Zvezda 2, Partizan 2, Voša 1: Nije se samo Radnički brukao, ovo su najveće sramote srpskog fudbala

Imali su srpski klubovi određene "ispade" kada su u pitanju evropska takmičenja koja su igrali posle sankcija

  • 23
FK Partizan - FK Šamrok Foto: MN Press

Eliminacija od Gzire u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija verovatno najviše boli sam Radnički, ali daleko od toga da ni srpski fudbal nije pogođen ispadanjem Nišlija iz Evrope od strane kluba sa Malte!

S jedne strane zbog nacionalnog koeficijenta, s druge zbog ljage koja je bačena na zvanično 11. ligu u Evropi - Superligu! E sad, mnogi su mišljenja da je ona toliko viskoro kotirana najviše zbog Crvene zvezde, zatim i Partizana, i nije isključeno da su u pravu.

Nije bruka Radničkog svakako najveća koji je srpski fudbal "popio", računajući utakmice koje su usledile od 1995. godine i kraja sankcija. Opet, jeste u samom vrhu i stigla je u nezgodno vreme.

Ne gledajući rezultate, već samo imena protivnika koji su trebali da budu "lagan zalogaj", imali smo msituacije da su Crvena zvezda i Partizan po dva puta dobili šamare, kao i Vojvodina jedanput.

Crvena zvezda - CSKA Kijev

Zvezda je u sezonu 2001/02 ušla kao šampion Srbije i igrala je kvalifikacije za Ligu šampiona. Tamo su na psolednjem stepeniku ispali od Bajera iz Leverkuzena i preselili se u kvalifikacije za Kup UEFA.

A tamo su bili apsolutni favoriti protiv, sada već ugašenog, CSKA iz Kijeva. Poveli su crveno-beli u gostima preko Mihajla Pjanovića, domaćin je okrenuo na 3:1 da bi Milenko Aćimović u 68. iz penala postavio konačan rezultat. Očekivalo se da će Zvezda u revanšu lako rešiti Ukrajince koji su odoleli i sa 0:0 otišli u dalju rundu.

Za Zvezdu su u revanši igrali: Crvena zvezda: Vladimir Dišljenković, Marjan Marković, Ivan Gvozdenović, Stevo Glogovac, Vladimir Matijašević (Vidak Bratić), Nenad Lalatović, Dejan Ilić, Leo Lerinc, Branko Jelić (Darko Spalević), Milenko Aćimović i  Mihajlo Pjanović. Trener je bio Slavoljub Muslin.

Partizan - Makabi Petah Tikva

Kao i Zvezda u prethodnom primeru, tako je i Partizan ovu sezonu ušao kao šampion države. Šerif je izbačen u 2. kolu kvalifikacija za LŠ, dok je u 3. usledio onaj nesretan poraz od Artmedije na penale.

Bio je to težak udarac za crno-bele koji su u potom u kvalifikacijama za LE doživeli još teži. Laganos u dobili Makabi Petah Tikvu u gostima sa 2:0, a onda je Humska u revanšu videla horor za veliku bruku crno-belih.

Partizan je dva puta gubio do poluvremena, ali je preko Srđana Radonjića uspeo da izjednači. Ipak, gosti su na poluvreme otišli sa golom viška (3:2), da bi do kraja utakmice dali još dva  - u 48. i 88. minutu.

Vojvodina - Vaduc

Voša je u sezoni 2010/11 igrala sa predstavnikom Lihtenštajna u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope i preko Abubakara Oumarua i Brane Ilića dobili su prvi meč u gostima sa 2:0.

Revaš je trebalo da bude formalnost, barem na papiru. Međutim, viđena je bruka koja je možda i veća od ove koju je Radnički doživeo.

Vaduc je u 10. minutu poveo sa 1:0, u 78. su bili u egalu posle pogotka Merenede, da bi Nemanja Čović u 87. zatresao mrežu za 1:2. Činilo se da će Voša preživeti. Ipak, tako nije mislio Merenda koji je u 90. postavio konačnih 3:1.

Partizan - Šamrok

Ako pitate navijače Partizana, mnogi od njih će vam reći da ih poraz od Kroacije (sadašnji Dinamo) od 5:0 možda najviše boli kada su u pitanju evropske kvalifikacije.

Ipak, ono što su doživeli protiv Šamroka je definitivno najveća bruka kluba u novijoj istoriji. Dvomeč koji je na neki način "žigosao" i Aleksandra Stanojevića. Iako je sezonu ranije igrao grupnu fazu LŠ, Stanojević je posle poraza od Genka u 3. kolu kvalifikacija za LŠ u sezoni 2011/12 došao u situaciju da crno-bele uvede u Ligu Evrope.

Rival je bio potpuni autsajder, ali su "konobari" iz Irske uspeli nekako da izvuku 1:1 kod kuće. U revanšu je Partizan imao 1:0 na poluvremenu psole gola Vladimira Volkova, da bi Saliven u 58. šokirao Humsku i izjednačio na 1:1.

Meč je otišao u produžetke, a tamo je golman Radiša Ilić skrivio penal koji je Stefan O'Donel pretvorio u gol za plamsna u grupnu fazu LE.

- Svi smo bili u šoku. Nismo znali šta se dešava. Ni šta da radimo, kako da se ponašamo. Predstavu nismo imali kakav smo uspeh kreirali. Ušli smo u Ligu Evrope, što je dostignuće koje nam je pomoglo da shvatimo šta znači biti veliki igrač. Nedeljom bismo igrali prvenstvo Irske, utorkom putovali, a četvrtom uživali na krcatim stadionima - rekao je trener Šamroka svojevremeno o tom meču.

Za Partizan su tada igrali: R. Ilić, Volkov, Ivanov, Rnić, Ranković, Medo Kamara, S. Ilić, Tomić, Vukić, Jovančić, Eduardo.

Crvena zvezda - Kairat

Drmala je navijače Crvene zvezde te 2015. godine euforija zbog dolaska Miodraga Grofa Božovića na mesto trenera. Ispostavilo se s razlogom, jer je Božović dominantno uzeo titulu sa crveno-belima.

Međutim, nije sve sjajno izgledalo na startu sezone s ozbirom na to da je takmičenje u Evropi završeno već na početku.

Kairat je na Marakanu stigao kao autsajder iz Kazahstana, alis se ispostavilo da je sve - samo to ne! Dobili su u Beogradu sa 2:0, potom i revanš sa 2:1 i malo je falilo da kasnije uđu u grupnu fazu.

Za Zvezdu su tada igrali: Rajković, Cvetković, Pavićević, Rendulić, Anđelković, Kovačević, Jovanović, Savićević, Vered, Katai, Ristić, Parker, Orlandić, Luka Jović, Kahriman, Petković, Grujić, Gavrić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ludogorets

    29. jul 2022 | 12:22

    omonia ,sheriff

  • Stanojevic

    29. jul 2022 | 12:47

    Šarloa, Flora i Fauna, Šamrok, Anartozis...

  • Partizan Republika Srpska

    29. jul 2022 | 13:12

    Svasta porediti Partizan i zvezdu sa ovima to je presmesno...Koliko bodova su doneli Partizan i zvezda Srbiji ,da ovi nece to skupiti za pet decenija a kamoli sta vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA