≫ 

Kolina potvrdio da će fudbal na SP u Kataru biti drugačiji: "Ovako će sudije nadoknaditi vreme"

FIFA očigledno ima jasan plan

  • 4
Pjerluiđi Kolina Foto: MN Press

Legendarni Pjerluiđi Kolina, šef sudija unutar FIFA i deo IFAB-a tela koja određuje pravila fudbalske igre, dao je jedan intervju za italijanske medije u kom je govorio o potencijalnoj promeni fudbala na Svetskom prvenstvu u Kataru.

To se, pre svega, odnosi na efektivni deo igre, odnosno nadoknadu koja bi na Mundijalu mogla da bude i do 10 minuta. A sve u cilju poboljšanja same igre.

- Danas je prihvaćeno da je dobro kada meč ima oko 60 minuta efektivne igre. Mi u FIFA ćemo za Svetsko prvenstvo govoriti sudijama kako da nadoknade izgubljeno vreme, ali za postignute golove. Ako su tri gola postignuta u jednom poluvremenu, prosečno slavlje traje minut i po, to je pet minuta slavlja i pet minuta u kojima se fudbal ne igra. Ako želimo da budemo precizniji, moraćemo da se pripremimo za nadoknade vremena od po devet minuta - rekao je Kolina, a onda se osvrnuo na to kako se gubi vreme:

- Ako pogledate statistiku, videćete da neki timovi igraju efektivno 52 minuta, drugi 43 minuta, a neki treći 58 minuta. Ako sve to saberete tokom jedne ligaške sezone, razlike postanu velike. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da navijači i na stadionu i kraj TV ekrana plaćaju svojim novcem da gledaju meč od 90 minuta fudbala, ali nekad vide po 44-45 minuta igre. Pola cene karte ode na neaktivno vreme. Najviše protraćenog vremena ode na izvođenje auta ili gol-auta.

Nastavio je Italijan da objašnjava trenutnu situaciju u fudbalu koji očigledno želi da unapredi.

- Ove stvari su jako važne za fudbal, ali osam-devet minuta za izvođenje auta, i još toliko za gol-aut. Zato je pre 30 godina doneta odluka da igrač ne može nogom namerno da vrati loptu golmanu i da je on uzme u ruke, to je dovelo do toga da je fudbal postao zanimljiviji. I sad razmišljamo da uradimo nešto slično.

Video: Linč potpaljen besom: Navijači Nigerije demolirali stadion posle neuspeha u kvalifikacijama za SP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA