≫ 

Ogromna tuga, preminuo je legendarni Ivica Osim

On je preminuo u 81. godini

  • 45

Veoma tužan dan za ljubitelje jugoslovenskog, ali i svetskog fudbala. U nedelju, prvog maja 2022. godine, zauvek nas je napustio legendarni fudbaler iz Bosne i Hercegovine, Ivica Osim, potvrđeno je za Klix.ba.

Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine, praktično je odrastao na Grbavici, gde je i počeo sa igranjem fudbala u Željezničaru. Kasnije je i juniorski tim zamenio seniorskim, a u Željezničaru je proveo čak 11 godina, tokom kojih je skupio 250 nastupa i postigao 75 golova.

Posle staža u Bosni i Hercegovini, on je otišao u Francusku, gde je nastupao za tri kluba - Strazbur, Sedan i Valensijen. Tokom igranja je zaradio nadimak i "Štraus" koji ga je krasio zbog njegove plave kose, a nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije. U dresu nacionalnog tima je odigrao 16 mečeva, a bio je i ključni igrač u osvajanju drugog mesta na Evropskom prvenstvu 1968. godine.

Igračku karijeru je završio 1978. godine, posle čega se obreo u trenerske vode. Vodio je Željezničar na početku karijere, punih osam godina je proveo na Grbavici, a bio je i selektor repreznetacije Jugoslavije, kao i trener Partizana, Panatinaikosa, Šturma, Džef Junajteda, da bi poslednji posao odradio na klupi Japana.

Sa ekipom Željezničara je igrao polufinale Kupa Uefa protiv Videotona, kada je bio na korak od finala, ali su snovi "Plavih" skončani u 87. minutu revanš utakmice, kada je primio gol za 2:1.

Video: In memoriam - Mino Rajola: Umro najmoćniji fudbalski menadžer, karijeru počeo kao pica majstor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA