≫ 

Ujaka mu ubili u atentatu, on ležao 70 dana u zatvoru: Trenersko čudo čeka Zvezdu u plej-ofu LŠ

Ukoliko Zvezda i Makabi iz Haife opravdaju uloge favorita u 3. kolu kvalifikacija, na poslednjem stepeniku za ulazak u LŠ gledaćemo borbu ova dva rivala

  • 3
Barak Bahar Foto: Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko prođu Pjunik u 3. kolu kvalifiakcija za Ligu šampiona, fudbaleri Crvene zvezde će se u plej-ofu sastati sa boljim iz duela Makabi Haifa - Apolon Limasol!

Naizgled dva približna rivala, ali vredi pomeuti da je izraelski klub u prethodnom kolu izbacio Olimpijakos i da ima četvoricu napadača koji su prošle sezone ukupno dali čak 59 golova.

Ipak, čini se da je najveća snaga tima iz Haife trener Barak Bahar koji je 2020. preuzeo tim i osvojio s njim dve titule prvaka Izraela. Prethodno je pet godina vodio Hapoel Ber Ševu s kojom je tri puta izumao titule.

Barak punih 10 godina radi kao glavni trener, a iza sebe ima neverovatnu životnu priču kroz koju smo otkrili da je svojevremeno kao fudbaler ležao 70 dana u zatvoru.

Naime, on je tokom kvalifiklacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine dobio poziv da igra za nacionalni tim Izraela protiv Luksemburga i Letonije, ali je on povučen samo sat vremena kasnije. Razlog je bio taj što Bahar nije odslužio kompletan vojni rok i zbog čega je morao iza rešetaka.

- Da nisam tada otišao iz vojske, ne bih nikada bio fudbaler. Bio sam raspoređen u borbenu jedinicu u Oklopnom korpusu i tražio sam da me prebace na pripravnički staž da odradim sportsku službu (neka vrsta civilne vojske), ali nisam imao s kim da razgovaram.Nisam imao izbora i ako bih vratio vreme uradio bih isto.

Bahar je tada bio član ekipe Irjoni Kirjat, potom je odradio ostatak vojnog roka i u pomenutoj ekipi je počeo trenersku karijeru kao asistent u sezoni 2011/12. Zatim je tri godine bio i glavni šef struke.

Barak Bahar Printskrin: Youtube/מכבי חיפה וידאו

- Nisam hteo da izbegnem vojsku, ali zaista mi nisu ostavili izbora. Potičem iz porodice sa vojnim poreklom. Moja dva brata su slućili u padobrancima i artiljeriji, dok mi je pokojni ujak bio i ministar - govorio je tada Barah čijeg ujaka Rehavama Zeevija su ubili 2001. godine.

Zeevi je iza sebe imao bogatu vojičku karijeru tokom koje je bio i komadant IDF-a (Izraelske odbrambene snage), a ubio ga je Hamdi Kuran iz Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP). I to u znak omazde za ranije ubijenog genseka PFLP-a Abu Ali Mustafe.

Baraka karakteriše to što su njegovi timovi opasni u tranziciji, što su pokazali i protiv Olimpijakosa. Bekovi i krilni napadač rade sjajan posao, a unutra ima opasne egzekutore. Jedno od njih, Frandzija Pjera, Makabi je Genganu latio ovog leta 1,6 miliona evra.

Vredi pomenuti i to da je Makabijev trener 2017. godine, od strane magazina "442" izabran u 50 najbolljih trenera Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    2. avgust 2022 | 16:07

    Šta bre eventualni što kaže Piksi, ima bre da ih oljuštimo ovo više nije Zvezda koja se plaši nekog......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA