≫ 

Crno-beli poraženi u prvom kontrolnom meču u Sloveniji: Partizan solidan, Popović častio Kluž

Tim iz Humske bez nekoliko standardnih prvotimaca ravnopravan, pa i bolji od Rumuna

  • 55
FK Partizan Foto: FK Partizan

Porazom je Partizan započeo pripreme u Sloveniji, ali taj poraz niti je zaslužen, niti je plod slabe igre, već individualne greške pojedinca, koja je Klužuomogućila "minimalac" - 1:0. Jedini gol za rumunski klub je postigao Marko Dugandžić u 35, minutu meča, pošto je prethodno golman crno-belih Aleksandar Popović poklonio loptu Adrijanu Paunu, koji je na petercu samo odložio loptu za hrvatskog internacionalca kome nije bilo teško da već tada, ispostavilo se, postavi - konačan rezultat.

Utakmica sa Klužom verovatno je došla kao olašanje fudbalerima Partizana, koji su u minulih sedam dana isključivo trenirali bez provera, iako je rumunski klub daleko ispred crno-belih, mnogo duže u radnom ritmu, jer ih već za sedam dana očekuju kvalifikacioni mečevi u Evropi.

Pride, Ilija Stolica je prvu utakmicu u Sloveniji igrao bez ijednog standardnog štopera, pošto Igor Vujačić i Siniša Saničanin stižu u subotu, pa su uloge centralnih defanzivaca preuzeli Marko Jevtović i Zlatan Šehović. Nije bilo ni Rikarda, Milovanovića, Živkovića, novajlije Andradea...

I bilo je to sasvim solidno poluvreme za prvu probu, jasno se videlo šta Stolica želi od svog tima, da insistira na pasu, na kontroli lopte na svakom delu terena, od mirnog unosa iz poslednje linije, preko manevra do ofanzivaca, bez preskakanja terena, na "trouglovima" gde se nosiocu lopte uvek pružaju dva rešanja, ali i na direktnim loptama ka ofanzivcima, najpre krilima, kako bi Kvinsi Menig i Nemanja Jović iskoristili svoju brzinu.

Ilija Stolica Foto: FK Partizan

U defanzivnoj tranziciji trener je uvek tražio pritisak na igrača sa loptom, što brže "skupljanje" i vraćanje poseda, bodreći svoje igrače i kada odigraju tečno, ali i kada pogreše. A, malo su grešili u prvih pola časa igre, iako, rekosmo već, formom u zaostatku, ne samo da nisu bili podređeni u odnosu na Kluž, već su u nekim fazama igrev i dominirali, limitirajući Rumune na mali posed i bezopasne udarce sa distance.

Problem se jedino javljao u poslednjoj trećini terena u kojoj se samo Menig bio konstantna opasnost po protivnika, dok su Jović i Holender bili i bolje čuvani, ali i nedorečeni u nekoliko situacija. Nedostajalo je "dubine" koju bi doneo Rikardo Gomeš, odsutan zbog sitne povrede, a koristio bi sigurno i mladi Marko Milovanović, no, ni on nije bio spreman za utakmicu.

Izjednačenu, pa možda za nijansu i bolju igru Partizana u određenim fazama, pokvarila je samo situacija iz 35. minuta kada su crno-beli iz poseda primili gol i to tako što je Zlatan Šehović vratio malo težu loptu ka golmanu Aleksandru Popoviću, a on, umesto da je pošalje daleko od gola, nonšalantnim pasom pogađa Adrijana Pauna i omogućava mu da na petercu proigra i spoji Marka Dugandžića sa golom - 1:0.

To je donekle uticalo i na mali pad u igri celog tima do kraja prvog dela, ali nije na rezultat, koji je ostao nepromenjen.

FK Partizan Foto: FK Partizan

U nastavku Ilija Stolica je pružio priliku momcima iz Omladinske škole Partizana - Samedu Baždaru i Mihajlu Petkoviću (kasnije i Mateji Staševiću), odnosno Nikoli Terziću, koji je dobio nešto drugačiju ulogu u sredini terena. Imali su crno-beli i mali peh, pošto se povredio Šehović, pa je trener morao ponovo da "presloži" odbranu, pomeri Filipovića na poziciju štopera, a uvede Lutovca na mesto desnog beka.

Na terenu, pak, gotovo preslikana situacija iz prvog dela - Partizan bolji, konkretniji i agresivniji u polju, više na lopti od Kluža, ali nedorečen u završnici napada, bez završnog pasa i konkretnijeg udarca u okvir gola protivnika.

Nekoliko dobrih akcija, dobrih ofanzivnih tranzicija crno-beli nisu krunisali boljim rešenjima pred golom Rumuna i to ih je koštala poraza od rumunskog tima, ali niko mu u taboru Partizana nije dao na značaju, jer je nedostajalo mnogo standardnih prvotimaca, a pride je su tim i igra još uvek u stvaranju.

Naredni meč na pripremama u Sloveniji igra 28. juna protiv Spartaka iz Trnave.

Video: Predstavljanje Andradea: Otkrio zašto je izabrao Partizan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pitanje

    24. jun 2022 | 18:47

    Kluz? Jel su ovi dobili 6 komada od Zvezde?

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    24. jun 2022 | 17:05

    Што познато то име, Клуж. Јел има неке везе са једним пропалим кошаркашким тренером?

  • poy

    24. jun 2022 | 18:22

    Zvezda je dobila Kluz 4:0 prosle godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA