≫ 

Siti "izbacio" šalove sa biometrijskim čitačima, meriće otkucaje srca i emocije navijača tokom meča

Čipovi ugrađaeni na šalu će u svakom trenutku meriti puls i ostale signale koje šalje telo tokom utakmice

  • 2

Fudbalski klub Mančester siti od naredne sezone imaće priliku da sazna kako neki od njegovih navijača reaguju, radujuj se i tuguju, u globalu kako proživljavaju svaki trenutak utakmice, i to baš svaki - do detalja, jer će to od sad moći i da "izmere" digitalno.

Neslućene mogućnosti koje nudi današnja tehnologija iskoristili su ljudi iz Sitija u saradnji sa kompanijom "Cisco" da naprave navijački šal koji u sebi ima ugrađene senzore za biometrijskim očitavanjem emocija navijača za vreme dok su na stadionu.

Pomoću "EmotiBit" bio-senzora, koji se nalazi u samom šalu i mora biti postavljen sa zadnje strane vrata, senzori "hvataju" signale tela tokom meča i na osnovu tih podataka se kasnije može videti kako koji navijač reaguje na gol, na šanse, na pobede i poraze Sitija. Na sve što mu izaziva bilo kakvu emociju. Senzor takođe beleži niz fizioloških vrednosti, uključujući broj otkucaja srca, telesnu temperaturu i emocionalne reakcije - nudeći informacije o tome kako se navijači osećaju u različitim trenucima.

Za početak, u test fazi, ovi "digitalni šalovi" nosiće samo određen broj navijača.

- Tokom naše saradnje sa Mančester sitijem u protklih nekoliko godina, neprekidno smo tražili načine da povežemo navijače sa sportom koji vole na nekom drugom, višem nivou - izjavila je Ešli Marusak, globalni menadžer sportskog marketinga za kompaniju "Cisco", koji je pomogao u razvoju proizvoda.

- Ovaj šal je uzbudljiv projekat za nas da zajedno upravljamo njime, jer nastojimo da bolje razumemo i izmerimo uspone i padove raspoloženja fudbalskih fanova i kako igra utiče na navijače ne samo emocionalno, već i fizički - dodala je Marusak.

Video: Prvi put bez Olea: Evo kako Majkl Kerik vodi trening Junajteda sa bivšim saigračem Ronaldom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    27. jul 2022 | 19:34

    Oće li biti na tom šalu test za Koronu i Majmunske boginje, hehehe, zamolio me Pepe da pitam:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA