≫ 

Fudbalerki zabranjeno učešće na Afričkom kupu Nacija, ustanovljeno da je više muško nego žensko

Neočeklivani problemi za najjačeg aduta Zambije

  • 5
barbra banda Foto: youtube/COSAFA Media

Fudbalerka Zambije Barbra Banda (22) neće moći da pomogne saigračicama na Afričkom Kupu Nacija koji predstoji, jer je, prema zvaničnoj verziji koja je data na uvid javnosti, nije prošla test verifikacije pola.

U prevodu, njoj je utvrđeno prekomerno prisustvo testosterona, veće nego što je to dozovljeno za ženski sport prema propisima nadležnog Saveza.

U zvaničnom saoštenju Fudbalskog saveza Zambije rečeno je da Barbra, koja je inače kapiten selekcije, iz medicinskih razloga neće učestvovati na ovom velikom takmičenju.

Koliko je Banda bitan šraf za ekipu svedoče njene sjajne partije na prethodnim olimpijskim igrama gde je na dva meča postigla po het-trik, što joj je donelo i unosan transfer u kinski Šangaj Šengli.

Zanimljivo je da se Afrički fudbalski savez distancirao od ovog slučaja, dakle nije se ni saglasio sa Savezom Zambije, niti je negirao njihove tvrdnje, ali je sve dileme razvejao prvi čovek fudbala u Zambiji.

- Svi igrači i igračice moraju proći polnu verifikaciju, prema propisima CAF-a (Afrički fudbalski Savez), i nažalost ona (Banda) nije prošla taj test - rekao je za "Yahoo Sports" Endrju Kamanga, predsednik Fudbalskog saveza Zambije.   

Prema propisima CAF-a, medicinski tim svake reprezentacije i svakog saveza je u obavezi da u propisanom roku proverava pol svakog igrača ili igračice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    6. jul 2022 | 21:54

    verovatno isti slučaj kao i sa plivanjem muškarac većim delom tela

  • Jova

    7. jul 2022 | 06:26

    Ajmo tužba šta oni znaju kako se mi biopolarni osećamo. Na svetu postoji više od 7000 izjašnjavanja što je usvojeno od strane suda u ameriki.

  • Gogi-11

    7. jul 2022 | 06:10

    Daj te je u super ligu fale nam,napadaci😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA