≫ 

Partizan izgubio od Fenerbahčea, ali se nije obrukao: Stevanovićeva greška u drugom minutu koštala crno-bele

Superliga za Partizan počinje kroz 7 dana

  • 31
FK Partizan Foto: FK Partizan

Mininalnim porazom (1:0) od Fenerbahčea je Partizanokončao letnje pripreme, ali crno-beli mogu da budu zadovoljni prikazanim na "Merkur areni" u Gracu, gde su se turskom velikanu suprotstavili bez nekolicine prvotimaca i ostavili sasvim dobar utisak. Individualna greška golmana Nemanje Stevanovića omogućila je napadaču turskog tima Enveru Valensiji lagan pogodak u nebranjenu mrežu, koji je, ispostaviće se kasnije, i presudio timu iz Humske.

Da ne beše pomenute velike greške Stevanovića na samom početku utakmice, koju je majstorski "nanjušio", a potom i rutinski kaznio Ener Valensija, Partizan ne bi imao čega da se "postidi" u prvih 45 minuta sa Fenerbahčeom, koji je utakmicu igrao u najjačem sastavu.

Taj drugi minut i pokušaj čuvara mreže kluba iz Humske da kroz pas unese loptu u igru, na čemu insistira i sam trener Ilija Stolica, bio je koban utoliko što je Stevanović predugo čekao sa odigravanjem, a robusni napadač turskog kluba pročitao nameru i blokom došao do zicera - 1:0.

U svim drugim parametrima igre, u nastavku duela, crno-beli su bili gotovo ravnopravan rival Turcima, koji ih, sem 11 na terenu, bilo još bar 3.000 na stadionu "Merkur arena" u Gracu, koja verovatno odavno ne pamti bolju atmosferu.

Video: Neviđena glupost golmana Partizana: Iz ruke ispucao loptu direktno u Valensiju, Fenerbahče vodi 1:0

Rekosmo već, Partizan hrabar, čvrst, često i opasan po gol renomiranog protivnika, skoro izjednačen u posedu i broju dobrih prilika pred golom Fenera. Stolica i njegov tim nisu odustajali od načina igre koji se nametao igračima tokom celih priprema, sve vreme su crno-beli insistirali na pas igri iz poslednje linije, posedu lopte i brzoj tranziciji koja bi otvorila prostor, "rupe" u odbrani turskog tima i mogućnost da trozubac Rikardo, Menig, Holender dođe u poziciju da ugrozi gol.

Ubrzo pošto je Stevanović poslao ekipu "u minus", Natho je uzvratio sjajnim udarcem sa 20 metara, kome je prethodilo oduzimanje lopte iz presinga, ali je golman Bajindir "izvadio" loptu ispod prečke.

Uzvratio je Fenerbahče kontrom, posle oduzete lopte na sredini terena, koju je ispratio Osaji-Samjuel, potom uputio centaršut, koji je isprva odbio Marković, ali je lopta došla do Brume, na 12, 13 metara od kola, čiji je šut osujetio Stevanović.

Usledio je potom period igre u kome su se timovi smenjivali u napadima, nadmudrujući se u srednjoj zoni, bez prilika za gol, da bi na isteku pola časa igre Partizan propsutio veliku priliku posle prekida, Izborili su crno-beli korner, izveo ga je Andrade, a Rikardo sam skočio na petercu i poslao loptu - preko gola.

U tom periodu igre Partizan je bio za nijansu konkretniji tim, no, neke dobre situacije nisu "doživele" završnicu, jer je poslednji pas za Rikarda iz centralnog dela terena bio ili neprecizan ili prebrz za napadača.

U samoj završnici prvog dela, Fener je preuzeo konce igre u svoje ruke, bio više na polovini Partizana, no, bolja igra u polju nije donela ništa više od jednog dobrog pokušaja Valensije, koji je Stevanović takođe odbranio.

U nastavku, Stolica je promenio nekoliko fudbalera, umesto Šehovića priliku je dobio Saničanin (umesto Šehovića), na desnom krilu je priliku dobio Lutovac (umesto Holendera), a na levoj strani mladi Mihajlo Petković (umesto Meniga), koga trener očito trenutno vidi kao bonusa za prvo kolo Superlige, iako to nije njegova prirodna pozicija.

Video: Grobari preskočili ogradu i krenuli na navijače Fenera: Umalo tuča na prijateljskom meču

I počelo je sjajno, Partizan je napao Turke visoko u njihovoj polovini i došao do zicera već u 47. minutu kada je Andrade pročitao pas poslednje linije rivala, potom predriblao rivala, ali je promašio gol sa desetak metara.

Dobar ulazak u drugi deo je doneo i pokušaj Rikarda sa distance, međutim, napadač je bi na slabijoj, levoj nozi i ta lopta je završila pored stative. Posle desetak minuta presinga, Fenerbahče se oslobodio i preneo težište igre na polovinu crno-belih, koji su izdržali nekoliko kritičnih situacija, dok su nekoliko puta sjajno, iz dodira ili dva, iznosili loptu bez većih problema i pokušavali da razviju kontre.

Ipak, između 55. i 65. minuta crno-beli su malo energetski pali, pa je Fenerbahče u tom periodu bio daleko opasniji gradeći igru ispred kaznenog prostora Partizana, koji, sem pokušaja Linkona iz prekida, nije dozvolio ozbiljnu priliku.

Tada je Stolica rešio da dodatno podmladi tim, priliku je pružio Staševiću, Terziću i Baždaru (umesto Markovića, Natha i Rikarda), pomerajući Filipovića u centralni deo odbrane. Dosta igrača je promenio i Žorž Žezus, ali su rezerve Fenerbahčea bili daleko iskusniji, oformljeni fudbaleri.

Uz iskusne Filipovića, Saničanina, Uroševića, Fejsu, Lutovca i Andradea, Partizanovi klinci su se muški borili dobrih 25 minuta, držali pozicije, uspeli i da zaprete preko Petkovića, ponekad se i povijali pred naletima turskog tima, no, nisu odustajali od borbe. Nisu na kraju sprečili poraz, ali se to od njih u ovoj fazi karijere i ne očekuje...

Sve u svemu, odlična provera Partizana, prilika da se tim "izmeri" sa moćnim rivalom, a struka uvidi gde još nedostaju pojačanja da bi slika bila potpuna.

Video: Navala navijača Fenerbahčea na meč protiv Partizana: Na tribinama i zastava BiH

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    2. jul 2022 | 18:36

    Puna podrska Stevanovicu, sto duze da ostane na golu Partizana. To kazem kao navijac Zvezde, dok je on tu ja se ne brinem..

  • Rej

    2. jul 2022 | 18:39

    Dok su Partizanu na golu Stevanovic i Popovic , mi se za titulu necemo brinuti. Ovi Turci ako vam ne daju 3, 4 komada da slavite. Iako je prijateljska nemate sta sa njima da trazite, ceka vas vasa filijala Javor narednog vikenda...

  • Дража

    2. jul 2022 | 18:42

    Вратите Мустафу!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA