Partizan edukuje omladince i kadete: Medicinska služba održala predavanje o zdravlju sportista

Veoma bitna predavanja održana su u sportskom centru Teleoptik

  • 1
FK Partizan edukacija Foto: FK Partizan

Godinama unazad omladinska škola FK Partizan važi za jednu od najboljih u Evropi. Preko petlića, pionira, pa sve do prvog tima, stasavaju generacije koje potom prave velike uspehe i u evropskim klubovima. Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović, Saša Lukić i Nikola Milenković samo su neki od onih na čija smo imena ponosni.

Kako bi škola išla u korak sa evropskim standardima ujedno se radi i na obrazovanju i odgoju mladih generacija, a medicinska služba FK Partizan, na čelu sa Mr. sci dr Ilijom Rosićem i dr Branislavom Milojevićem napravila je seriju predavanja kojima su prisustvovali prvotimci FK Teleoptika, kao i omladinci i kadetima crno-belih, na teme: kovid i sport, doping u sportu, polno prenosive bolesti, psihoaktivne supstance, duvanski dim i cigarete, nargile i snus.

- Na osnovu iskustva od 22 godine rada kao timski lekar kako sa mlađim kategorijama fudbalera tako i sa profesionalcima u prvom timu, pokazala se potreba za edukacijom, a pandemija i svi problemi vezani za nju, kao što je praćenje fudbalera u post kovidu, na neophodnost edukacije. Cilj je bio edukovati igrače po svim pitanjima vezanim za virus SarsCov19. Istovremeno, ukazala se potreba za edukacijom o štetnosti duvana i duvanskih proizvoda, dopinga u sportu, polno prenosivim bolestima - naveo je dr Rosić.

Da bi najmlađe generacije koje stastavaju u omladinskoj školi FK Partizan već sada dobile dobru bazu, ne samo o fudbalu, već i o stvarima koje su neophodne za njihov dalji rad i razvoj, kroz pet prezentacija u sportskom centru Teleoptik govorilo se o važnim temama, gde su crno-beli pokazali zainteresovanost postavljajući veliki broj pitanja i učestvujući u interaktivnom prezentovanju dr Rosića.

FK Partizan edukacija Foto: FK Partizan

- Najčešće postavljana pitanja bila su vezana za virus COVID19, u vezi sa povratkom na sport posle preležane infekcije, o vakcinaciji protiv korone, štetnosti koju izaziva konzumacija snusa i nargila, o lekovima koji su zabranjeni u sportu, nekim dosadašnjim primerima dopinga u sportu, načinima i prenosa polnih bolesti, zabludama, metodama zaštite, lečenju.

Fudbaleri su, kao i drugi sportisti, svakodnevno izloženi različitim izazovima, a što su više upoznati sa njima smanjuje se verovatnoća da će pokleknuti kada se sa njima susretnu i formirati nezdrave navike.

- Najvažnije je da smo uz dobru edukaciju povećali nivo znanja kod ovih mladih sportista koje bi trebalo da poveća svest o svim izazovima ovih pet tema koje su im prezentovane. Komunikacija je bila dvosmerna što je i bio cilj. Mladi u proseku provode po 3-4 sata na društvenim mrežama dnevno, koje nisu baš uvek relevantne za medicinska pitanja. Preplavljene su neproverenim sadržajima koji ih mogu pogrešno informisati.

Od ulaganja u edukacije zavisi i kvalitet budućnosti svakog pojedinca, a mnogo je tema koje su važne za formiranje i razvoj mladog sportiste. Kako navodi doktor prvog tima Teleoptika i omladinske škole FK Partizan, Ilija Rosić, u planu je i da se neke edukacije ponove i zbog dolaska novih igrača ,na teme poput sportske psihologije, suplementacije, ishrane, kao i onih koje igrači budu predložili.

- Oko 400 talenata od 10 do 18 godina svakodnevno trenira fudbal, ali istovremeno i odrasta i formira sportski duh. Potrebno je mnogo truda, volje i strpljenja da se oni formiraju kao sportisti, fudbaleri, a istovremeno se razvija i mlad, zdrav čovek. Edukacija je deo toga i pored fudbala ulog u budućnost. Partizan je veliki klub koji pored stvaranja vrhunskih fudbalera i reprezentativaca neguje edukativni karakter i društvenu odgovornost - zaključio je dr Rosić.

Video: Stolica o Jojiću i Markoviću: Ne postoji igrač koji će ostati, a da se to sa mnom nije dogovorio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    17. jun 2022 | 19:53

    SVI 🚽🇭🇷franjevčići🇭🇷🚽 NA KRAJU ZAVRŠE U LAZI.SUDBINA.🌟🌟🌟🎩🎩(((🎩)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA