≫ 

Ovo su 4 lige koje će Zvezda pomno pratiti zbog LŠ: Čekaju se iznenađenja u Hrvatskoj i Nemačkoj

S druge strane, Partizan čeka kiks crveno-belih kako bi zaigrao kvalifikacije i iste krenuo od 3. kola

  • 24
UEFA žreb, FK Crvena zvezda Foto: UEFA.com, Wikimedia

Kao što je već poznato, izbacivanje ruskih timova iz evropskih takmičenja za sezonu 2022/23 donelo je određena pomeranja kada su u pitanju Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija -  a to se psoebno odnosi na kvalifikacije za pomenuta takmičenja!

Iako su već ranije istakli da ih ne veseli tuđa nesreća, i srpski klubovi će imati određene benefite zbog ove odluke UEFA. To se najviše odnosni na put šampiona u kvalifikacijama za LŠ i ulazak osvajača Kupa u 3. kolo kvalifikacija za LE. Možda i u plej-of ukoliko se poklope dva rezultata.

Što se tiče kvalifikacija za LŠ, gledaćemo trenutno stanje na tabeli. Crvena zvezda je lider Superlige i u preostala tri boda joj treba još sedam bodova kako bi i zvanično odbranili titulu. Ukoliko to uspeju, crveno-belima bi mnoga vrata mogla da se otvore kada su i pitanju kvalifikacije.

Ono što je sigurno jeste to da će Zvezda krenuti od 3. kola i da će u oba preostala biti nosilac. S tim da bi određene promene u nekoliko liga donele crveno-belima lakše protivnike i potencijalno ulazak u 3. šešir grupne faze LŠ. Uz jednu napomenu - Viljareal ne sme da bude prvak Evrope!

Hrvatska

Dinamo je tri kola pre kraja lider sa četiri boda više od Hajduka i pet od Osijeka, a zanimljivo da do kraja dočekuje oba rivala. Modri će biti nosioci i u 2. i u 3. kolu kvalifikacija, kao i u plej-ofu. Ukoliko uđu u grupnu fazu, trenutno su na mestu koje vodi u 3. šešir.

To znači da bi Zvezdi odgovaralo da Dinamo ne bude šampion. Prvi je ta borba za ulazak u 3. šešir LŠ gde crveno-belima, između ostalog, treba kiks Dinama i nedolazak u grupnu fazu. Drugi je da bi Zvezda u tom slučaju imala lakše rivale u kvalifikacijama.

FK Dinamo - FK Totenhem Foto: Tanjug/AP

Ako bi Hajduk ili Osijek uzeli titulu, nasledili bi nacionalni koeficijent 8.000 i bili bi nenosioci već u 2. kolu. U tim slučaju bi Maribor (trenutno prvi u Sloveniji sa bodom više od Kopera) bio nosilac, dok bi Slovenci potencijalno u 3. šeširu "istisli" Ludogorec iz donjeg i prebacili ga u gornji deo šešira.

Onda bi Zvezdini potencijalni rivali bili Šerif, Kluž, Bodo Glimt, Ferencvaroš, Apolon i Maribor. Ili neke ekipe sa slabijim koeficijentom ukoliko naprave iznenađenje. Zatim, u plej-ofu bi se Viktorija Plzenj (trenutno lider Češke) pomerila za mesto gore i potencijalni rivali Zvezde bili bi Karabag, Malme, Šerif i Trabzon.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Češka

Ovde je situacija jako komplikovana. Plzenj ima dva boda više od Slavije, a tokom vikenda su ove ekipe igrale derbi koji može da odluči titulu. Slavija je povela iz penala u 91. minutu, gosti su izjednačili u 95. takođe sa bele tačke.

Plzenj do kraja čeka Spartu, gostuje Hradecu i u poslednjem kolu dočekuju Ostravu. S druge strane, Slavija čeka Slovačko, gostuje Ostravi i dočekuje Spartu u poslednjem kolu.

Plzenj je trenutno prvi ispod crte u plej-ofu LŠ, a ukoliko Sparta osvoji titulu automatski će preteći i Zvezdu u šeširu nosioca. Imaju 52.000 boda i gurnuće Kopenhagen (trenutno prvi u Danskoj) kao potencijalnog rivala crveno-belih.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Nemačka

Situacija u Nemačkoj nema veze sa kvalifikacijama kada je u pitanju Zvezdin slučaj, ali i te kako ima prilikom potencijalnog ulaska u LŠ. Leverkuzen je treći sa 58 bodova, Frajburg je četvriti i ima 55, dok je Lajpcig peti sa 54 boda.

Crveno-belima nikako ne bi odgovaralo da Lajpcig bude u TOP 4, jer bi u tiom slučaju Bikovi uskočili u drugi šešir i gurnuli bi Zvezdu za jedno mesto dole. Ako Lajpcig uzme Ligu Evrope, biće u prvom šešitu i stanje se neće menjati, a ako ostane na 5. mestu (ili niže), do znači da će Leverkuzen u 3. šešir, a Frajburg ide u 4. Naravno, ako Lajpcig uđe u LŠ, onda bi Zvezdi odgovaralo i to da Frajburg makar bude četvrti, a ne Aspirindžije.

Leverkuzen gostuje Hofenhajmu i čeka u poslednjem kolu Frajburg koji će prethodno igrati sa Union Berlinom. S druge strane, Lajpcig Augzburg i gostuje Arminiji u Bilefeldu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Danska

Ovde se Kopenhagen i Midtjiland bore za titulu i lider ima tri boda više od ovosezonskog rivala Zvezde u Ligi Evrope.

Kopenhagen ide u goste Bronbiju, čeka Silkeborg, gostuju Randersu i u poslednjem kolu na noge im dolazi Alborg. Midtjiland ima još da igra sa Bronbijem i Randersom kod kuće, te sa Alborgom i Silkeborgom u gostima.

Midtjiland ima 19.000 bodova i u slučaju da bude šampion delovaće iz grupe nenosioca u plej-ofu. To znači da bi ponovo bili potencijalni rival Zvezde, jer bi u tom slučaju Plzenj otišao korak gore.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Vredi pomenuti i to da će Partizan, ukoliko u preostala tri kola pretekne Zvezdu, krenuti takmičenje iz trećeg kola kvalifikacija u kom će biti povlašćen, dok bi u plej-ofu mogao da izvuče Dinamo, Olimpijakos, Kopenhagen i Plzenj. Naravno, pod pretpostavkom da se ništa ne bude menjalo na tabeli u samom finišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tetka sa islanda

    3. maj 2022 | 13:12

    jel to prvevenstvo u srbiji gotovo..

  • Bezveze

    3. maj 2022 | 18:06

    Imali ste druze penala prosle 5 protiv Zvezde u kupu i pre prosle isto 5 protiv Vojvodine i Lalata i niste pogli pogodite nista,em Mustafi ne uvati nista,nije do penala do vas je

  • lux

    3. maj 2022 | 14:16

    zaninljivi su ovi iz drzavnog projekta.sad kad im je stanoje prosuo 7 bodova da mogu kokodakati po miloj volji sad se sepure kao..mi smo to igrama osvojili..alooo lapani..izdaja stanoja vas poslala na celo..da je pravde i suda davno bi vi dobili nanogice i katanac za primjer svima u evropi..a ovako..cestitamo vam i sledecih 5 titula koje je terza vec obecao..zna covjek sta je ovima zadatak u partizanu...jadni li ste koliko ste teski zajedno sa partizanovim izdajnicima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA