≫ 

Sve o meču AEK - Partizan: Očekivani sastavi, ko su glavni aduti, ko prenosi utakmicu

Crno-beli započinju svoj evropski put sa Kipra

  • 51
FK Novi Pazar - FK Partizan Foto: MN Press

Momenat je sve samo nije sjajan, ali Partizan, posle kikseva i praktično izgubljene trke u domaćem šampionatu, više nema pravo na izbor, mora da traži put do sreće preko evropskih takmičenja, koja su jednako važna za rejting, promociju, ali i egzistenciju kluba i bila su godinama unazad jedini stvarni "sponzor" crno-belih. Prvi rival na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope - AEK iz Larnake bi u srećno vreme bio samo usputna stanica, ali situacija je danas takva da svi u Humskoj verovatno strepe, što zbog forme i sopstvenih kapaciteta, ispoljenih slabosti na početku sezone, što zbog vremenskih prilika na Kipru koje su sve, samo ne prijatne.

Kako bilo, Partizan će pokušati da ostvari povoljan rezultat većeras na "Rajskom ostrvu", a to podrazumeva čak i remi u ovim okolnosti, kako bi za sedam dana na svom stadionu bio u povoljnijem položaju da se domogne plej-ofa Lige Evrope.

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Duel između AEK-a i Partizana se igra od 18.00 časova (19.00 po lokalnom) na "AEK Areni" u Larnaki, uz direktan TV prenos na Areni sport Premium 1 i RTS (meč će se do 19.30 prenositi na RTS1, dok će završnica meča biti u direktnom prenosu na RTS2).

Ko sudi utakmicu?

Letonac Andris Treimanis biće glavni arbitar na večerašnjem meču između AEK i Partizana. Pomagaće mu Haralds Gudermanis, kao i Aleksejs Spasjonikovs, dok je četvrti sudija Aleksandrs Golubevs. Glavni sudija pripada prvoj kategoriji, a delegat je Mohamed Ta iz Francuske.

FK Partizan - FK Radnički Niš Foto: FK Partizan, Miroslav Todorović

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju utakmicu?

Sem činjenice da će na svojoj strani imati publiku i teške vremenske prilike na koje su adaptirani, u AEK ne mogu baš da se pohvale da su u sjajnom periodu, jer su eliminisani na prvom evropskom stepeniku od danskog MIdtjilanda. Da nevolja bude veća, uspeli su da izdrže i izbore dobar rezultat na gostovanju, ali su kapitulirali u revanšu na svom stadionu i to posle jedanaesteraca i to je sigurno ostavilo traga na ekipu, što je donekle možda i prilika za crno-bele.

Partizan, pak, tumara od početka sezone u Superligi, gde je imao, posle dugo godina dobrih mesec dana da se uigra i pripremi za Evropu, ali su, umesto toga, crno-beli upali u kovitlac želja i mogućnosti, vezali tri kiksa i našli se u situaciji da se posle izgubljenog prvenstva hvataju za evropsku "slamku". Sve su to ispratili i potresi u klubu, pa će večeras sve, sem poraza, biti ogroman kapital za klub iz Humske.

Zdravstveni bilten

Ako je suditi po izjavi trenera kiparskog kluba Hozea Luisa Oltre, AEK večerašnji duel dočekuje sa kompletnim timom, bez povređenih fudbalera, što je i razumljivo s obzirom na činjenicu da su Kiprani odigrali samo dva meča u tekućoj sezoni.

Isto važi i za Partizan kada je u pitanju zdravlje fudbalera, s tom razlikom što je poslednje pojačanje crno-belih Andrija Pavlović u ekipu stigao tek u ponedeljak i teško je verovati da je spreman da pomogne sa samo tri treninga.

Ilija Stolica i Kvinsi Menig Foto: MN Press

Glavni aduti na terenu

Minulih nekoliko dana pojavljivale su se izjave srpskih igrača koji su igrali ili još uvek igraju na Kipru i poznaju AEK u duši i ako je suditi po izrečenom, najveća snaga pomenutog tima leži u defanzivnom tandemu Nenad Tomović-Hrvoje Milićević, koji je faktor stabilnosti svih ostalih linija ekipe.

Kiprani su zapravo koncipirani po "španskom modelu", pošto im je i protekle, a i ove sezone trener Španije, uz nekoliko internacionalaca sa tog podneblja i stilom igre koji naginje na klubove iz Primere. Slabost im je navodno branjenje prekida, što bi Partizanovim skakačima mogla da bude prednost.

Mnogo nosilaca igre Partizana trenutno nije u formi (ne svojom krivicom) i teško je targetirati nekoga ko bi večeras mogao da bude prevaga. "Mozak" tima Bibras Natho je u prethodnim mečevima menjan posle 60-tak minuta igre, Rikardo je pogađao samo sa bele tačke, Kvinsi Menig i Patrik Andrade još uvek traže sebe u novom konceptu igre, dok će Fuseni Dijabate tek večeras prvi put biti starter.

Bilo bi sjajno po crno-bele da neko od pomenutih igrača konačno proradi ili da defanzivci Vujačić, Saničanin i Urošević, koji odlično skaču, potpomognuti napadačima, prevagnu na stranu Partizana, jer samo je rezultata važan, sve ostalo će se brzo zaboraviti.

Šta kažu kladionice

Bukmejkeri veruju u Partizan bez obzira na sve, te su crno-beli minimalno favoriti protiv AEK na gostujućem terenu. Kvota na pobedu domaćina iznosi 3.05, remi se vrednuje sa 3.30, a uspeh kluba iz Humske sa 2.55.

Reč trenera

Hoze Luis Oltra (AEK)

- Očekuje nas još jedan istorijski meč, veoma teška i složena utakmica. Kao i do sada, veoma je važno da imamo podršku publike, jer potrebna nam je atmosfera kao u prošloj utakmici protiv Midtjilanda. Mislim da je način na koji smo igrali u utakmici protiv Mitjilanda pravi način za igru. Igrali smo dobro, ali definitivno imamo mnogo stvari za poboljšanje.

- Ne volim da poredim rivale, to su različite lige sa svojim jedinstvenim uslovima. Partizan ima dobar tim i očekujem sasvim drugačiju utakmicu. Stil Mitjilanda je drugačiji od Partizanovog, jer Danci kontrolišu loptu i vrše pritisak na protivnika.

Ilija Stolica (Partizan)

- Evropa je jako važna za naš klub. Imamo želju da startujemo kvalitetno i dobro od prve utakmice. Protivnik na svom terenu postiže dobre rezultate u kontinuitetu. Nismo startovali u prvenstvu kako treba i želimo da okrenemo momentum na našu stranu u prvoj utakmici u Evropi i da dođemo do igre koja se od nas očekuje. Mnogo je novih stvari, igrača i svega što je potrebno kolektivu da se uklopi. Zaslužili smo da se stvari okrenu nabolje. Ekipa AEK je za svaki respekt. Odlični pojedinci, fantastičan kolektiv. Verujem da smo spremni za maksimum. Vlaga je veliki faktor, ne olakšava posao, ali moramo da se adaptiramo na to što pre i da uspostavimo našu igru.

FK Partizan sastav Foto: Telegraf.rs

Očekivani sastavi

AEK (4-2-3-1): Pirić, Rosales, Tomović, Milićević, Garsija, Ledes, Ojer, Faraj, Đurčo, Tričkovski, Olatunji

Partizan (4-1-4-1): Stevanović, Filipović, Vujačić, Saničanin, Urošević, Fejsa, Andrade, Natho, Menig, Dijabate, Rikardo

Video: Bibars Natho postao Srbin: Kapiten reprezentacije Izraela se pohvalio srpskim pasošem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivke

    4. avgust 2022 | 13:34

    Zvezdas sam ali u ovakvim Situacijama sam pre sve Srbin! Puna Podrška Partizanu i Čuki!!

  • CG

    4. avgust 2022 | 12:48

    Glavni adut Aeka je Aleksandar koji je sistematski unistavao Partizan, preko Uprave kluba i Sportskog direktora Ilijeva koji je dovodio najgora pojacanja i napravio najgori Partizan u njegovoj istoriji, uvijek tvrdeci da garantuje za njih i na kraju je otisao bez ikakve pokrenute odgovornosti. Treba ga tuziti za nauk nasledniku.

  • Jocika

    4. avgust 2022 | 13:30

    I vesti ne mogu da se pomere za 15-20 minuta kako bi odgledali svih 90 na jednoj televiziji. Bruka i sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA