Niti je vuk sit, niti su sve ovce na broju

Liverpul jeste uzeo dva trofeja, ali je bez obzira na to, ipak, imao sezonu za zaborav

  • 24
Jirgen Klop Foto: AP/Tanjug

Porazom u finalu Lige šampiona od Real Madrida (1:0), fudbaleri Liverpula su završili takmičarsku sezonu. U džepu su im ostala dva trofeja, dva osvojena Kupa (FA Kup i Liga kup), međutim, ostali su bez pravih vrednosti - bez pehara Lige šampiona i naslova prvaka Engleske. Sve u svemu, jedna (ne)uspešna sezona, čini se.

Kada se pogleda unazad, Liverpul je pre 10 godina mogao samo da sanja borbu za trofeje. Loša transfer politika i još lošiji odabir igrača su kumovali tome da velikan posrne i postane ekipa koja se ne bori za titulu, nego se bori za mesto u Ligi šampiona.

Sve se to promenilo dolaskom Jirgena Klopa 8. oktobra 2015. godine. Tada je počeo uspon Liverpula. "Redsi" su polako dirigovali svoju formu, Klop i Majkl Edvards su pažljivo proračunali dovođenje svakog igrača, sve kako bi oformili tim svetskih razmera. Kruna tog tima i tog Liverpula jesu trofej Premijer lige iz 2020. godine, ali i trofej Lige šampiona osvojen godinu dana ranije.

Međutim, od tih trofeja je prošlo dve, odnosno tri godine, dok je ova 2022. mnogo obećavala. Liverpul je "pucao" na sva četiri trofeja, a ostali su na samo dva i to ona dva "manje važna", dok su im pehar Premijer lige i Lige šampiona ostali samo misaona imenica.

Finale Lige šampiona FK Liverpul - FK Real Madrid Foto: Tanjug/AP

Fudbal se ne može igrati bez napadača

Kada se ova rečenica predstavi na ovakav način, reklo bi se da nema veze sa razumom, pogotovo s obzirom na to da je Liverpul postigao približno 100 golova u svim takmičenjima, a da su glavne udarničke igle Mo Salah i Sadio Mane postigli 39, dok su primese dali i Diogo Žota i Luis Dijaz.

Deluje dobro, štaviše odlično, ali poražavajuća činjenica jeste ta da "Redsi" u tri finala koja su igrali ove sezone (FA Kup, Liga kup i Liga šampiona) nisu uspeli da postignu gol u regularnom toku. Odnosno, u domaćim kupovima su odgirali po 120 minuta i slavili tek nakon penala (oba puta 0:0 regularni tok), dok su u Ligi šampiona poraženi sa 1:0.

Istina, Liverpul jeste u svakoj od tih utakmica stvarao prilike, napadao je i pretio je po gol rivala, ali je pogodak svakoga puta izostao. Možda je baš problem u tome što Liverpul nema više onakvog "predatora" u napadu, kakvi su nekad bili Luis Suarez, Fernando Tores ili Majkl Oven.

Fernando Tores, Liverpul Foto: Profimedia

Izostanak napadača, "ubice", se vidi i kada loptu u noge uzmu Endi Robertson i Aleksander Arnold, dva beka koji svojim centaršutevima mogu pogoditi glavu svakog igrača, u ovakvim situacijama se oseti i odsustvo Pitera Krauča, koji je bio specijalista za ovakve stvari. Žota, Salah i Mane su davali golove glavom, ali daleko od toga da oni mogu da se izbore sa odbrambenim džinovima, te centaršutevi neretko ostaju i neupotrebljivi.

Roberto Firmino je pokrivao poziciju napadača proteklih godina, ali čak je i on imao ulogu lažne devetke, fudbalera koji bi stvarao prostor upravo za Salaha i Manea, ali otkako su Senegalac i Egipćanin ušli u svađu, to se osetilo i na igri "Redsa", jednostavno, nisu mogli da daju gol.

Moraće Klop da zasuče svoje rukave i krene u potragu za klasičnim napadačem, koji će u mečeviam poput ovog protiv Reala umeti da stvori priliku i postigne gol kada niko to ne očekuje. Kao što je to radio Robert Levandovski dok je bio u Dortmundu. Možda je i vreme da se porazmisli o ulaganju u budućnost (Darvin Nunjez iz Benfike) ili pak proverenom napadaču, nekome poput Luisa Suareza kome ističe ugovor ovog leta, možda...

Liverpul - Benfika Foto: Tanjug / AP

Da li je ovo uspešna sezona ili ipak godina za zaborav?

Kao što je već gorepomenuto, Liverpul je uspeo da dođe do trofeja u ovoj godini, osvojili su ih čak dva od četiri moguća, reklo bi se da to nije nimalo loše, posebno jer je ovaj klub pre više od decenije tavorio na pri sredini tabele u Premijer lige.

Klub se ponovo vratio na staze stare slave, osvojili su ligu posle 30 godina, Ligu šampiona po 14, ali ipak... Apetiti rastu, kada se dostigne jedan cilj, ljudski um i ljudski nagon iziskuju više, traže još veće ciljeve.

Tako je slučaj i ovde, pogotovo, jer su za svoje neuspehe sami krivi.

Kada se podvuče crta, može se konstatovati da se radi o neuspešnoj sezoni, jer će istorija uvek pamtiti samo pobednike, a Liverpul je u ovoj godini uspeo da bude gubitnik, i to dvostruki.

Video: Telegraf u Parizu: Ludnica pred finale LŠ, navijači Reala prave feštu po gradskom prevozu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    29. maj 2022 | 11:37

    Bilo je za ocekivati da Real pobedi jer je Klop izjavio da igraju za UKRAJINU i ukrajince. A Ukrajina je gubitnik, nacisti kao i sam Klop i Englezi, i poztpuno logicno je bilo da nacisti izgube.

  • YYY

    29. maj 2022 | 11:34

    Odlično ste odigrali za narod Ukrajine! 🤣🤣🤣 VAMOS REAL!

  • Vesa

    29. maj 2022 | 11:29

    Veliki trener, znalac , njegov napadački fudbal jw za postovanje., kad je bio u Beogradu stao je sa svakim da se slika , svaka čast, eh da je vise takvih trenera , ne bi bilo dosadnih utakmica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA