≫ 

Evropol i UEFA udružili snage protiv kriminala u fudbalu, smernice poslate i na adresu FSS-a

Kako je objavljeno na sajtu Evropola, stručni paneli su tokom dana analizirali najhitnije trenutne i buduće pretnje integritetu fudbala i borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa.

  • 7
Hapšenje lisice, europol, evropol Foto: Pixabay, Wikipedia

Evropska policijska služba za borbu protiv organizovanog kriminala (Evropol) i Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) održale su u utorak prvi zvanični sastanak na kojem se, uz prisustvo 49 predstavnika fudbalskih asocijacija iz Evrope (od ukupno 55), diskutovalo o zajedničkom delovanju na suzbijanju organizovanog kriminala u fudbalu.

Onlajn sastanku je ispred Fudbalskog saveza Srbije prisustvovao Bratislav Đurović, komesar za integritet takmičenja pri nacionalnom fudbalskom savezu naše zemlje.

Inače, ovom vrlo važnom skupu, prvom u tolikom obimu ove dve organizacije, koji je održan u holandskom Hagu, prisustvovalo je 109 pravnika i pomenutih predstavnika fudbalskih saveza većine država.

Kako je objavljeno na sajtu Evropola, stručni paneli su tokom dana analizirali najhitnije trenutne i buduće pretnje integritetu fudbala i borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa. Oni su razgovarali o temama kao što su operativna saradnja između organa za sprovođenje zakona i fudbalskih službenika za integritet i rano otkrivanje sumnjivih obrazaca klađenja.

I prevencija je takođe bila važna tema u agendi sastanka. Fokus je bio na novim nedavno usvojenim zakonskim okvira i postojećima alatima dizajniranih da spreče nameštanje utakmica i olakšaju razmenu informacija.

Posle sastanka Burkhard Muhl, jedan od šefova Evropola, je dao na važnosti ovom skupu koji će ubuduće biti praksa u saradnji dve organizacije.

- Organizovani kriminal je brzo došao do zaključka da mnogi fudbalski klubovi finansijski trpe zbog pandemije kovida. A tamo gde ima manje novca, igrači, treneri, zvaničnici, pa čak i rukovodioci klubova sve su podložniji tome da budu korumpirani od strane onih koji nameštaju utakmice - locirao je osnovi problem Muhl.

- Što se tiče ogromnih profita povezanih sa sistemom "učiniti nepredvidivo predvidljivim", vidimo sve više slučajeva nameštanja utakmica i sumnjivih rezultata. Saradnja između organa za sprovođenje zakona i sportskih organizacija je od vitalnog značaja ne samo za otkrivanje i istragu sumnje na korupciju u fudbalu, već i za zaustavljanje takvih aktivnosti pre nego što uopšte počnu - poručio je Muhl.

Žuti karton, fudbalski sudija, prekršaj Foto: Shutterstock

Ispred UEFA, povodom sastanka se oglasio Angelo Rigopulos, Direktor za integritet i regularnost.

- Ova prva zajednička međunarodna konferencija Evropola i UEFA važan je korak napred u borbi protiv nameštanja utakmica i odavde je poslat snažan signal da su obe organizacije tu da udruže svoje snage i da daju sve od sebe da minimiziraju ovu pojavu.

Vinsent Ven, šef UEFA za borbu protiv nameštanja utakmica, takođe je apostrofirao važnost udruživanja dve orgamizaciej na planu borbe protiv organizovanog kriminala.

- Danas, više nego ikada ranije, evropski fudbal i sektor za provođenje zakona moraju da ostanu ujedinjeni i pruže međusobnu podršku u nastojanju da naš sport zaštitimo od ove pošasti, sarađujući u zajedničkim aktivnostima, realizacijom zajedničkih projekata i razmenom informacija iz oblasti nameštanja utakmica.

Iz Evropola je saopšteno da stručnjaci Evropskog centra za finansijski i ekonomski kriminal te organizacije sarađuju sa organima za sprovođenje zakona širom Evropske unije kako bi identifikovali veze između sumnjivih utakmica i osumnjičenih, kao i da otkriju grupe organizovanog kriminala koje organizuju ove višemilionske prevare u evrima protiv sporta.

Tim UEFA stručnjaka za borbu protiv nameštanja utakmica radiće na obrazovanju, obaveštajnim podacima, istrazi i saradnji sa svojom mrežom od 55 službenika za integritet, kao i ključnim akterima i partnerima, sa posebnim naglaskom na sprečavanju bilo kakvih problema u vezi sa nameštanjem utakmica i nepravilnostima u klađenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ХАЏИ КОСТА

    26. april 2022 | 19:29

    НОРМАЛНО ДА СВЕ ТО ТРЕБА ОЧИСТИТИ НА ЧЕЛУ СА ОНИМА КОЈИ СУ ДОЗВОЛИЛИ ДА ТАКОЗВАНО КОСОВО ИГРА КВАЛИФИКАЦИЈЕ И ОНЕ КОЈИ СУ ИЗБАЦИЛИ РУСЕ ИЗ БАРАЖА ЗА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ☦️☦️☦️🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇧🇾🇧🇾🇧🇾♥️

  • Zlatko

    26. april 2022 | 20:12

    Kolubara?!

  • DDF

    26. april 2022 | 18:48

    U Srbiji kada se politicki kadrovi"oteraju"mozemo pricati o borbi protiv kriminala u fudbalu,do tada gledacemo i slusati o"postenju"nasih fudbalskih kadrova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA