≫ 

"Ili puštate sve navijače ili nema Mundijala": Infantino upozorio Katar, traži bezbednost za LGBT grupe

Prvi čovek FIFA poslao nedvosmislenu poruku organizatorima nadolazećeg Mundijala

  • 13
Žreb za Katar Foto: Tanjug/AP

Predsednik Svetske fudbalske organizacije Đani Infantino poručio je iz Dohe, gde je bio jedan od govornika na biznis forumu, da Katar ne sme selektivno ukazivati gostoprimstvo navijačima tokom Svetskog prvenstva. U suprotnom, neće ni biti organizator Mundijala.

Ova arapska zemlja je pod lupom raznih organizacija za ljudska prava, sada i od FIFA, zbog toga što je tamo zabranjena homoseksualnost, te oni pripadnici LGBTQ manjina koji planiraju put na Svetsko prvenstvo opravdano strahuju za svoju bezbednost. Iako iz zemlje domaćina Mundijala dopiru pozitivne virbracije po ovom pitanju i uverenja da su svi dobrodošli, niko nije potpuno siguran kako će to da izgleda u praksi kada se reke navijača budu slivale u Katar sa svih srana sveta.

Infantino, koji poslednjih meseci živi na relaciji Katar-Švajcarska, veruje da će Mundijal proteći bez problema i u tom segmentu organizacije i bezbednosti.

- Ako Katar ne želi da ukaže gostoprimstvo svakome, neće ni biti organizator Svetskog prvenstva - prilično jaku poruku je poslao prvi čovek FIFA svojim domaćinima u Dohi.

- Svetsko prvenstvo je događaj koji okuplja sve ljude - dodao je Švajcarac koji je u isto vreme pohvalio Katar kao državu koja je, kako je rekao, samo poslednjih nekoliko godina napredovala koliko i Evropa u poslednjih 100 godina.

Infantino je na pomenutom forumu pričao o rasizmu kao negativnoj pojavi i dalje jako prisutnom u fudbalu.

- Na poslednjih nekoliko najvećih takmičenja, više od 50% igrača je bilo vređano, to je velika brojka. Sada je mnogo gore. Društvene mreže se danas koriste za uvrede na rasnoj osnovi i diskriminaciju. Mi ćemo nastaviti da tragamo za takvima i blokirati svakoga ko vređa igrače na društvenim mrežama - kaže Infantino.

Žreb za Katar Foto: Tanjug/AP

Video: Piksi o euforiji među navijačima za Mundijal: Igrači, stručni štab i ja stojimo čvrsto na zemlji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srecko

    22. jun 2022 | 19:52

    A oni zabrabili rusima da se bore da odu na svetsko. A traze prava za sve. Svasta

  • M01

    22. jun 2022 | 20:10

    Koliko znam ako si u gostima treba da postujes pravila domacina ...pametnom dosta...ako ti se ne svidja i ne dolazi

  • alal vera alal vera

    22. jun 2022 | 19:43

    to ce da bude kad budu ilmali svinjetinu u restoranimab

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA