≫ 

Maltežani išamarali Srbe i Bosance na evro sceni: Balkanci su, izgleda, fudbalski liliputanci

Velež potučen bez "ispaljenog metka", iz konkurencije od "ribara" i "konobara" već su ispali Borac iz Banjaluke i Sutjeska

  • 3
Radnički Niš, Gzira Foto: Burak Manap

Fudbal na prostorima bivše države od Vardara pa do Triglava možda se nekom čini da je u galopirajućem usponu, ali to je zaista jedna fatamorgana. O tome svedoče rezultatati ekipa sa ovih prostora u evro konkurenciji, u duelima sa autsajderima Maltežanima, Faranima, Islanđanina i ostalim fudbalskim liliputancima. U ovu grupu bez ustručavanja možemo svrstati i gro timova iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i, nažalost, iz Srbije.

Niški Radnički je totalno razočarao u dvomeču sa malteškom Gzirom, ekipa Tomislava Sivića primila je čak pet golova u oba duela, toliko ih je i dala, ali uzalud jer su gosti na "Čairu" na kraju bili spretniji, bolji i srećniji u penal ruletu - i ostvarili istorijski uspeh.

Negde u isto vreme, na Malti, još jedan tim sa Balkana se proveo kao "bos po trnju" u duelu sa tamošnjim predstavnikom Hamrunom. Velež iz Mostara je u goste poneo minus od 0:1, a vraća se kući bez datog gola u 180 minuta fudbala, uz još jedan primljen pogodak od Maltežana (ukupno 2:0).

Da ovaj uspon Maltežana nije slučajan svedoči i sasvim sigurno istorijski podatak da su u treće kolo kvalifikacija jednog evro takmičenja (Lige Konferencija) prošla sva tri tima iz ove države! Pored Gzire i Hamruna, dalje je otišao i Hibernijans koji je u dvomeču bio bolji od estonske Levadije (4:3).

Pokazalo se da nisu samo klubovi sa Malte bili "kobni" po rivale sa prostora nekadašnej zajedničke države, već su to i ekipe sa Farskih Ostrva koje su se ove sezone pokazale kao nepremostiva prepreka za Balkance.

Posle banjalučkog Borca (Toršavn) snagu "ribara" osetila je i Sutjeska iz Nikšića. Crnogorski predstavnik poražen je u sredu u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu Konferencija od ekipe Ki Klaksvik rezultatom 1:0, to je i ukupan rezultat dvomeča, te je tim iz ovog malenog ribarskog mesta postigao ogroman uspeh - plasman u 3. kolo kvalifikacija nekog evropskog takmičenja.

Da crnogorski fudbal ostane tamo gde jeste u evro konkurenciji,a to je pri samom dnu, "pobrinula" se podgorička Budućnost koja je eliminisana od islandskog Brejdablika uprkos pobedi u revanšu kod kuće 2:1. "Ribari" su prvi meč dobili rezultatom 2:0 i tako prošli u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Konferencija.

Video: Stanković tražio da debitant Leković šutira penal: Trema učinila svoje, golman mu je odbranio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • РВ

    28. jul 2022 | 23:02

    Бивша Југа, Олимпија, Копар, Мура, Ријека, Осијек, Борац, Вележ, Тузла, Раднички, Сутјеска, Будућност Искра, све поиспадало. Шиптаре и Македонце нисам упратио

  • Bata

    28. jul 2022 | 23:03

    Odrade ljudi smenu na svom poslu i onda dođu i istamburaju nabeđene zvezde sa ovih prostora.

  • DZG Rudeš

    28. jul 2022 | 23:23

    Balkanski mentalitet je kao korona, nikako da prođe (a ni neće)...da ga ebeš...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA