≫ 

Istorijski momenat suđenja: VAR i SAOT tehnologije udruženi protiv grešaka, "debituju" u Superkupu

Na meču Reala i Ajntrahta u Helsinkiju 10. avgusta pravdu će deliti i najsavremeniji sistem koji će biti "produžena ruka" arbitrima, ali i VAR sistemu

  • 0
VAR sistem, tehnologija

Foto: Profimedia

Evropska fudbalska federacija (UEFA) saopštila je da će engleski sudija Majkl Oliver deliti pravdu na utakmici Superkupa Evrope između Real Madrida i Ajntrahta u Helsinkiju 10. avgusta, ali to ovog puta nije najvažnija vest kada je reč o suđenju na utakmici pobednika Lige Evrope i Lige šampiona. Naime, UEFA je takođe objavila da će sudiji Oliveru pomagati najnoviji sistem za detektovanje ofsajd pozicija, poslednja reč tehnologije - SAOT (Semi Automated Offside Technology).

U pitanju je tehnologija koja prevaziazi i VAR sistem, još je preciznija, efikasnija i delotvornija u donošenju ispravnih odluka najspornijih situacija i koja će biti sastavni deo mečeva predstojeće sezone Lige šampiona, ali i na Mundijalu u Kataru.

O tome kako radi SAOT sistem već smo pisali.

Ukratko, reč je o sistemu koji je zapravo proširenje VAR-a koji je već u upotrebi u 47 zemalja širom sveta i u više od 100 takmičenja, uključujući sve FIFA turnire. SAOT se sastoji od deset namenskih kamera, kao i nekoliko kamera za televizijsko emitovanje koje su postavljene na stadionu da prati 29 tačaka podataka svakog igrača pojedinačno, dajući njihovu poziciju na terenu. Ovi podaci, prikupljeni 50 puta u sekundi, se zatim prosleđuju AVAR-u koji je posebno posvećen odlukama u ofsajdu kako bi proverio i dao preporuku VAR-u i sudiji na terenu. Ovaj proces se dešava u realnom vremenu i znači da se odluke o ofsajd pozivima mogu doneti za nekoliko sekundi.

- UEFA je ponosna što može da objavi da je poluautomatizovani ofsajd sistem (SAOT) doživeti "debi" u evropskom klupskom takmičenju na meču superkupa u Helsinkiju. Takođe, SAOT će biti korišćen i u grupnoj fazi Lige šampiona ove sezone - rečeno je iz UEFA.

Iz Evropske fudbalske Unije uveravaju da je ovaj sistem nešto najbolje i najpreciznije što postoji za detekciju ofsajd pozicija i donošenja ispravnih odluak u spornim situacijama i da je prošao dvogodišnju fazu provera. Konkretno, SAOT je dosad testiran 188 puta od 2020. godine, uključujuči svaki meč Lige šampiona prethodne sezone, kao i nokaut fazu Lige šampiona za dame.

- UEFA je konstantno u potrazi za novim tehnološkim rešenjima kako bi poboljšala igru i unapredila sudijski posao. Ovaj inovativni sistem omogući će VAR arbitrima da najbrže moguće reše spornu ofsajd situaciju i ne utiču na protok igre i utakmice - izjavio je šef suđenja pri UEFA Roberto Roseti, bivši proslavljeni sudija.

- Sistem je spreman da se koristi u zvaničnim utakmicama i ubuduće će biti sastavni deo svake utakmice u okviru Lige šampiona - dodao je Italijan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA