Čeferin zapretio Realu, Barsi i Juveu: Ko podrži Superligu, rizikuje izbacivanje iz Lige šampiona

Iako je u finalu najelitnijeg takmičenja, "kraljevski klub" bi mogao da se suoči s ozbiljnim posledicama

  • 2
Aleksander Ceferin, Aleksander Čeferin Foto: Tanjug/AP

Mogućnost osnivanja fudbalske Superlige izazvalo je pravi zemljotres prošle godine, kada je ta ideja krenula u realizaciju. Ipak, pod pretnjama UEFA-e, gotovo svi klubovi su odustali od tog plana, ali su najuporniji i dalje tu.

Real Madrid, Barselona i Juventus nisu odustali od ideje Superlige, iako se normalno takmiče u evropskim takmičenjima pod okriljem UEFA. Prvi čovek Evropske fudbalske unije Aleksandar Čeferin rekao je da bi klubovi koji podržavaju Superligu mogli da budu izbačeni iz evropskih takmičenja.

- Moguće je kazniti bilo koji klub, pa tako i potencijalnog osvajača Lige šampiona, a naravno da je moguće i izbacivanje iz takmičenje. O tome će odlučiti Uefina Disciplinska komisija koja je nezavisno telo. Oni se bune kako UEFA zarađuje milijarde, a 93.5% prihoda se vraća klubovima.

Najnovija odluka koju je donela UEFA vezana za svoja evropska takmičenja jeste da će sva tri takmičenja od 2024. godine imati 36 ekipa u grupnoj fazi umesto sadašnjih 32.

- UEFA je ovim pokazala da je potpuno predana poštovanju temeljnih vrednosti sporta i branjenju ključnih principa otvorenog takmičenja. Ove odluke rezultat su intenzivnih razgovora s navijačima, igračima, trenerima i predstavnicima saveza.

Čeferin je objasnio i koja je glavna razlika između Lige šampiona i Superlige.

- Više klubova u Ligi šampiona ne znači da smo postali Superliga. Superliga bi uvek imala iste klubove koji bi igrali jedni protiv drugih.

Video: Čeferin o Super ligi Evrope: Da je ona pravljena pre 30 godina tu bi bila Zvezda, a ne Junajted!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smejurija dana

    11. maj 2022 | 15:10

    Zapretio lik koji je od Lige Šampiona napravio Superligu

  • Mire

    11. maj 2022 | 15:57

    Bez njih je šampion liga gola 0 . Nisu oni privatna prćija Uefa .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA