≫ 

Nula lepša Zvezdi: Partizan propustio svoju šansu, crveno-beli ostaju na vrhu tabele Superlige

Nismo videli golove u 167. večitom derbiju

FK Crvena Zvezda - FK Partizan treneri Foto: Marko Jovanović

Sporo, bez većih šansi i rezervisano. Zvezda i Partizan odigrali su "nulu" u utakmici sezone na stadionu "Rajko Mitić", posle koje se samo može konstatovati kako su crveno-beli ti koji su korak ispred u šampionskoj trci u Superligi Srbije. I sigurno će biti zadovoljniji osvojenim bodom u odnosu na večitog rivala - 0:0.

Nismo gledali preterano kvalitetan fudbal na "Rajku Mitiću". Verovatno svesni da bi samo jedna greška mogla da košta njihov tim pobede, igrači Zvezde i Partizana su se odlučili na sigurniji pristup i pretnju iz kontranapada.

Daleko više ih je tokom tih uvodnih 45 minuta imao Partizan. Delovalo je da Crvena zvezda ne može najbolje da poveže svoje redove, pa domaći nisu ni imali neku veću pretnju po gol Stevanovića.

Sa druge strane, Partizan je pretio, uspevao je nekoliko puta da dobro "otvori" kontre, ali ih je uvek loše zatvarao. Možda i najbliži pogotku bili smo u 25. minutu kada je Nikola Terzić posle odličnog dodavanja Meniga loptu poslao nebu pod oblake umesto da je smesti u praznu mrežu.

Video: Najbolja šansa za Partizan, bio je prazan gol pred Terzićem: Promašio je loptu i poslao preko prečke

Nakon toga su porasle i tenzije. U kratkom vremenskom intervalu zbog žustrih reakcija ka sudiji Srđanu Jovanoviću, koji se trudio da balansirano vodi utakmicu, žute kartone dobili su i Aleksandar Stanojević i Dejan Stanković.

Video: Klupa Partizana skočila na sudiju Jovanovića: Stanojević bio najagresivniji i dobio žuti karton

Ubrzo zatim, Partizan je imao još dve kontre vredne pomena. Jednu kada je Terzić pao preko Pičinija u pokušaju da dohvati loptu glavom nakon centaršuta Rikarda u 36. minutu i drugu kada Menig nije uspeo da "dohvati" dugu loptu koja mu je poslata u prostor u 42. minutu.

Video: Deki mentality: Ovako je Stanković besneo na greške svojih igrača

Na odmoru su menjala oba trenera, pa su Pavkov i Gajić zamenili Ohija i Pičinija na jednoj strani, dok je u timu Partizana Lutovac morao da uđe umesto Uroševića. Možda se očekivalo da će doći do nekih promena, ali...

Ni drugo poluvreme nije nam donelo neku preveliku promenu u igri dva tima. Zvezda se, doduše, jeste oslobodila i zaigrala otvorenije i uspela je da donekle "potisne" crno-bele sa svoje polovine. Igrali su Stankovićevi igrači daleko organizovanije nego što je to bio slučaj u prvih 45 minuta.

Međutim, šansa za bilo koju ekipu bila je prava premija. U 54. minutu je Kanga imao korner, posle kojeg je viđen samo prekid zbog pada Jevtovića, dok je nakon toga usledila fizički malo grublja igra zbog koje je Pavkov dobio i žuti karton u 62. minutu.

U 69. minutu susreta viđena je prva konkretnija prilika. Imali su je fudbaleri Partizana, kada je Terzić dodao loptu u prostor za Meniga. Ovaj je istrčao u prazno, šutirao je iz prve sa 19 metara, ali je Borjan uspeo tu loptu da skrene u korner, posle kojeg nije bilo problema.

I Vujačić je nekih sedam minuta kasnije pokušao da sa velike udaljenosti dođe do gola i tako razbije potpunu monotoniju na stadionu "Rajko Mitić", ali je njegov udarac lagano zaustavio Milan Borjan. Kako se meč približavao kraju, tako su i čarke bile sve učestalije, a Terzić je zbog svega upisan u beležnicu u 80. minutu.

FK Crvena Zvezda - FK Partizan Foto: Nikola Tomić

Do samog kraja utakmice, Zvezda je uspela da preuzme kakvu-takvu inicijativu. Pavkov je u 85. minutu uputio tek drugi šut crveno-belih na celoj utakmici, a u samoj završnici domaći su imali par prilika posle centaršuteva, koje je odbrana Partizana vrsno "čistila".

Kada se podvukla poslednja crta, možda je i najrealnije bilo da ovde vidimo "nulu", na osnovu svega prikazanog. Ona će svakako više prijati domaćima koji sada imaju +2 u odnosu na večitog rivala na šest mečeva do kraja šampionata. To znači da će Partizan morati da čeka kiks Zvezde, ako želi do titule.

Standings provided by SofaScore LiveScore

TOK UTAKMICE

KRAJ UTAKMICE: Srđan Jovanović svira kraj ovog večitog derbija, jednog od slabijih kada je kvalitet fudbala u pitanju u poslednje vreme.

92. minut: Katai i Pankov izlaze, a Krstičić i Srnić ulaze. To su dve izmene Dejana Stankovića.

90. minut: Četiri minuta nadoknade odredio je sudija Srđan Jovanović.

87. minut: Menig izlazi, upada Natho, ostala su dva i po minuta uz nadoknadu do kraja...

85. minut: Zvezda je sada imala i korner. Kanga je izveo ovaj udarac, a oboren je Stevanović od strane Dragovića, posle čega dolazi do kavge između njih dvojice, ali je sve ostalo na rečima.

84. minut: Zvezda upućuje tek drugi šut na utakmici! Van okvira gola ide udarac Pavkova sa ivice kaznenog prostora. Još oko šest minuta uz nadoknadu vremena.

80. minut: Terzić zbog oštrog starta dobija žuti karton od Jovanovića! Posle toga kreće i mala kavga, ali je sudija odlično sprečio dalje eskaliranje incidenta.

76. minut: Vujačić! Šutirao je iz daljine, ali Borjan još jednom dobro postavljen i dobro brani ovaj udarac u okvir gola.

73. minut: Jojić je odradio svoj deo posla, sada je vreme za Lazara Markovića koji će odigrati ovih 17 minuta + nadoknadu.

71. minut: Interesantne scene na severnoj tribini, vatromet! Leti na sve strane pirotehnika, ponovo imamo dim... Srnić dobija žuti karton zbog protesta kod beskompromisnog Jovanovića danas.

69. minut: Konačno se nešto dešava! Terzić je ostavio loptu za Meniga, ovaj nije oklevao i šutirao je iz prve sa 18 metara, ali brani Borjan. Korner za Partizan, posle kojeg je Zvezda uspela da se odbrani.

67. minut: Dragoviću lopta prelazi preko noge, ali do nje ne može da stigne Jojić u kaznenom prostoru rivala. Ne može se reći da gledamo kvalitetan večiti derbi.

65. minut: Sve više fizičke igre, sudija Jovanović pustio je napad Partizana, a onda vratio na slobodan udarac na oko 25 metara od gola. Jojić se odlučio na centaršut, a Borjan lako otklanja opasnost.

61. minut: Milan Pavkov pravi faul nad Vujačićem, zbog kojeg dobija i žuti karton. Prethodno je Zvezda bila u dobroj šansi i mogla je da dođe do izgledne situacije za šut.

60. minut: Ponovo je pao Rikardo u blizini kaznenog prostora, ali sudija Srđan Jovanović ostaje nem. Dragović i on su bili u duelu, a Rikardo je besan na Jovanovićevog pomoćnika kome je dobacio i neke teške reči.

- Pogledajte najzanimljivije kadrove sa samog terena:

56. minut: Definitivno Zvezda igra nešto bolje na početku ovog drugog poluvremena. Uspeli su da ograniče crno-bele i da pritisak prebace na drugu stranu. Nisu to neki preterano opasni napadi, ali je pritisak na odbranu daleko manji.

54. minut: Korner za Crvenu zvezdu. Centrirao je Kanga, ali je iz svega viđen samo prekid, pošto je Jevtović završio na zemlji i sudija Jovanović je morao da se uveri da je sa njim sve kako treba.

Posle bakljade, dobar deo pirotehnike završio je i na atletskoj stazi pored pripadnika organa reda i mira.

Zvezda - Partizan Foto: Telegraf.rs

50. minut: Stevanović je sada neoprezno reagovao posle jednog centaršuta Kataija, lopta je letela po kaznenom prostoru na sve strane dok je odbrana Partizana konačno nije poslala daleko ka sredini terena.

48. minut: Katai je centrirao, ali je Lutovac mirno reagovao i samo prosledio loptu do svog golmana.

46. minut: Počelo je drugo poluvreme. Ogromna bakljada na severnoj tribini, sada se dim širi po stadionu i smanjuje vidljivost.

- Izmene na poluvremenu u timu Zvezde: Pavkov i Gajić su u igri, izašli su Pičini i Ohi. U ekipi Partizana, Lutovac je zamenio Uroševića.

POLUVREME: Nema golova na stadionu Rajko Mitić, a nema ni nadoknade. Srđan Jovanović je odmah poslao igrače u tunel.

43. minut: Taman što smo to rekli, kontra za Partizan. Velika šansa za crno-bele, imali su dosta igrača napred, ali Menig nije uspeo da "pokupi" ovu loptu.

42. minut: Još oko tri minuta su preostala do poluvremena. Igra se u poslednjih nekoliko minuta smirila, Zvezda je uspela da "odbije" Partizan od svog kaznenog prostora.

36. minut: Novi pad u kaznenom prostoru. Sada je Terzić završio na zemlji posle skoka sa Pičinijem. Rikardo je centrirao posle dodavanja Jojića prethodno, a odbrana Zvezde ponovo je pokazala svoje slabosti.

34. minut: Nekih desetak minuta ranije, Kanga se zaleteo ka klupi Partizana nezadovoljan zbog određene situacije. Pogledajte kako je to izgledalo:

30. minut: Srđan Jovanović neće da toleriše  obraćanja trenera, pošto je i Dejan Stanković zbog žustre reakcije upravo dobio žuti karton. Prethodno je i Rodić zbog oštrog starta nad Zdjelarom dobio žuti karton i upisan je u beležnicu.

29. minut: Besan je sada Stanojević zbog situacije kraj aut-linije u kojoj je Terzić povučen sa leđa. Delovalo je da je to zaista bio prekršaj, ali je sudija Jovanović ostao nem. Naposletku, zbog žustre reakcije, trener Partizana dobija žuti karton.

25. minut: Au! Kakva šansa za Partizan! Menig je ukrao loptu po desnoj strani, sjajno je prošao i dodao loptu po zemlji tačno do Terzića. Međutim, mladi igrač crno-belih je loše zahvatio loptu, prešla mu je preko noge i propuštena je stopostotna prilika.

- Pored terena, Stanković i Stanojević su se srdačno pozdravili pred sam meč:

- Pogledajte izbliza koreografiju Delija sa početka meča:

Video: Snimak dronom koreografije Delija na 167. Večitom derbiju preko tri tribine

20. minut: Definitivno je Partizan bolje otvorio ovaj meč! Velika šansa, odličan centaršut Uroševića, ali je Borjan izleteo u pravom trenutku i izbio je loptu podalje od svoje mreže. Da se to nije desilo, čekali su loptu i Jojić, ali i Rikardo...

16. minut: I Menig se našao u kontri Partizana, ali je odbrana Zvezde dobro odreagovala. Deluje da je gostujući tim za sada bolje ušao u meč.

14. minut: Dve akcije na dva kraja terena, dva pada u kaznenom prostoru. Prvo je Ohi pao, a sudija Jovanović odmahnuo, da bi usledila kontra Partizana u kojoj se i Rikardo našao na zemlji. Međutim, VAR je potvrdio Srđanovu odluku i igra se dalje.

13. minut: Sanogo je završio na zemlji posle jednog jakog sudara. Išao je direktno grudima u ovaj start, pa je zbog toga i udarac bio nezgodniji i bolniji. Ipak, deluje da će nakon reakcije lekarske ekipe ipak sve biti kako treba.

10. minut: Urošević se već požalio i na povredu, medicinski tim ga je "prskao" sprejom, a Stanojević je reagovao tako što je poslao zamene na zagrevanje.

8. minut: Urošević je uputio jak udarac sa oko 20 metara iskosa po desnoj strani, međutim, lopta je završila daleko pored stative.

7. minut: Fudbalski gledano, prvih par minuta je veoma mirno. Uglavnom se igra na sredini terena, bez većih šansi na obe strane.

5. minut: Evo i scena sa Marakane kada su se navijači crno-belih zaleteli ka policijskom kordonu.

Video: Frka na istoku pred početak derbija: Grobari se zaleteli sa kaiševima prema žandarmima

3. minut: Pogledajte koreografiju kojom su navijači Crvene zvezde dočekali fudbalere obe ekipe.

1. minut: Utakmica na stadionu "Rajko Mitić" upravo je počela!

- Igrači predvođeni sudijom Srđanom Jovanovićem izašli su na teren. Komunikacija sa VAR sobom radi, tako da čekamo prvi sudijski zvižduk.

- Uslovi za igranje fudbala su apsolutno idealni. Temperatura u Beogradu pred početak meča je 15 stepeni, nema kiše, niti se ona očekuje u nastavku večeri u glavnom gradu Srbije.

STARTNE POSTAVE

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan - Rodić, Dragović, Eraković, Pićini - Sanogo, Srnić - Ivanić, Kanga, Katai - Ohi. Izmene: Gordić, Gajić, Pankov, Krstičić, Pavkov, Falko, Đurić, Motika, Ben, Stanković, Gobeljić.

Partizan (4-3-2-1): Stevanović - Urošević, Vujačić, Miletić, Miljković - Zdjelar, Jevtović, Jojić - Menig, Tezić - Rikardo. Izmene: Popović, Saničanin, Natho, Baždar, Fejsa, Živković, Ostojić, Milovanović, Marković, Lutovac, Smiljanić.

DEŠAVANJA PRED UTAKMICU

17.53 - Prve manje tenzije na istočnoj tribini stadiona "Rajko Mitić". Navijači Partizana zaleteli su se sa kaiševima ka kordonu policije koja ih je zaustavila.

17.49 - I navijači Zvezde su u sjajnom raspoloženju pred večiti derbi. Pogledajte atmosferu sa severne tribine.

17.46 - VAR će sigurno raditi na Marakani, potvrđeno je na TV "Arena Sport". Ukoliko slučajno dođe do određenog prekida veze, komunikacija između sudija odvijaće se putem mobilnog ili fiksnog telefona.

- Imam informacije, pre sat i po su sudije sve probale na terenu, pre 10 minuta je bila poslednja provera na terenu, sve funkcioniše. Više puta smo probali razne scenarije, pre svega audio sistema, jer je to nama do sada bio problem, to je komunikacija između sudija na terenu. Nekoliko puta se desio problem na relaciji "teren-soba u Staroj Pazovi". Više scenarija smo probali, u tunelu, van tunela, sve je funkcionisalo - rekao je VAR instruktor, Igor Radojičić.

- Postoji alternativni sistem od ovog kola, gde može da se do četvrtog sudije dođe i mobilnom vezom. On ima bubicu u uhu. Dakle, ako ne radi audio komunikacija, onda da može na bilo koji način da se uspostavi telefonska veza između terena i VAR sobe, bilo mobilnim, bilo fiksnim putem. To je FIFA sada dozvolila.

17.43 - Grobari su se u velikom broju već okupili na južnoj tribini stadiona "Rajko Mitić", a ono što je posebno upalo u oči jeste velika zastava sa ispisanim latiničnim slovom "Z", koja asocira na dešavanja u Ukrajini.

17.40 - I Aleksandar Stanojević i Dejan Stanković bili su nasmejani prilikom davanja izjava za TV "Arena Sport" pred početak večitog derbija.

- Radili smo dosta tokom proleća, odradili fenomenalne pripreme i izborili se da igramo kod kuće, pred našim navijačima. Pored toga imamo dva poena prednosti. Zacrtali smo cilj. Želimo da dobijemo sve do kraja, pristup će do kraja biti isti. Idemo na pobedu. Ovo je velika šansa za ovu generaciju da jednu tešku i lepu sezonu učine srećnim i za naše navijače - izjavio je Stanković.

- Ne gledam istoriju i prošlost, svaki dan je novi dan, ovo je drugačiji i novi derbi, ne bih se vraćao na prošlost. Promenio sam ekipu, siguran sam, naravno, izvešćemo energičnu ekipu. Koncentrisani smo, dobro smo izgledali u poslednjim utakmicama i poslednjih dana - dodao je Stanojević.

17.36 - Igrači Partizana su odmah po izlasku iz tunela potrčali ka južnoj tribini, gde su imali razgovor sa najvatrenijim navijačima crno-belih.

17.25 - Koji rezultat očekujete večeras? Glasajte u anketi!

17.10 - Evo kako trenutno izgleda situacija pred kapijom stadiona Crvene zvezde. Veliki broj ljudi čeka da uđe unutra.

17.07 - I navijači Partizana će biti prisutni na derbiju, a prilikom njihovog proslaka, policija je blokirala čitav potez oko stadiona.

Video: Dolazak Grobara na derbi: Zaustavili Autokomandu pevaju se pesme

17.05 - Pogledajte situaciju na Autokomandi na oko sat vremena pred početak susreta.

Video: Ogromne snage policije i žandarmerije na Autokomandi: Blokiran saobraćaj da prođu Partizanovi igrači

Video: Na svakih 3-4 metra policajac: Ovako je izgledao dolazak igrača Partizana na Marakanu pred derbi

16.51 - Velike kolone navijača kreću se ka stadionu "Rajko Mitić", a interesantno je da se u gomili nalazi i pozamašan broj pripadnica lepšeg pola.

16.44 - Ukoliko ste se kojim slučajem uputili ka stadionu "Rajko Mitić" tramvajem, nemojte se nadati da ćete do tamo njime i stići. Linije 9, 10 i 14 su sada blokirane, pošto veliki broj navijača ide tramvajskim bašticama.

16.39 - Veća grupa navijača kreće se ka stadionu "Rajko Mitić" i trenutno prelazi nadvožnjak na Autokomandi kod stanice Franše D'Eperea. Za sada nema većih incidenata, a policija je u velikom broju prisutna na licu mesta.

Navijači Foto: Telegraf.rs

16.36 - Prema informacijama sa lica mesta od naših izveštača, čitav potez oko Autokomande i stadiona Crvene zvezde je blokiran. Veliki broj navijača već se nalazi u ovom delu grada i prisutne su jake policijske snage, pa su automobili primorani da se okreću i traže alternativne rute.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Meč je zakazan za 18 časova, Zvezda ima dva boda prednosti i u slučaju da pobedi najverovatnije bi došla do pete uzastopne titule.

Očekuje se i puna Marakana i veliki broj navijača na obe strane. Zvezda je ostavila jedan deo karata za sam dan utakmice za sve one koji putuju iz drugih mesta na derbi, ali je ulaznica sve manje.

Pravdu deli naš najbolji arbitar Srđan Jovanović, oko čijeg delegiranja se podigla velika prašina na Marakani, pošto je Zvezda tražila njegovo izuzeće.

Dok čekamo zvanične sastave, koji bi trebalo da se pojave oko 16.30, možete da se izjasnite u anketi o ishodu derbija.

Bonus galerija: Najatraktivnije navijačice Zvezde među poznatim ličnostima

Bonus galerija: Najatraktivnije navijačice Partizana među poznatim ličnostima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Au

    16. april 2022 | 19:57

    I ovo bila borba za titulu.Sram bilo i jedne i druge

  • Doktor

    16. april 2022 | 19:59

    Kakva ružna i kukavička igra moje Zvezde. Ponekad se pitam, zbog čega se fudbal igra... zbog golova ili tamo nekog boda...

  • Mile Kazanova

    16. april 2022 | 19:57

    Najveci gubitnici su ljudi koji su bili na stadionu i kupili kartu. To im je za nauk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA