≫ 

Deca su ukras Partizana: Prvenci crno-belih klinaca okitili trijumfalni debi Beograđana u novoj sezoni

Ilija Stolica može da bude i više nego zadovoljan učinjenim u Ivanjici

  • 38
Javor - Partizan Foto: FK Partizan, Miroslav Todorović

Ostaje Ivanjica nezgodno, ali "polje" zadovoljstva za Partizan, koji je i ovoga puta našao način da se izbori sa povratnikom u Superligu Srbije Javorom, savladavši ga sa ubedljivih 4:0. Crno-beli treba posebno da budu ponosni na trijumf na minulom gostovanju, jer su dva od tri gola postigli momci iz Omladinske škole. Mihajlo Petković i Samed Baždar, a pridružio im se i "profesor" Bibras Natho, bez dileme najbolji akter utakmice, kao i Rikardo Gomeš koji je postigao gol u poslednjem trenu.

Nije bilo ni lako niti jednostavno Partizanu da se izbori sa Javorom u prvom poluvremenu, što zbog činjenice da tim crno-belih niti je bio u najjačem sastavu, niti je još uvek uigran, što zbog terena koji fudbalu na kome insiustira trener Ilija Stolica nikako ne odgovara.

No, na stranu sve izrečeno, čini se da crno-beli nisu pokazali svoj pun potencijal u prvih 45 minuta u Ivanjici, iako su bili ubedljiviji u većem delu i imali više prilika od domaćina koji se takođe pokazao u do brom svetlu, propustio da kruniše i neke svetle trenutke u igri.

Kako je i najavio Stolica je počeo meč u prepoznatljivoj formaciji sa jednim "korektorom" ispred odbrane - Sašom Zdjelarom, odnosno sa dve "osmice" - Patrikom Andradeom i Bibrasom Nathom, te Kvinsijem Menigom i mladim Mihajlom Petkovićem (bonus) na bokovima. I nije bio baš ubedljivo po teškoj podlozi na samom početku, bez obzira što je Partizan imao više loptu u posedu i sporadično konkretnije prilike za gol, no, nedostajalo je tečnosti u igri, a primetno je bilo i da je ekipa pomalo u grču jer se radilo o takmičarskom meču, prvom u sezoni.

Dobra prilika Slobodana Uroševića, posle kornera Bibrasa Natha posle desetak minuta pomalo je "opustila noge" gostima, pa je usledila serija dobrih napada i prilika na koje Javor jednostavno nije imao rešenje. Natho je u tom periodu pripremio tri dobre situacije saigračima - Filipoviću, pomenutom Uroševiću (pokušaj voleja), potom u saradnji sa Menigom i Rikardu, čiji udarac sa ivice kaznenog prostora je završio malo pored stative.

Bilo je jasno da je domaćin "na konopcima" i da će teško prebroditi pritisak i krizu i kada se činilo da će ipak odbiti udar, Partizan, odnosmo mladi Mihajlo Petković je "zario stelu u srce". Igrao se 21. minut, crno-beli su iz brze tranzicije došli na polovinu Ivanjičana, Natho je, naravno, video gotovo slobodnu levu stranu i pasom ka Petkoviću ostavio "višak", a vezista školski ušao u sredinu i vrhunskim udarcem pogodio sam ugao sa 20-tak metara - 0:1.

Možda se isprva činilo da će primljeni gol dodatno gurnuti Javor u "provaliju", ali se dogodilo suprotno. Tim Ivana Bondžulića je dobro odreagovao, koristeći i pad u igri Partizana, uspostavio balans na terenu, a potom počeo konstantno da preti.

Uhvatili su Ivanjičani nekoliko puta nespremne crno-bele, koji su nešto lošije branili kontranapade domaćina, češće su grešili nego li u prvih pola časa igre, a nedostajalo je im porebne podrške, pa i čvrstine u defanzivi.

Zapretio je Javor nekoliko puta u tom periodu, neke od pokušaja centaršuteva su osujetili defanzivci i golman Stevanović, ali je u pojedinim napadima Javora bilo i sreće po crno-bele, pre svega prilikom pokušaja Eliomara sa distance i intervencije Stevanovića, u poslednjem momentu ispred Gigića "očistio" Marković. Zapretio je ubrzo i Luković sa peterca, nadvisivši Filpovića u skoku, a posle centrašuta Nikolića, međutim, lopta je preletela prečku.

Tačku na prvi deo je stavio Kvinsi Menig pokušajem "makazica", posle asistencije Natha - bez uspeha. Početak nastavka je protekao u znaku Partizana, čiji fudbaleri su tokom pauze očito dobili smernice od trenera Ilije Stolice šta moraju da koriguju kako bi povratili igračko preimućstvo, izgubljeno u završnici

prvog dela.

Agresivnost i presing od prvog zvižduka su doneli dve odlične akcije po levom boku, odakle je Urošević prvo pripremio priliku Rikardu, potom i Menigu. Prvi pokušaj je blokiran, dok je volej Holanđanina bio pomalo ishitren, jer je imao i boljih rešenja.

Iz trećeg pokušaja Partizan je uspeo da postigne gol i to tako što su trojica igrača "skupila" odbranu na štoperu Obradoviču koji se poigravao, usledio je pas Natha za Andradea, a potom i njegovo nesebično proigravanje zemljaka Rikarda, koji je pogodio mrežu. Ipak, usledila je reakcioja iz VAR sobe, procenjeno je da je prekršaj napravio Samed Baždar, koji je priliku dobio umesto Petkovića i sudija Milanović je poništio pogodak.

Nije to omelo crno-bele, videlo se da su rešeni da "overe" pobedu i ono što je u trenutku sprečila "tehnologija", rešio je Bibras Natho. Bio je to 67. minut, Partizan je upravo preko Izraelca otvorio polukontru, pas mu je uzvratio Menig, a iskusni igrač se prvo zagradio, a potom pocepao mrežu Javora - 0:2.

Ubrzo je i Stolica počeo sa planiranim izmenama, priliku su dobili Nikola Terzić i Aleksandar Lutovac (umesto Natha i Meniga) i to je održalo visok ritam gostiju, koji su apsolutno kontrolisali dešavanja na terenu.

Kao vrhunac svega, došao je i treći gol i ponovo je egzekutor bilo jedno Partizanovo dete, još mlaže od prvog strelca Petkovića - Samed Baždar. Igrao se 77. minut, Andrade je odlično proigrao Filipovića koji se ubacio na desnom boku, probio čuvara, potom i smireno podigao glavu i uposlio mladog Baždara na petercu - 3:0.

Zapretio je uskoro i Nikola Terzić sa distance, uz još nekoliko solidnih napada gostiju, posle kojih je ritam meča pomalo i opao.

Ipak, do kraja je viđen još jedan pogodak i to bukvalno u poslednjim trenucima utakmice u drugom minutu nadoknade vremena. Sudija Milanović svirao je kazneni udarac posle saplitanja Rikarda, a fudbaler sa Zelenortskih ostrva preuzeo je odgovornost i postigao prvi gol u sezoni.

Partizan je "preskočio" Ivanjicu, na redu je Niš...

Video: Pogledajte atmosferu na druženju igrača Partizana s navijačima: Gorele baklje i dimne bombe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA