Dan kada je Jugoslavija odigrala "utakmicu stoleća" i prokockala vođstvo od 5:1

Bio je to onaj čuven meč protiv SSSR u Tampereu

  • 1
Fudbalska reprezentacija Jugoslavije Printskrin: Youtube/ Aleks Chistogan

Na današnji dan pre 70 godina, fudbalska reprezentacija Jugoslavije odigrala je jedan od svojih najstresnijih utakmica u istoriji i uspela je da prokocka vođstvo od 5:1 protv SSSR-a!

"Rojters" je taj meč na Olimpijskim igrama u Finskoj 1952. godine nazvao "utakmicom stoleća" zbog zategnute političke situacije između Jugoslavije i bivšeg Sovjetskog Saveza, odnosno Josipa Broza Tita i Josifa Staljina.

Plavi su vodili na tom meču sa 3:0, potom su imali i prednost od 5:1, da bi Rusi smanjili na 5:2 pre nego što je Vsevold Bobrov dao zaredom tri gola i tako zakazao ponovljen meč dva dana kasnije. U toj utakmici Jugoslavija je slavila sa 3:1, a do kraja takmičenja stigla je i do finala.

- Poveli smo sa 5:1, a onda smo u poslednjih dvadesetak minuta primili čak četiri gola. Kada smo u novoj utakmici pobedili s 3:1, rekao sam saigračima u svlačionici da konačno možemo mirno da se vratimo u zemlju - rekao je svojevremeno Stjepan Bobek koji je bio u sastavu reprezentacije.

Za Jugoslaviju su tada igrali: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Stjepan Bobek i Branko Zebec. Selektor je bio Aleksandar Tirnanić.

Zanimljiva je i priča koja kruži, a vezana je za taj ponovljen meč. Naime, Rusi su poveli već u 6. minutu pre nego što su Rajko Mitić, Stjepan Bobek i Zlatko Čajkovski preokrenuli rezultat. Igrači SSSR-a su iste noći vraćeni brodom za Lenjingrad, a sam Staljin je zabranio da se rezultat objavi. Zanimljivo, on je u novinama izašao godinu dana kasnije - nakon što je Staljin umro.

Godinama unazad prenosi se priča da su igrači dobili dve opcije: streljanje ili Sibir! Kao i da je same igrače spasio Staljinov sin Vasilij koji je voleo fudbal. Doduše, predložio je da se raspusti CDKA, moskovski vojni klub koji je bio najbolji, a igrači su razbacani po ostalim timovima. Neki su čak promenili i sportove, kao što je slučaj sa Bobrovim koji je postao reprezentativac u hokeju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonymus

    20. jul 2022 | 13:37

    Samo potvrda da sport politika i lova nemaju ništa zajedničkog....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA