Čeferin i gazda PSŽ-a diskutovali o budućnosti fudbala: "Prilagoditi igru digitalnoj generaciji"

Dva trenutno najmoćnija čoveka evropskog fudbala diskutovali o aktuelnim temama na stadionu Olimpije

  • 4
aleksander čeferin Foto: Tanjug/Ap

Predsednik Evropske fudbalske federacije Aleksander Čeferin ugostio je u Sloveniji moćnog katarskog šeika Nasera Al-Kelaifija, sa kojim je diskutovao o sadašnjosti i budućnosti najvažnije sporedne stvari na svetu. Prvi čovek UEFA i gazda Pari Sen Žermena, ujedno i predsednik ECA (Unije evropskih klubova), bili su centralne figure "Sporto sports" manifestacije održane u Ljubljani na stadionu Olimpije "Stožice".

Jedna od tema bila je budućnost elitne Lige šampiona koja će 2024. godine doživeti najveću takmičarsku transformaciju od kada postoji. Podsetimo, reformisana Liga šampiona brojaće 36 klubova od kojih će svaki odigrati deset utakmica u grupnoj fazi pre ukrštanja u eliminacionoj rundi. Dakle, četiri više od dosadašnjih šest.

Čeferin je kazao da su reforme najkvalitetnijeg takmičenja dugo pripremane, ali da nije bilo jednostavno realizovati ideju zbog čestih neslaganja na relaciji UEFA, klubovi i nacionalne federacije. Ipak, na kraju, svi su saglasni da su promene koje će se desiti dobre i da će doneti još interesantniji sadržaj za navijače. I Čeferin i Al- Kelaifi su se saglasili da je Liga šampiona globalno prepoznatljiv brend kome nije potrebna revolucija, čime je jasno aludirao na pokušaj formiranja Superlige najmoćnijih klubova.

- Ne treba vam novac da biste mogli da igrate, i najslabiji može da pobedi one najbolje. Fudbal je jedini sport u kojem je tako nešto moguće - konstatovao je Čeferin u razgovoru sa moderatorom diksusije i Al-Kelafijem, čovekom koji je uložio milijarde u svoj PSŽ projekat, ali i dalje čeka da mu se vrate kroz osvajanje Lige šampiona.

Naser Al Kelafi, Florentino Perez, FK PSŽ, FK Real Madrid Foto: Mehdi Taamallah / AFP / Profimedia

Promene koje se iz godine u godinu pokušavaju implementirati u fudbal kako bi sport održao popularnost i kod nadolazećeg talasa "digitalne generacije" su neophodne. U tom smislu, saglasni su dvojica uticajnih sagovornika, moraju se slušati želje konzumenata.

Gazda Pari Sen Žermena je u tom pogledu izneo stav po kome će jako važno biti uključiti veći broj žena i mlađih navijača na stadione u svim mogućim takmičenjima.

Kada je u pitanju finansijska stabilnost fudbala, Čeferin je naglasio da će po slovu novog finansijskog "fer-pleja" klubovi morati da izdvajaju najviše 70 odsto budžeta na plate igrača. Al-Kelaifi je, međutim, istakao da udruženje koje on vodi, ECA, i koje ima 240 klubova, i teži sigurnosti svih ovih klubova, ma koliko oni bili veliki ili jaki.

- Nije bitna veličina, navijači moraju da imaju snove. Slovenija je dva puta bila na Mundijalu, što je fantastično za tako malu zemlju - rekao je El-Kelaifi, koji je ponosan i što će njegova zemlja biti domaćin Mundijala u jesen.

Veliki deo diskusije posvećen je pitanju budućnosti fudbala i kuda ide najpopularniji sport. Svesni su obojica da su promene neophodne i neizbežne, ali samo dotle dok ne menjaju sam fudbal i igru.

- Voleo bih da fudbal ostane takav kakav jeste danas. Ne želimo digitalni fudbal sa nekim čudnim idejama - smatra Al-Kelaifi koji je isto tako svestan da se sport u kojem ima moćan uticaj mora prilagođavati nadolazećim generacijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA