≫ 

CAS potvrdio odluku UEFA i FIFA: Za Ruse nema mesta u evropskim takmičenjima

Do daljeg, svi sportski fudbalski kolektivi iz Rusije igraće van Evrope

  • 0
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Rusija - Danska Foto: Tanjug/AP

Rusiji i ruskim klubovima ostaje na snazi zabrana učešća u evropskim takmičenjima uključujući Ligu šampiona pošto je i sud za Sportsku arbitražu u Lozani (CAS) odbacio žalbu ruske strane, time i potvrdio zabranu za takmičenje pod okriljem UEFA i FIFA.

Sud u Lozani je razmatrao žalbu koju su poslali Ruski fudbalski savez i četiri ruska kluba.

CAS je podržao odluku Evropske fudbalske federacije (UEFA) i Svetske fudbalske federacije (FIFA) koje su kao krovne organizacije donele odluku o izbacivanju ruskih klubova i ruske reprezentacije iz svih takmičenja pod okriljem te dve organizacije.

Ruse nećemo gledati na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru, eliminisani su još u kvalifikacijama kada je odluka UEFA i FIFA stupila na snagu, a kazna se odrazila i na ženske selekcije, pa ni dame nisu mogle da participiraju na Euru. Najbolji ruski klubovi neće igrati Ligu šampiona za sezonu 2022/2023.

- Veće je konstatovalo žaljenje zbog vojne operacije koja se odvija u Ukrajini, za koje ruski fudbalski timovi, klubovi i igrači sami nisu odgovorni, žali i zbog odluka FIFA i UEFA, jer su negativno uticale na njih i ruski fudbal. Generalno, ta odluka je, po mišljenju veća, izrečena zbog potrebe za bezbednim i urednim vođenjem fudbalskih događaja za ostatak sveta - piše u odluci CAS-a.

Konkretno, bez Lige šampiona za narednu sezonu ostaje prvak Rusije Zenit, dok Soči neće moći u kvalifikacije za isto takmičenje. Čak i da je ruskim klubovima dozvoljeno takmičenje pitanje bi bilo kako bi to izgledalo zbog mogućeg bojkota ostalih klubova, posebno ukrajinskih.

CAS će u narednom periodu saslušati i ostale žalbe koje su pisali ostali ruski predstavnici u drugim sportovima.

Video: Piksi dočekao Čeferina u Staroj Pazovi: Niko nema uslove za trening kao Srbija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA