≫ 

Rikardo ispisao istoriju na "Krovu", Partizan "ulovio zmajeve" i ostao u šampionskoj trci

Poslednje kolo odlučiće ko je najbolji tim Srbije u tekućoj sezoni

  • 74
FK Partizan Foto: MN Press

Dojava o bombi u tržnom centru na Voždovcu možda jeste prolongirala meč između istoimenog kluba i Partizana za nekoliko sati, ali nije omela aktere dva tima da prikažu dobar, dinamičan, otvoren fudbal u kome se ekipa Aleksandra Stanojevića pokazala kao veštija, spretnija, iskusnija i kvalitetnija slaveći sa ubedljivih 3:0. Golove za crno-bele su postigli Rikardo Gomeš, novi klupski rekorder, koji je mrežu rivala dva puta pogađao sa bele tačke, odnosno Igor Vujačić čiji pogotak je praktično stavio tačku na uspeh kluba iz Humske i nastavak potere za Crvenom zvezdom u šampionskoj trci.

Da ne beše VAR tehnologije, koja je ipak u nastavku meča bila na strani gostiju, Partizan bi “načeo” Voždovac već posle 20-tak sekundi igre i obezbedio još komotniji položaj nego li što je to kasnije uspeo kroz samu igru. Bila je to brzopotezna akcija Meniga, Natha koji je sjajno odigrao završni pas i nesuđenog egzekutora Rikarda, koga je, rekoše sudije iz VAR sobe, sopstveno koleno onemogućilo da već tada obori klupski rekord. Golim okom se nije moglo videti, nije bilo sjajno ni sa povučenim linijama, no, pogodak je postignut i crno-beli su za uspeh morali da se izbore na teži način.

Istina, tradicija od pet uzastopnih pobeda, otkako je Stanojević seo na klupu, išla im je na ruku, gol razlika u tom periodu od 16:0 takođe, pa je verovatno i ta činjenica uticala da Voždovac ovoga puta bude daleko lakši “plen” nego u prethodnim mečevima.

Partizan je nametnuo svoj stil, kontrolisaom dešavanja na terenu i konstantno pretio, koristeći u tranziciji upravo brzinu Meniga koji je kretanjem po boku, pa i između linija unosio veliku pometnju u odbranu domaćina, dok je Rikardo obilato koristio iskustvo na štoperima Lintinog tima, posebno Ivezićem, sa kojim se u nekoliko situacija naprosto igrao.

Voždovac - Partizan Foto: MN Press

U takvoj konstalaciji snaga crno-beli su lako dolazili do dobrih situacija, ali su samo usled nedostatka koncentracije i odličnih intervencija golmana Krunića gotovo pola sata čekali do prvog gola. Do tada, Kvinsi Menig je dva puta bio u izglednim prilikama, koje je pomenuti Krunić osujetio, ali je, bar se tada činilo, situaciju zakomplikovala povreda Natha, koga je već u 20. minutu zamenio Filip Holender.

Rekosmo – činilo se tada, no u praksi, Holender je doneo osveženje i dodatnu brzinu u napadu, pomalo verovatno i iznenadio Voždovac, a sve je materijalizovano u 28. minutu, u kome je Rikardo obavio kompletan posao.

Zagradio se leđima iskosa levo, potom okrenuo Ivezića oko sebe kao juniora I naveo ga da napravi prekršaj, koji je okarakterisan I proveren u VAR sobi kao jedanaesterac. Napadač sa Zelenorstkih ostrva je u odsustvu Natha preuzeo odgovornost, prvi put posle jesenjeg promašaja protiv Proletera u Humskoj i – pogodio za 0:1 i istorijski rekord od 36 golova za Partizan u jednoj sezoni.

Video: Istorijski gol Rikarda: Napadač Partizana postigao 36. gol u sezoni, jedini u istoriji crno-belih

Mogao je Rikardo da se proslavi minut kasnije, kada ga je posle kombinovanja sa Holenderom i bega od 35 metara uposlio mladi Terzić, međutim, napadač je ovoga puta zakasnio delić sekunde sa udarcem, izbegao je blok, ali i promašio okvir, iako je Krunić ostao ukopan na sredini gola.

Pritisak Partizana u završnici prvog dela je doneo i priliku Meniga, koji je okrenuo dva čuvara na 25 metara i šutirao preko gola, da bi u 38. minutu Nikola Terzić u kaznenom prostoru prvo predriblao Dajmanovića, potom ga vratio na suprotnu stranu i prosto naveo da loptu dokači rukom, što su sudije ponovo označile kao jedanaesterac, Rikardo, pun samopouzdanja, još jednom je prihvatio izazov i matirao Krinića za – 0:2.

Video: Damjanović igrao rukom, sudija pokazao na penal, Rikardo precizan drugi put sa bele tačke

Valja napomenuti da ni Voždovac nije bio podređen sve vreme u prvih 45 minuta, štaviše, imali su i domaći svoje svetle momente, ali nisu uspevali da kazne propuste u odbrani Partizana. Prvo je Ćirković zapretio glavom iz neposredne blizine, pošto je na desnom boku pukla odbrana crno-belih, kasnije je Lasickas dva puta šutirao u okvir gola i oba puta je Stevanović bio izuzetan, a u smiraju prvog dela Pantovića je u poslednjem momentu omeo Vujačić u izglednoj prilici, da bi u Mijailović iz nehata, u pokušaju centaršuta, pogodio stativu pred sam odlazak na odmor.

Ubedljiva prednost i bolja igra verovatno su donekle uljuljkali fudbalere Partizana, kojima se u nastavku utakmice donekle ponovio scenario iz dvomeča sa Vojvodinom, kada su takođe pokazivali dva različita lica u dva poluvremena.

Mlako su ušli i u drugih 45 minuta sa “zmajevima”, u toj meri da je Lintin tim dobrih 15-tak minuta kontrolisao dešavanja, igrao otvoreno, napadao i stvarao situacije pred golom, dok su se Stanojevićevi izabranici pomalo nepovezano branili, omogućavajući previše prostora rivalu.

Dobro su kombinovali domaćini, pretili preko Pantovića, Milojevića, ali su imali problem u poslednjoj trećini, sa završnim pasom, ali i sa golmanom Nemanjom Stevanovićem, koji je sve navedene udarce hvatao kao “magnetom”.

Kada je Partizan počeo da vraća kontrolu, reagovao je i Stanojević, poslao na teren Marka Jevtovića i Nemanju Jovića, umesto “lake konjice” Meniga i Terzića, kako bi dodatno “smirio” Voždovac, ali dobio i na snazi i agresivnosti. Nije dugo čekao na plodove svoje ideje, iako je gol stigao iz oružja koje je crno-bele nosilo cele jeseni – prekida.

Bio je to 66. minut, kada su gosti izborili korner koji je izveo Jojić, a Igor Vujaćić nebeskim skokom pogodio bliži ugao Krunića i praktično stavio tačku na meč – 0:3. Istina, nekoliko minuta kasnije je Rikardo još jednom matirao golmana “zmajeva”, ali je VAR i ovoga puta “presudio” protiv njega i Partizana, pa je ubrzo mesto ustupio mladom Marku Milovanoviću.

Video: Igor Vujačić trese mrežu Voždovčana nakon odlično izvedenog kornera Miloša Jojića

Pomenuti mladi napadač je donekle kumovao dobroj prilici Holendera, pošto se izborio, potom dodao loptu mađarskom reprezentativcu koji je u 77. minutu sjajnim udarcem pogodio samo stativu. Uzvratio je Voždovac najboljom prilikom na meču preko Dajmanovića, ali ofanzivci domaćina jednostavno nisu imali rešenje za golmana Stevanovića, koji je i u tom slučaju bio sjajno pozicioniran, odbranivši udarac sa pet metara.

Do gola je mogao i mladi Milovanović, međutim, Krunić je takođe bio najjača karika odbrane domaćina i sprečio možda i teži poraz, šesti u nizu na kontu Voždovca u eri trenera Stanojevića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    16. maj 2022 | 15:53

    Iliev,Vazura,Vucela I ostala elita u Partizanu,godinama unazad spinuju da oh Zvezda krade kao I drzava!!!Gospodo over sezone ste imali +5 I dva derbija I save u basin rukama,pa ko je kriv?jer se derbi sudio ok?na polu sezonu ste slavili jesenju titulu kao da je save gotovo I ubedjeni ste bili u to!e pa Gospodo lopovi gledaj te I ucite,Terza je za vas bog I treba vas podsmevati😄😄😄😄😄😃😃😃😀😀😀😀

  • Laric

    16. maj 2022 | 20:35

    Oce li danas uprava da ode? I Samrok Stanoje? Nisu dostojni.

  • RSK

    16. maj 2022 | 15:39

    Ništa bez igračke gromade JOJICA. UPRAVA NAPOLJE ZAJEDNO SA SVOJIM TRENEROM. IZDAJNICI!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA