≫ 

Nemci doneli važnu odluku za fudbal i neodređene polove: Transrodne osobe mogu da biraju sa kim će

Prate se trendovi u Nemačkoj

  • 3
navijači nemačke Foto: Tanjug/Ap

Transrodne osobe i one koje za sebe ne mogu da odrede pol, takozvane međupolne osobe (inače zvanično usvojen treći pol u Nemačkoj), ubuduće će moći da biraju za koju selekciju će igrati - mušku ili žensku, saopštio je Fudbalski savez Nemačke (DFB).

Ovaj novi zakon se odnosi na sve fudbalske selekcije osim seniorske, kao i na futsal reprezentaciju.

Do sada, pripadnost muškom ili ženskom polu je određivano po onome kako je lice zavedeno u identifikacionom dokumentu, ali od 2018. godine u Nemačkoj je na snazi opcija da osobe nisu u obavezi da određuju "pol" u lični dokument.

- Otkada je od 2018. godine data mogućnost ljudima da u identifikacionom dokumentu mogu da se registruju kao "neki drugi pol", primetan je porast broja osoba koje se tako izjašnjavaju. Takav trend je uočen i među fudbalerima i fudbalerkama što je donelo još veću potrebu da se donesu jasna pravila - rečeno je u saopštenju Nemačkog saveza.

Novo pravilo, zasad, neće biti primenjivano na Bundesligu, dakle neko ko je rođen kao muškarac neće moći da igra žensko elitno takmičenje i obrnuto, što je svakako redak slučaj.

Kod Engleza, recimo, Savez dozvoljava transrodnim osobama da igraju sa devojčicama ili dečacima, ali pripadnost određuje njihov pol po rođenju, dok se za pristupanje suprotnom polu mora tražiti specijalna dozvola Saveza.

Odluka Fudbalskog Saveza Nemačke na ovu u psoeldnje vreme vrlo osetljivu temu dolazi nedugo pošto je Svetska plivačka asocijacija (FINA) zabranila plivačima rođenim kao muškarci, da se takmiče u konkurenciji slabijeg pol. Da budemo precizni, svim dečaciam koji su prešli period puberteta je zabranjeno da se takmiče među takmičarkama.

Pre nedelju dana i Svetska biciklistička federacija je pooštrila mere protiv upliva muški rođenih osoba u ženski sport tako što je produžila rok da se bivši muški takmičar vrati na stazu kao žena.

Video: Darko Brašanac hvali Orlove i poručuje: Prolazimo grupu na SP, ako nastavimo da igramo isto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    23. jun 2022 | 16:33

    Odabere žensku selekciju i rastura, fizički jači,brži, zbog hormona... Kao Navratilova u ženskom tenisu...

  • 534

    23. jun 2022 | 18:46

    Moler nije bio lud.

  • Boža zemunac

    23. jun 2022 | 16:09

    A zašto zakon ne važi za seniorsku selekciju ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA