"Bili su uplašeni još u tunelu, rečeno im je da neće živi doći u Srbiju": Legenda Kroacije o meču s Partizanom

Sve je to bila neslana šala jednog od fudbalera Kroacije, koja je i dala doprinos kasnijoj, jako ubedljivoj pobedi

  • 7
Silvio Marić, FK Partizan, Kroacija Foto: MN Press

Prošlo je skoro 25 godina od, sada već, čuvenog dvomeča između Kroacije i Partizana, gde je hrvatski klub poražen u Beogradu sa 1:0, da bi samo sedam dana kasnije slavio u Zagrebu sa neverovatnih 5:0. Akter tog meča, Silvio Marić, vedeta Kroacije, govorila je za hrvatski Indeks upravo o tom meču.

Marić je tih godina važio za najveću udarničku iglu ekipe iz Zagreba, a u prvom meču to i nije baš pokazao, pošto se dobrano ispromašivao pred golom Ivice Kralja. Ta druga polovina 90-ih godina prošlog veka je ostala u senci rata i raspada Jugoslavije, a kako je Marić istakao, mislio je da se šale s njim kad su rekli da će igrati s Partizanom.

- Nikad se takva utakmica neće dogoditi, niti će biti takav naboj. Posle rata, u kvalifikacijama za Ligu šampiona, mi protiv njih. Nisam verovao. Ne pratim te žrebove, ne zanima me, ali kažu mi igramo s Partizanom, a ako prođemo idemo na Njukasl. Dve crno-bele ekipe. Ma sigurno se šali - rekao je Marić, pre nego što je istakao da u Beogradu nije bilo previše tog "naboja".

- Idemo prema JNA, a svuda zastave, tu su ljudi koji dižu tri prsta... U autobusu nas čuvaju naši agenti, naoružani, ali nije bilo escesa. Jedini naš navijač u Beogradu je bio Stjepan, koji je došao sa zagrebačkim tablicama. Mene je to sve još više nadahnulo, ali sam izgoreo u toj želji. Promašio sam sve što sam mogao. Pitali su me i na konferenciji da li sam tragičar, ali svima sam rekao da ima "još jedno poluvreme".

Kroacija se vratila u svoj Zagreb s porazom od 1:0, ali to ni najmanje nije uplašilo igrače i navijače ovog kluba. Štaviše, Silvio Marić je istakao da su ih navijači dočekali na aerodromu i da su svi do jednog istakli "da će biti bolje", što je i sam Robert Prosinečki pričao Mariću.

Osvanuo je taj 30. jul, došlo je vreme za revanš utakmicu ove dve ekipe, a vedeta Kroacije ističe da Maksimir nikad nije bio puniji, da su navijači davali sve svoje novce kako bi došli do papira koji je garantovao ulaz na Maksimir, dok je čak dva sata pre početka meča sve bilo prepuno.

- Dva sata pre utakmice, Maksimir je bio prepun. To nikad pre, niti posle nisam doživeo. Mi, igrači, obično izađemo dva sata ranije na teren da probamo travu, tada nema nikog na stadionu. Sada sam izašao i ugledao kako je sve prepuno. Vratio sam se u svlačionicu i rekao Marku Mlinariću, on mi nije verovao. I onda se dešava sve... Uđe prvi, drugi, treći gol... Lada odbrani penal... Sve se spojilo, mi, navijači, atmosfera. Sve - rekao je Marić, koji je onda otkrio i jednu anegdotu za koju je zaslužan Goca Jurić.

- Igrači Partizana su bili korektni, ali im u Zagrebu nije bilo svejedno. Bili su uplašeni, kad stojiš s protivničkim igračima u tunelu, obično ćutiš, ali im je Goca Jurić viknuo kroz šalu, a malo i ozbiljno. Momci, ako ovo dobijete, odavde vam nema kući. Nisu prokomentarisali, ali im nije bilo svejedno - zaključio je Silvio Marić u svom razgovoru za Indeks.

Video: Marković i Srnić u klinču: Umalo tuča igrača Partizana i Zvezde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    27. maj 2022 | 20:32

    Ајде то што су изгубили, обрукали...било је тога ихахај..Шсмрок, Флора...али што су почели децу да уче да броје, 1,2,3,4пртзн,6...мсм да је то врх, и да нема даље

  • Mijatova Prečka -PFC !

    27. maj 2022 | 22:04

    Ugasio je vas Kecman na 00,6 sec ! I to u sred Zagreba !

  • Gm

    27. maj 2022 | 22:03

    A vala i jeste ih olupali, a i ako ste!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA