, inspirisaniji, uporniji, mudriji, strpljiviji.

Partizan je u težoj poziciji, zaostaje dva boda i, planira li da ostane “ustima iznad površine vode” - mora da pobedi, baš kao što su to crveno-beli učinili početkom proleća kada su crno-beli bili na distanci sa tendencijom da stave tačku na takmičenje. Svaki drugi ishod ide na ruku Zvezde i to je ono što sutrašnji duel timova razlikuje u odnosu na prethodne.

FK  Partizan - Loznica Foto: MN Press

Ako povučemo paralelu u odnosu na pomenuti februarski meč, Partizan je sigurno u boljem fizičkom stanju, jer se tada potrošen suprotstavio Zvezdi, samo tri dana posle teške utakmice sa Spartom u Ligi konferencija. Što se, pak, forme tiče, u odnosu na pomenuti period, crno-beli su podložniji oscilacijama, manje efikasni, manje i ubedljivi, iako je u minuloj utakmici sa Čukaričkim bio primetan pozitivan iskorak, s tim da nije materijalizovan pobedom, iako je ekipa stvorila pregršt prilika.

Zvezda je ipak nešto drugo, odnosno, derbi je priča za sebe i, koliko god vape za pobedom, crno-beli moraju ujedno da budu i ofanzivni i oprezni, iznad svega disciplinovani i odgovorni u zadacima koje im postavi Stanojević, jer to je i njegova trenerska “lična karta”.

U svakom slučaju, verovatno je i sam šesf stručnog štaba izvukao neke pouke iz pređašnjeg derbija, iz kojih bi se mogla iznedriti neka igračka rešenja, a da se, kao prošli put, ne dangubi i baci dobar deo meča, da bi na kraju bilo kasno za popravni.

FK Partizan SASTAV Foto: Telegraf, MN Press

Čini se tako da Stanojević neće izmišljati “toplu vodu” kada je izbor fudbalera u pitanju, osloniće se na ono najbolje što ima u ovom momentu, s tim da će u odnosu na prethodnu utakmicu imati nešto širi izbor i, rekosmo već, odmoran tim.

Velika je verovatnoća da će, za početak, doći do promene među stativama i da će, umesto Aleksandra Popovića, koji se igrački traži od zimskih priprema, na gol ipak Nemanja Stevanović, koji je u ovom momentu u boljoj formi, psihološki stabilniji i ima već sličnih iskustava sa najvećim rivalom u teškim mečevima.

Jevtović od početka na terenu

U poslednjoj liniji, crno-belima će u velikoj meri značiti povratak Aleksandra Miljkovića, koji, iako nije često na polovini rivala, donosi stabilnost u defanzivnoj postavci, što je u čvrstim mečevima nalik derbiju i te kako bitno. Tandem centralnih defanzivaca trebalo bi da čine Igor Vujačić i Nemanja Miletić, bez obzira što je Stanojević u proteklim mečevima kombinovao i štopere, tražeći najbolje rešenje. Miletić bi trebalo da se nađe u startnoj postavi pre Siniše Saničanina zbog dobre forme u prethodnim mečevima, ali i zbog toga što je brži od nekadašnjeg štopera Vojvodine. Jedino se pitanje levog beka ne postavlja, jer Slobodan Urošević ne samo da je najbolji izbor, on naprosto i nema alternativu.

Marko Jevtović Foto: Marko Jovanović

Što se veznog reda tiče, doći će do ordrešenih promena i to se pre svega odnosi na poziciju zadnjeg veznog, gde će, uz standardnog Sašu Zdjelara, ovoga puta priliku dobiti – Marko Jevtović. Stanojević će na taj način tražiti i čvrstinu i skok, ali i siguran pas, koji krasi povratnika, uz fanatičnu borbenost.

Kada su krila u pitanju, stručni štab Partizana će, u izostanku Nemanje Jovića (žuti kartoni), priliku pružiti Nikoli Terziću, koji, gledajući formu, svakako zaslužuje prednost u odnosu na saigrača. Drugi izbor je – Kvinsi Menig, što je takođe logično s obzirom na činjenucu da Holanđanin donosi razliku, koja može da bude presudna u teškim utakmicama.

Miloš Jojić Foto: Marko Jovanović

Možda je tinjala dilema u vezi sa organizatorom igre, ali će po svemu sudeći to mesto pripasti Milošu Jojiću pre Bibarsa Natha. Stanojević bi šansu Jojiću dao pre Izraelca zbog izlaska u visoki presing i trke, pošto je bilo očigledno u nekim prethodnim fizički zahtevnim utakmicama da Natho brzo gubi snagu i postaje neupotreljiv. Jedna od takvih utakmica bio je upravo i prošli "Večiti derbi" kada je Natho praktično bio igrač manje u poslednjoj trećini terena, umesto podrška Rikardu.

Naravno, pitanje napadača se ne postavlja, Rikardo Gomeš, najbolji strelac Partizana i ovdašnje lige, sigurno će želeti da se revanšira defanzivcima Crvene zvezde za prošli meč, kada nije bio na očekivanom nivou...

Bonus galerija: Najatraktivnije navijačice Partizana među poznatim ličnostima

Video: Stanojević pred odlučujući derbi o tenzijama: Šta se ko dogovarao, neka se bavi neko drugi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grb

    15. april 2022 | 19:55

    MILOS JOJIC, STRASNO!!!!!!!!

  • Derbi

    15. april 2022 | 19:15

    Super ti je tim,glavni igrac zamenjen i na klupi.Stanojevicu daj otkaz pre derbija i spasi Partizan.

  • RSK

    15. april 2022 | 20:35

    Bože sačuvaj! Jojic glavni vezni? Sve što priča Pantic izgleda da je tačno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA