≫ 

"Isključiti sve ruske i beloruske kadrove iz međunarodnih organizacija": Spreman novi paket mera EU

Pritisak Evropske unije sada je na krovnim međunarodnim organizacijama u kojima su ruski i beloruski predstavnici

  • 5
Fudbalska reprezentacija Ukrajine, Škotska, Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar u saveznom Ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke Mahmut Ozdemir, izjavio je da bi zemlje Evropske unije i države koje podržavaju politiku EU, trebalo da preduzmu nove, oštrije mere prema ruskom i beloruskom sportu.   

- Savezna vlada podržava drugu zajedničku saglasnost 25 zemalja članica EU i 10 drugih država za solidarnosti sa ukrajinskim narodom i ukrajinskim sportom - izjavio je Ozdemir za Dojče Vele.

Ozdemir je jedan od potpisnika sporazuma po kojem je "ruskim i beloruskim sportskim organizacijama i pojedincima izrečena suspenzija sa svih međunarodnih takmičenja" od momenta ruske invazije na Ukrajinu.

Zabranu učešća ruskim i beloruskim sportistima i ekipama po slovu ove odluke izrekli su najveće međunarodne sportske organizacije, UEFA, FIFA i MOK. Sada, novim sporazumom, se žele eliminisati ruski i beloruski kadrovi iz međunarodnih organizacija.

- Zahtevi druge zajedničke inicijative usmereni su na međunarodna sportska udruženja i krovne sportske organizacije. Samo oni mogu na kraju da odluče o isključenju svojih organizacija članica i zvaničnika iz odbora i komiteta - poručio je Ozdemir.

Mahmut Özdemir Foto: Profimedia/AFP/Kira Hofmann

Prema toj deklaraciji na udaru se mogu naći i svi oni koji su tesno povezani sa Rusijom i Belorusijom. Ovo se, navodi Dojče Vele, ne odnosi samo na visoke funkcionere vlade, već i na medijske kompanije koje poseduju prava prenosa sportskih događaja u obe države (Rusiji i Belorusiji).

- Ničim izazvan i neopravdani rat Rusije protiv Ukrajine, koji je podržala beloruska vlada, je užasan i predstavlja flagrantno kršenje međunarodnih obaveza obe zemlje. Poštovanje ljudskih prava i mirni odnosi među narodima čine osnovu međunarodnog sporta - kaže se u zajedničkom saopštenju zemalja članica EU i još 10 država.

Od početka rata Rusije protiv Ukrajine, mnoge međunarodne krovne sportske organizacije zabranile su sportistima iz Rusije i Belorusije učešće na međunarodnim takmičenjima. Međutim, predstavnici nacionalnih saveza dve zemlje i dalje su u velikoj meri deo tih organizacija poput bivše skakačice s motkom Jelene Isinbajeve i predsednika Ruske teniske federacije Šamila Tarpiščova, koji su su članovi MOK-a sa pravom glasa. Bivši šef Olimpijskog komiteta Rusije Vitalij Smirnov i bivša plivačka zvezda Aleksandar Popov su počasni članovi te organizacije.

Predsednik Ruskog fudbalskog saveza Aleksandar Djukov je u Izvršnom odboru UEFA, a takođe je na visokom položaju u energetskom gigantu Gaspromu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    8. jul 2022 | 20:52

    Osim EU,Amerike,Kanade,Australije i par zemalja ne izgleda bas da se ostatak sveta toliko "zgrazava" eliminisanjem nacizma,zasto onda ne izbacite iz svih organizacija Kinu,Indiju,Brazil,Juznu Afriku,Venecuelu,Kubu,Meksiko,vecinu latinske Amerike,centralne Amerike,skoro celu Afriku i Aziju,ni oni nisu osudili i podrzavaju opravdanu specijalnu operaciju Rusije. Zasto sve njih ne izbacite ako ste toliko pravedni licemeri!

  • Z

    8. jul 2022 | 20:59

    Mahmud, original Nemac, hehehe, e moj Adi:)

  • Vale

    8. jul 2022 | 23:38

    Iskljucenje svih Ruskih i Beloriskih sportskih predstavnika u svetskim forumima ??? Kakav fasizam, kako sejanje mrznje. Svet ce naci put da taklav izopaceni um skloni sa scene. Ova neljudska logika i pomracaj nekad zvane "civilizacije" je sunovrat. Evropi preti nestanak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA